De studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam die meededen aan programmeerwedstrijd Imagine Cup in Polen, hebben de finale niet gewonnen. De deelnemers van het Thaise team gingen er met de buit vandoor. Zij bedachten eyeFeel, een voor slechthorenden bedoeld programma dat met gezichts- en spraakherkenning gesproken woorden omzet in gebarentaal.
De bedenkers van eyeFeel hopen dat dove en slechthorende studenten met hun systeem vaker aan regulier onderwijs kunnen deelnemen. De teamleden winnen met hun idee gezamenlijk ruim 18.000 euro.
De drie Nederlandse studenten die meededen aan de wedstrijd van softwarebouwer Microsoft, bedachten de mobiele applicatie wEarth-IT. Daarmee kunnen consumenten inzien of producten milieuvriendelijk zijn gemaakt.
'Het is een groen productlabel', aldus student Malissa Bal. 'Producten krijgen het label als zij écht groen zijn. Door onze website, een mobiele applicatie, de mogelijkheid om producten te scannen met een mobiele telefoon en de samenwerking met retailers, kunnen consumenten groene producten herkennen.' De komende tijd gaan de studenten hun plan met hulp van Microsoft verder ontwikkelen. Zo gaat het bedrijf helpen bij het doen van de patentaanvraag.
Innovatief
Met de programmeerwedstrijd wil Microsoft studenten stimuleren innovatieve technologische toepassingen te ontwikkelen. De toepassingen moeten bijdragen aan het oplossen van wereldproblemen als armoede, honger en verspreiding van ziektes.
Vorig jaar werd de finale gewonnen door Roemenië. De teamleden die dat land vertegenwoordigden, bedachten het project UpCity. Met dit systeem moeten burgers en overheden met elkaar kunnen samenwerken om zo problemen op te lossen. De Nederlandse deelnemers kwamen met een ict-oplossing voor het doneren en verspreiden van medicijnen.
De Imagine Cup werd dit jaar voor de achtste keer georganiseerd.