Buiten stuiteren de mussen uit de dakgoot, binnen zitten we na te denken over de toekomst van bekabeling in gebouwen. Heeft bekabeld LAN nog wel een toekomst? Voortbordurend op deze vraag zoeken we ook een antwoord op het gegeven dat daarmee het aantal vaste netwerkpoorten drastisch vermindert en de grootste fabrikanten van switching-technologie hun strategie op het gebied van access-switches moeten aanpassen aan de veranderende omstandigheden.
'Wat zijn dan die veranderende omstandigheden?' hoor ik je vragen. En jawel, daar hebben we eerst over nagedacht voordat we conclusies gingen trekken.
De wereld om ons heen verandert in rap tempo, was ik in 1999 blij met een gsm die een beetje fatsoenlijke dekking had, vandaag loopt mijn dochter van zestien met een Blackberry. Waarom? Ten eerste omdat haar vriendinnen er ook een hebben (status), maar wat voor haar belangrijker is dan status is het feit dat ze met dit apparaat de flexibiliteit heeft gevonden om continu in contact te zijn met haar vriendengroepje. Van 'pingen' had ik natuurlijk al vroeg gehoord, tijdens een cursus netwerkbeheer, way back in 1990, pingde ik er vrolijk op los om te zien of ik via het netwerk de server of gateway kon bereiken. Er ging waarlijk een nieuwe wereld voor me open toen ze vertelde dat 'pingen' (gratis) vaker gebruikt wordt dan sms…
Maar, even terug naar het onderwerp, waarom en waardoor wordt de rol van het bekabeld LAN teruggedrongen?
Als we kijken naar hoe wij vandaag werken en recreëren en hoe werk en privé steeds meer verstrengeld raken, dan kunnen we alleen maar concluderen dat 'het nieuwe werken' zich al een poosje als een olievlek aan het verspreiden is. Dit wordt gedreven door tal van factoren, de belangrijkste factor is de problematische ontwikkeling op Neerlands wegennet, er is geen doorkomen meer aan, denk je ergens tussen de ochtend- en avondspits makkelijk te kunnen verplaatsen, gaat er weer ergens een vrachtwagen op zijn kant liggen (van quality- of class of service hebben ze bij RWS nog nooit gehoord). Bestuurders hebben best wel kennis van netwerkprotocollen, zo blijkt uit onderzoek. 60 procent van de weggebruikers kiest consequent voor OSPF (Open Shortest Path First) (de andere 40 procent zijn waarschijnlijk vrouwen en bejaarden). In onze dagelijkse werkzaamheden houden we rekening met en worden we sterk beïnvloed door alles wat er op de snelweg gebeurt. De economie heeft zich, geholpen door internet en virtualiteit, ontwikkeld tot een 'always on', oftewel een 24×7-markt. Er wordt meer en meer van ons verwacht dat we op een of andere manier altijd bereikbaar en aanspreekbaar zijn.
Vroeger nam ik wel eens 'werk' mee naar huis, tegenwoordig heb ik het werk altijd bij me.
Flexibiliteit is geen hype, het is de harde eis die we tegenwoordig opleggen aan onze ict die dit moet ondersteunen. Dit betekent dat we niet met ouderwetse kabeltjes willen werken die we in ons apparaat moeten steken, 'het' moet vanzelf gaan en 'hoe' boeit ons niet.
Gelukkig voor 'de ict' hadden en hebben de fabrikanten van wireless netwerkapparatuur een vooruitziende blik, ze zagen deze (r)evolutie aankomen en spelen hier handig op in. Mobiele devices idem dito, deze zijn standaard voorzien van mobiel internet via de provider (hsdpa/umts) (voor onderweg) en kunnen verbinding maken met WiFi (handig en goedkoper voor thuis en kantoor). Daarnaast hebben ze Bluetooth voor de korte verbinding met pc, laptop of autoinstallatie.
Door kantoren in te richten met draadloze netwerken kunnen we voortaan binnenwandelen op kantoor en tijdens het binnenwandelen al aangelogd worden op het bedrijfsnetwerk waardoor we op elke willekeurige (flex)plek kunnen gaan zitten om verder te werken. Telefonie wordt automatisch draadloos afgevangen van gsm naar lokaal en via de VoI-server van kantoor afgehandeld. De wat grotere bedrijven hebben dit volledig geïntegreerd in hun ict-systemen (Bouwdienst RWS bijvoorbeeld), waardoor de ruim tweeduizend medewerkers wel beschikken over een gsm-toestel maar niet weten welk 06-nummer hieraan vastzit (iedere medewerker heeft een 0800=nummer). Voordeel hiervan is dat elke medewerker één uniek telefoonnummer heeft. Doorfilosoferend zou dit kunnen betekenen dat we in de toekomst bij onze geboorte een uniek telefoonnummer krijgen wat we ons hele leven houden (net zoiets als het Belgisch kentekensysteem voor auto's).
'Hoe is het dan gesteld met de beveiliging van data?' hoor ik je hardop denken. Welnu, dat zit wel snor. Ik durf te beweren dat draadloze netwerken veiliger zijn dan bekabelde! Waarom? Simpel, draadloze toepassingen (WiFi) hebben sinds hun ontstaan kritiek gekregen vanuit de ict-securityhoek. Door deze kritiek hebben fabrikanten van draadloze toepassingen doorlopend verbeteringen moeten aanbrengen op het gebied van beveiliging. Deze verbeteringen hebben ertoe geleid dat WiFi vandaag veiliger is dan bedraad.
