Buiten stuiteren de mussen uit de dakgoot, binnen zitten we na te denken over de toekomst van bekabeling in gebouwen. Heeft bekabeld LAN nog wel een toekomst? Voortbordurend op deze vraag zoeken we ook een antwoord op het gegeven dat daarmee het aantal vaste netwerkpoorten drastisch vermindert en de grootste fabrikanten van switching-technologie hun strategie op het gebied van access-switches moeten aanpassen aan de veranderende omstandigheden.
'Wat zijn dan die veranderende omstandigheden?' hoor ik je vragen. En jawel, daar hebben we eerst over nagedacht voordat we conclusies gingen trekken.
De wereld om ons heen verandert in rap tempo, was ik in 1999 blij met een gsm die een beetje fatsoenlijke dekking had, vandaag loopt mijn dochter van zestien met een Blackberry. Waarom? Ten eerste omdat haar vriendinnen er ook een hebben (status), maar wat voor haar belangrijker is dan status is het feit dat ze met dit apparaat de flexibiliteit heeft gevonden om continu in contact te zijn met haar vriendengroepje. Van 'pingen' had ik natuurlijk al vroeg gehoord, tijdens een cursus netwerkbeheer, way back in 1990, pingde ik er vrolijk op los om te zien of ik via het netwerk de server of gateway kon bereiken. Er ging waarlijk een nieuwe wereld voor me open toen ze vertelde dat 'pingen' (gratis) vaker gebruikt wordt dan sms…
Maar, even terug naar het onderwerp, waarom en waardoor wordt de rol van het bekabeld LAN teruggedrongen?
Als we kijken naar hoe wij vandaag werken en recreëren en hoe werk en privé steeds meer verstrengeld raken, dan kunnen we alleen maar concluderen dat 'het nieuwe werken' zich al een poosje als een olievlek aan het verspreiden is. Dit wordt gedreven door tal van factoren, de belangrijkste factor is de problematische ontwikkeling op Neerlands wegennet, er is geen doorkomen meer aan, denk je ergens tussen de ochtend- en avondspits makkelijk te kunnen verplaatsen, gaat er weer ergens een vrachtwagen op zijn kant liggen (van quality- of class of service hebben ze bij RWS nog nooit gehoord). Bestuurders hebben best wel kennis van netwerkprotocollen, zo blijkt uit onderzoek. 60 procent van de weggebruikers kiest consequent voor OSPF (Open Shortest Path First) (de andere 40 procent zijn waarschijnlijk vrouwen en bejaarden). In onze dagelijkse werkzaamheden houden we rekening met en worden we sterk beïnvloed door alles wat er op de snelweg gebeurt. De economie heeft zich, geholpen door internet en virtualiteit, ontwikkeld tot een 'always on', oftewel een 24×7-markt. Er wordt meer en meer van ons verwacht dat we op een of andere manier altijd bereikbaar en aanspreekbaar zijn.
Vroeger nam ik wel eens 'werk' mee naar huis, tegenwoordig heb ik het werk altijd bij me.
Flexibiliteit is geen hype, het is de harde eis die we tegenwoordig opleggen aan onze ict die dit moet ondersteunen. Dit betekent dat we niet met ouderwetse kabeltjes willen werken die we in ons apparaat moeten steken, 'het' moet vanzelf gaan en 'hoe' boeit ons niet.
Gelukkig voor 'de ict' hadden en hebben de fabrikanten van wireless netwerkapparatuur een vooruitziende blik, ze zagen deze (r)evolutie aankomen en spelen hier handig op in. Mobiele devices idem dito, deze zijn standaard voorzien van mobiel internet via de provider (hsdpa/umts) (voor onderweg) en kunnen verbinding maken met WiFi (handig en goedkoper voor thuis en kantoor). Daarnaast hebben ze Bluetooth voor de korte verbinding met pc, laptop of autoinstallatie.
Door kantoren in te richten met draadloze netwerken kunnen we voortaan binnenwandelen op kantoor en tijdens het binnenwandelen al aangelogd worden op het bedrijfsnetwerk waardoor we op elke willekeurige (flex)plek kunnen gaan zitten om verder te werken. Telefonie wordt automatisch draadloos afgevangen van gsm naar lokaal en via de VoI-server van kantoor afgehandeld. De wat grotere bedrijven hebben dit volledig geïntegreerd in hun ict-systemen (Bouwdienst RWS bijvoorbeeld), waardoor de ruim tweeduizend medewerkers wel beschikken over een gsm-toestel maar niet weten welk 06-nummer hieraan vastzit (iedere medewerker heeft een 0800=nummer). Voordeel hiervan is dat elke medewerker één uniek telefoonnummer heeft. Doorfilosoferend zou dit kunnen betekenen dat we in de toekomst bij onze geboorte een uniek telefoonnummer krijgen wat we ons hele leven houden (net zoiets als het Belgisch kentekensysteem voor auto's).
