Dataopslag laat vandaag de dag zien dat men vaak tot 90 procent van de data die is aangemaakt, na het aanmaken, niet meer gebruikt. Van de resterende 10 procent wordt de data gemiddeld 65 procent nog maar één keer herbruikt na aanmaak.
Reden genoeg om efficiënter met je opslag om te gaan en de data daar op te slaan waar het relevant is. Iedereen maakt naast zijn productiedata een backup, maar tussen productiedata en backup liggen tegenwoordig nog veel meer mogelijkheden. Dit is ook wel bekend als 'tiered storage'. Samengevat bedoelen we met tiered storage een gelaagde opslag waar je de productiedata die bijvoorbeeld binnen dertig dagen na aanmaak nog verwerkt kan worden op snelle media opslaat zoals solid state disks. Data die ouder is dan dertig dagen, maar bijvoorbeeld nog binnen de negentig dagen na aanmaak zit, kan met minder snelle media uit de voeten.
Daarna kunnen er twee paden parallel aan elkaar lopen, namelijk de data archiveren op bulkmedia zoals sata-schijven. Een nieuwe vorm hierin is het opslaan van de data als objectstorage, waar de metadata beschikbaar is en de data veelal direct vanuit de applicatie wordt opgeslagen. Middels managementsoftware kan de data, die gevirtualiseerd wordt weggeschreven, bij raadpleging vanuit de applicatie weer worden opgeroepen. Het tweede pad is de backup-kant. Vaak zien we dat door de explosieve datagroei, backup-windows niet meer worden gehaald. Een efficiënte manier om dit te ondervangen is door middel van deduplicatie. Met behulp van deze techniek wordt de hoeveelheid te backuppen data zwaar gereduceerd omdat alleen de originele aanmaak en de wijzigingen hierop worden weggeschreven.
Ga dus na welke opslagvormen er momenteel actief zijn binnen je organisatie en vraag je af of de efficiëntie ervan wel voldoende is. Mocht je hier zelf niet uitkomen, dan raad ik ondersteuning aan door middel van een assessment van een gerenomeerde dienstverlener, die je ook kan adviseren over de mogelijke oplossingen.