'Ik heb veel bandbreedte nodig!', durf je nog te zeggen, om toch nog maar iets te proberen.
Ook op dit gebied heeft draadloos(WiFi) enorme sprongen vooruit gemaakt. Er worden steeds nieuwere 'standaarden' geïntroduceerd, naast 802.11a/b/g kennen we nu ook de 'n-variant' waarbij +800Mb full duplex mogelijk is. Zie dat maar eens te verwerken met je smartphone of laptop! Hierbij moeten we natuurlijk wel bedenken dat die bandbreedte 'shared' is en dus gedeeld moet worden met andere gebruikers die op hetzelfde accesspoint zijn aangekoppeld.
Enige vorm van bekabeling zal altijd nodig blijven, bijvoorbeeld voor het ontsluiten van alle accesspoints maar ook 'zware gebruikers' zoals CAD-stations zullen baat hebben bij een vaste bandbreedte van 1 Gbps.
Nee, in mijn beleving hebben we de langste tijd van gebouwenbekabeling wel gehad. Een grotere uitdaging voor de zeer nabije toekomst (morgen) zie ik in de enorme hoeveelheden data die worden gegenereerd, opgeslagen en uitgewisseld. De techniek kan dit wel handlen, no problem, maar de mens wordt de zwakste schakel. Hoe halen we de informatie die we nodig hebben uit deze databerg en welke informatie willen we opnemen. Naast alle bekende ziektes komt er een nieuwe bij: 'information overload'.
Ad Koolen
CWNP: Certified Wireless Network Professional
(Cisco, Motorola, Aruba)
Draadloze wifi routers dragen bij tot een onaanvaardbaar hoog stralingsniveau bij mensen thuis. Net zoals (vooral) de draagbare huistelefoon (DECT)
Droom lekker verder en geniet van het digitale asbest van de eeuw.
Geweldig, al die reacties.
Ik ben blij dat mensen kritisch blijven.
Overigens vraag ik me wel af of de “tegenstanders” regelmatig een mobieltje aan hun oor hebben……
ps.ik stam inderdaad uit het tijdperk van de “radiobuizen” en ben via diode en transistor ge-evolueerd naar de chip.
Nog meer straling. Nog niet genoeg mensen hebben klachten blijkbaar.
Wellicht zou in de Arbowet opgenomen kunnen worden hoe hoog de straling op een kantoorlokatie mag zijn, rekening houdend met het feit dat medewerkers ook buiten kantoor aan straling van Radio, TV, UMTS/GSM/G3, straalverbindingen, WLANs etc etc blootstaan.
Naar mijn mening gaat het gebruik van draadloze netwerken binnen de kantooromgeving enorm toenemen, en valt dit ook niet tegen te houden, maar een limiet aan de hoeveelheid straling zou kunnen betekenen dat een bedrijf op een bepaalde plaats geen draadloos netwerk aan mag leggen.
Realisatie van opname in de Arbowet zal echter niet gemakkelijk gaan, omdat er dan een maximaal wenselijk nivo officieel wordt vastgesteld. Dit gaat ten koste van de vrijheid van de plaatselijke overheden om vergunningen voor zendmasten af te geven in omgevingen die daar niet voor geschikt zijn.
@Peter, geweldig, dat overlevingspercentage. Daarom gaat ook nog meer dan de helft van de patienten van dieverse vormen van kanker er gewoon an dood. En de overlevers hebben een leuke tijd achter de rug met bestralingen en chemo’s waar je knap beroerd van wordt.
@Ad maakt zich duidelijk niet druk om gezondheid. Straling: hoera! Luchtvervuiling van de alom aanbeden auto: hoera!
Ik hoop dat de specialisatie van dhr Koolen verder gaat dan technieken die tegenwoordig iedere amateur ICT’er beheerst.
Wat mij meer tegen de borst stuit is de loze opmerking “met de beveiliging zit het wel snor” immers dat zeg ik van mijn tuinhekje ook !
Ik ben iig benieuwd hoe kort het duurt voor het schip strand, freq overlappende spread spectrum technieken ten spijt wijst de praktijk aan dat er grenzen zijn aan het sharen van het radiospectrum, en voor consumenten electronica (waartoe ook profesionele routers behoren) zijn die grenzen al snel bereikt.
Ik kies voorlopig gewoon voor een touwtje in mijn klapdoos !
>> in mijn beleving hebben we de langste tijd van
>> gebouwenbekabeling wel gehad
Broodje aap verhaal. Backbones in professionele omgevingen zullen altijd volop bekabeld blijven met CATx en glas. Interferentie in het radiospectrum nekt je bij de hogere dichtheden van apparatuur.
Typisch verhaal van een laptop enduser die overal direct connectiviteit wil hebben.
Beveiligd glasvezel is in menig opzicht beter, maar wireless zal gaan domineren, net als mobiel telefoneren. De belangrijkste redenen zijn de flexibiliteit en de lagere totale kosten (kabels trekken is duur). Wireless zal doorgaans voldoende bandbreedte leveren, genoeg stabiel zijn en kan ook veilig genoeg zijn i.v.m. afluisteren.
De extra straling zal door de meeste mensen geaccepteerd worden zolang niet keihard bewezen is dat die extra straling significant meer kanker oplevert. Gezondheid is voor de meesten pas een issue als ze zich ziek voelen. Roken mag ook weer in de kleinere cafés, de meeste jongeren zijn nu al te dik en racefanaten houden zelfs van vervuilde lucht.
RF-Straling is bij wifi geen issue … de vermogens zijn veel lager dan bij bv gsm het geval is, en er wordt niet continue gezonden.