'Hoe is het dan gesteld met de beveiliging van data?' hoor ik je hardop denken. Welnu, dat zit wel snor. Ik durf te beweren dat draadloze netwerken veiliger zijn dan bekabelde! Waarom? Simpel, draadloze toepassingen (WiFi) hebben sinds hun ontstaan kritiek gekregen vanuit de ict-securityhoek. Door deze kritiek hebben fabrikanten van draadloze toepassingen doorlopend verbeteringen moeten aanbrengen op het gebied van beveiliging. Deze verbeteringen hebben ertoe geleid dat WiFi vandaag veiliger is dan bedraad.
'Ik heb veel bandbreedte nodig!', durf je nog te zeggen, om toch nog maar iets te proberen.
Ook op dit gebied heeft draadloos(WiFi) enorme sprongen vooruit gemaakt. Er worden steeds nieuwere 'standaarden' geïntroduceerd, naast 802.11a/b/g kennen we nu ook de 'n-variant' waarbij +800Mb full duplex mogelijk is. Zie dat maar eens te verwerken met je smartphone of laptop! Hierbij moeten we natuurlijk wel bedenken dat die bandbreedte 'shared' is en dus gedeeld moet worden met andere gebruikers die op hetzelfde accesspoint zijn aangekoppeld.
Enige vorm van bekabeling zal altijd nodig blijven, bijvoorbeeld voor het ontsluiten van alle accesspoints maar ook 'zware gebruikers' zoals CAD-stations zullen baat hebben bij een vaste bandbreedte van 1 Gbps.
Nee, in mijn beleving hebben we de langste tijd van gebouwenbekabeling wel gehad. Een grotere uitdaging voor de zeer nabije toekomst (morgen) zie ik in de enorme hoeveelheden data die worden gegenereerd, opgeslagen en uitgewisseld. De techniek kan dit wel handlen, no problem, maar de mens wordt de zwakste schakel. Hoe halen we de informatie die we nodig hebben uit deze databerg en welke informatie willen we opnemen. Naast alle bekende ziektes komt er een nieuwe bij: 'information overload'.
Ad Koolen
CWNP: Certified Wireless Network Professional
(Cisco, Motorola, Aruba)
Bekabeling is nog altijd betrouwbaarder dan wifi. Verder moet wifi apparatuur onderling bekabeld worden.
Beveiliging van bekabelde netwerken kun je regelen door oa layer 2/3 switches of de data encrypten.
En wil je de beste performance, een switch met bekabeld netwerk is effectiever dan wifi. Wifi is half-duplex en de snelheid wordt gedeeld door het aantal gebruikers. Een switch kan full-duplex zijn. Als 2 clients met elkaar data uitwisselen dan hebben de anderen er geen last van.
En dan nog afgeven op vrouwen en bejaarden, ik schat dat de auteur zelf nog uit de tijd van de radiobuizen stamt.
Ik ben het volledig met Math eens: koper (coax, utp, stp) en Fiber zijn ALTIJD (by default) betrouwbaarder dan welke andere verbindingsmethode dan ook.
Daarnaast is het ook nog stukken gezonder voor de omgeving, vooral fiber-optics, omdat deze media geen schadelijke electromagnetische straling in de rondte strooien 🙂
Ik ben of de “Certified Wireless Network Professional” zich bewust is van de ecologische en maatschappelijk schadelijke gevolgen op de klanten van al die wireless produkten. De impact op het menselijk functioneren door te moeten leven in een giftige cocktail van onnatuurlijke en ongevraagde electromagnetische vervuiling… omdat “alles zonodig draadloos” moet worden.
“Vroeger nam ik wel eens ‘werk’ mee naar huis, tegenwoordig heb ik het werk altijd bij me.”
Hoera, lang leven het draadloze tijdperk, zodat je altijd en overal jezelf kunt (dood)werken. Alsof er niet nuttigers in een mensenleven bestaat, dan bereikbaar te kunnen zijn voor je werkgever.
“Welnu, dat zit wel snor. Ik durf te beweren dat draadloze netwerken veiliger zijn dan bekabelde! ”
” Deze verbeteringen hebben ertoe geleid dat WiFi vandaag veiliger is dan bedraad.
Wat een bs! uitspraken van een “Certified Wireless Network Professional”. Zolang je geen fysieke toegang hebt “tot den kabel”, kun je ook nergens bij. Draadloze verbindingen bieden deze extra laag van bescherming niet… maar dat wist u ook nog wel van vroegah (mag ik hopen) , toen u nog niets anders had dan coax kabels..
