Net als in het eerste kwartaal van 2010 werd er in het tweede kwartaal op de Nederlandse ict-markt flink gekocht en geïnvesteerd. Dat gebeurde vooral in de software- en dienstverleningssegmenten, met name in de maand juni. Ook durfkapitalisten lieten zich gelden. Boedelopkopen naar aanleiding van faillissementen kwamen weinig voor. Dat stelt Mazars Berenschot Corporate Finance.
Het financieel adviesbureau, gespecialiseerd in fusies en overnames, telde in het tweede kwartaal van 2010 41 overnames, fusies en deelnemingen. Dat aantal is gelijk aan het aantal geregistreerde transacties op de Nederlandse ict-markt in het eerste kwartaal. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2009 (47 transacties) is er wel sprake van een lichte teruggang.
'Er was veel dynamiek zichtbaar op de markt en onze verwachting is dat dit de komende maanden zichtbaar blijft', stelt Ramon Schuitevoerder, adviseur van Mazars Berenschot. 'Bedrijven, die de crisiswinter hebben overleefd, willen meer focus aanbrengen in hun producten- of dienstenportefeuille. Dat kan door niet-kernactiviteiten te verkopen of via een management buyout te verzelfstandigen. Met de opbrengst kan in een later stadium een strategische overname worden gedaan.' Voorbeelden zijn Inter Access (afsplitsing Prodin), XS Network (stootte hostingactiviteiten af aan TrueServer) en Qurius (verkocht 'Baan'-gedeelte aan Infor).
In het oog springen
Daarnaast zijn er op de markt weldegelijk financiële middelen voorhanden. In de afgelopen drie maanden staken zeven investeringsmaatschappijen geld in ict-bedrijven. 'Voor groeifinancieringen voor gezonde bedrijven met goede businessplannen bestaat voldoende interesse', zegt collega-adviseur Kevin Driesen. Hij noemt durfkapitalisten als Magien, Dutch Creative Industry Fund, Main Capital en het Belgische GIMV als voorbeelden. Dat investeringsmaatschappij Newion Investments recent aankondigde een nieuw technologiefonds te starten, bewijst dat er onder financiers vertrouwen in de ict-markt bestaat, aldus Driesen.
Het aantal verkopen uit faillissement was beperkt, blijkt uit het overzicht. Het opkopen van de boedel van infrastructuurspecialist AAC Cosmos door technisch dienstverlener Unica sprong het meest in het oog. Verder blijkt uit het overzicht dat de meeste overnames en deelnemingen van het tweede kwartaal 2010 in juni plaatsvonden. 'Dat is het seizoenseffect. Partijen willen graag voor de vakantie zaken hebben afgerond,' licht Schuitevoerder toe.
Unit4 en People Partners
Uit het overzicht valt verder de overname van het Rotterdamse People Partners (Emplaza) eind april door Unit4 op. Aan deze acquisitie is weinig ruchtbaarheid gegeven. People Partners blijkt onderdeel te zijn geworden van de divisie Unit4 Consist (begin februari nam Unit4 Consist over). Logisch, want beide partijen sloten twee maanden daarvoor een samenwerkingsovereenkomst voor een nieuw platform: Emis Plaza. Dit platform bundelt het pakket Emis van Unit4 Consist voor personeelsinformatie en salarisverwerking met het pakket Emplaza van People Partners dat een frontoffice-oplossing is voor personeelszakensystemen. Om de ontwikkeling van Emplaza voor een grote groep gebruikers te waarborgen besloten de partijen twee maanden later tot een overname.
Goede mix
Tot de meest interessante overnames rekent Schuitevoerder de acquisitie van Qwise door het Belgische Vision IT. 'Qwise is een mooi bedrijf met een klantenportefeuille om trots op te zijn. Vision IT, een grote Waalse automatiseerder, krijgt met de overname voet aan de grond op de Nederlandse beheermarkt. Ook kan het met Qwise de Vlaamse markt op.' Opvallend was verder de investering van het Amerikaanse participatiemaatschappij Welsh, Carson, Anderson & Stowe in Global Collect, een in Amsterdam gehuisveste leverancier van onlinebetaalsystemen. Daarbij heeft de Amerikaanse investeerder het belang overgenomen van General Atlantic, een andere Amerikaanse geldschieter.
Schuitevoerder spreekt van een gemêleerd gezelschap kopers en investeerders, waarvan acht uit het buitenland, die voornamelijk gericht waren op softwaremakers en dienstverleners. Rond onlinedienstverlening gebeurde bijvoorbeeld het nodige, constateert Driesen. Hij wijst bijvoorbeeld op post- en expressconcern TNT, dat e-handelsbedrijf Kowin uit Amsterdam overnam. Daarmee versterkt TNT zijn internetwinkeldiensten, een activiteit die in de komende jaren de teruglopende inkomsten uit de postmarkt moet opvangen.