“Naast alle bekende ziektes komt er een nieuwe bij: ‘information overload’.”
U bedoeld RADATION OVERLOAD??
Zoals de inhoud van dit artikel verkondigd, lijkt het wel alsof “het nieuwe wireless” gepropageerd word als een regliei. En net als met religies.. zolang je erin blijft geloven en jezelf niets afvraagt, werkt het 🙂
Voorzorg is beter dan nazorg.
Art. 152 junto art 174 lids 2 EG
Elektromagnetische straling stopt niet bij aankomst van het menselijke vel.
Het draadje blijft de toekomst want draadloze verzending van bijv e-mails enz is het zelfde als het verzenden van een brief zonder enveloppe.
Ze kunnen tegenwoordig toch 80% van de kanker types genezen?
Op korte termijn lijkt kabel idd beter te werken maar als draadloos massaal doorzet dan gaat de kosten factor zwaar meewegen en dan wint draadloos het in 9 van de 10 gevallen.
De auteur spreekt over een theoretische situatie. Helaas valt dit in de praktijk zwaar tegen. 300N+ netwerken halen deze snelheid nooit, zelfs niet in ideale omstandigheden. Ik spreek uit ervaring, helaas.
En heeft de auteur al eens geprobeerd om in een appartementencomplex, waar tientallen woningen dicht tegen elkaar liggen, geprobeerd om een wifi fatsoenlijk presterend te krijgen? Veel geluk, in een pand waar bijna alleen maar jonge mensen wonen die allemaal wifi en een laptop willen gebruiken; storing alom. Andere kanalen, andere merken, mocht allemaal niet baten. Ik spreek ook hier helaas weer uit ervaring.
Over mijn CAT5e/CAT6 kabels haal ik overal in huis bijna de volledige gigabit-snelheid (vooropgesteld dat de aangesloten apparatuur dat ook aankan). Als test heb ik met de laptop gebenchmarkt. Via kabel kwam hij tot dik 800 Mb/s. Via wifi (802.11n 300), door een deur en twee muren heen, afstand 12 meter, met moeite 40 Mb/s. In een woning waar geen andere wifi-netwerken binnen bereik zijn. Een dergelijk bandbreedte is prima om te surfen, of zelf te downloaden. Maar voor bijvoorbeeld het streamen van HD-video is dit niet toereikend.
Nee, ik blijf verlopig nog lekker bij mijn bekabelde LAN.
“De mens blijft de zwakste schakel”. Inderdaad; zie voor de meest actuele en volledige informatie over de gezondheidsaspecten van draadloze technologie stopumts.nl
Elke man of vrouw is vrij om zijn/haar huis vol te hangen met draadloze communicatie-middelen en zich dientengevolge van dichtbij vrijwillig bloot te stellen aan elektromagnetische straling, ook wel elektro-smog genoemd. (Niet vrij zijn diegenen die wonnen in een blok of appartement want e.m.-straling gaat dwars door muren heen) Echter in de openbare ruimte ligt dit anders wan niet iedereen wenst onvrijwillig elektromagnetisch te worden bestraald. Immers steeds meer klinken de alarmbellen omtrent de gezondheidsrisico’s van kunstmatige gepulseerde elektromagnetische straling van DECT, UMTS, Digitenne, WiFi en WIMAX.
Altijd bereikbaar zijn, is dat wel zo leuk?
Dat geeft toch ook een enorme stress. Ca. 10 % van de bevolking heeft al op een of andere manier last van de groeiende elektrosmog.
Alleen, velen leggen nog niet de link.
En verwonderen zich over de reden van slapeloosheid, chronische hoofdpijn, chronische vermoeidheid, maag- en darmklachten, korte termijn geheugen, potentie stoornissen.
Tegenwoordig kan ieder zesde paar al geen kinderen meer krijgen.
Kijk op http://www.milieuziektes.nl
Het onbekabelde schip wordt door de walgekeerd. http://www.stopumts.nl/doc.php/Juridische%20Informatie/3909. De bijen sterven uit en het de kwaliteit van sperma van mannen is al zeer slecht.
Zijn er geen heldere denkers meer op de planeet de aarde? Waarom moet de geschiedenis zich steeds herhalen.
Ook bij het asbest-debacle hoorde men weer culpa, culpa mea maxima culpa.
Nog effe en we geven allemaal licht vanwege de magnetische velden,maar dit terzijde.
Mijn chef is een duidelijk voorbeeld van de geneugten van de nieuwe ICT.De arme man komt om in de emailtjes die worden rondgepomt en inderdaad op zondag wordt er natuurlijk ook thuis gewerkt.
Ik heb me voorgenomen buiten werktijd niks te doen voor de zaak,lukt niet altijd maar gewoon de (draadloze !)router uitzetten is een goede oplossing.