Medewerkers van ict-dienstverlener Logica zijn woedend over het uitstel van de salarisverhoging over 2010. Dat blijkt uit reacties op het bericht dat de salarisronde over 2010 wordt uitgesteld van 1 juli 2010 naar 1 oktober 2010. Een deel van de Logica-medewerkers voelt zich niet gewaardeerd door hun werkgever of geeft aan uit te kijken naar een andere baan. Anderen hebben, gezien de slechte economische omstandigheden, begrip voor hun werkgever.
Logica Nederland schort de jaarlijkse salarisverhoging op. Voor veel medewerkers blijkt dat nieuws aanleiding om hun gal te spuwen over de onvrede die blijkbaar heerst op de werkvloer. Een medewerker schrijft: 'Het gaat hier in principe niet eens om het uitblijven van een salarisverhoging. Hoewel ik weet dat er genoeg collega's zijn die hun loyaliteit- lang werken, hard werken, veel uren in de auto zitten richting klant, 's avonds studeren, meetings met collega's in eigen tijd- niet beloond zien. Het steekt de medewerkers dat de werkgever veel van zijn medewerkers vraagt, zonder dat daar iets tegenover staat, terwijl tegelijkertijd het senior-management zich verrijkt.'
In de 143 reacties die tot vrijdagochtend 9 juli 2010 binnenkwamen, uiten werknemers en ex-medewerkers van de dienstverlener hun onvrede over de in hun ogen doorgeschoten balans tussen het belang dat de bedrijfsleiding hecht aan de beurswaarde en geleverde diensten en omgang met eigen personeel. Valcon schrijft: 'Dit is vooral het gevolg van het kortetermijn Angelsaksische management. Verder dan twee tot drie maanden wordt niet vooruit gekeken.'
Een junior-ontwikkelaar die in 2007 voor 2000 euro bruto in de maand aan de slag ging, klaagt: 'Nu ben ik bij de klant teamleider van een club van twintig man. Het tarief is twee maal verhoogd. Mijn salaris is nu 2250 bruto, level 1. Ik heb het eerste jaar één training gedaan. In Juli 2010 zou het minimaal level 3 worden. (..) Eindelijk besef ik het: Ik heb jaren keihard gewerkt. Ik heb jaren ontzettend veel geld verdient voor die club. Ik word nu keihard uitgelachen. Met een keiharde zakelijke mail flink in mijn gezicht gespuugd.'
Begrip
Het bedrijf zegt de economische situatie te onzeker te vinden om de salarissen te verhogen. De salarisronde wordt daarom verschoven naar het vierde kwartaal. In 2009 bevroor de ict-dienstverlener de salarissen. Daardoor zitten de medewerkers op het niveau van 2008. Volgens een woordvoerder van de dienstverlener is dat het laatste jaar dat de salarissen bedrijfsbreed zijn verhoogd.
Een kleine groep kan het uitstel van de salarisverhoging overigens wel begrijpen 'Wat proef ik hier veel frustratie. Zelf werk ik voor een ander groot ict-bedrijf, ook hier is al een poosje de nullijn en verwacht ik voor 2011 niet anders. Gewoon een gevolg van vraag en aanbod. De prijs die momenteel voor een consultant gevraagd kan worden ligt 25 tot 30 procent onder het niveau van twee jaar geleden. Waar moet Logica die salarisverhoging dan van betalen?'
“Een van de kernwaarden van Logica is OPENHEID.”
Maar de potje met geld is DICHT.
“De Blog van Wilbert is hier een prachtige gelegenheid voor. Laten alle ontevreden logicanen daar hun mening geven.”
Maar de meeste reacties worden wel op Computable geplaatst, doe er je VOORDEEL mee. Wilbert Kieboom mag ook hier reageren en met FEITEN aankomen.
Intern zijn mensen al (te) lang aan het lijntje gehouden. Het gevolg is dat men nu de publiciteit op gaat zoeken. Als het management een beetje had nagedacht, had men dat kunnen bedenken.
Als ik het hier allemaal zo lees is het uitblijven van de salarisronde wel de aanleiding van deze discussies, maar zit de kern van het probleem dieper. Het management lijkt niet/onvoldoende in staat een blijk van waardering aan haar medewerkers te geven.
Ik vind de doorzichtigheid van Kiebooms communicatie wel erg storend. Alsof een beetje Logicaan niet in de gaten heeft wat er eigenlijk bedoeld wordt.
Uit de blog: “het bonusplan van het NL MT is niet tot uitbetaling gekomen”
Lees: “de salarisronde is met -minstens- drie maanden uitgesteld, om te zorgen dat de financiële resultaten voor dit jaar een stuk rooskleuriger zijn (of in elk geval zo worden voorgesteld). De MT NL-bonussen zijn in belangrijke mate afhankelijk van die financiële resultaten, dus het uitstellen van de salarisronde is noodzakelijk om die bonussen veilig te stellen. Want ook onze bonus wordt dus pas -daarna- verstrekt. Maar wij kunnen het lijen dus een beetje wachten maakt voor ons niet uit. Nog een prettige vakantie!”
Je hoort wel eens, vuile was hang je binnen op. Maar deze kleren zijn afgeschreven dus dat mag best de straat op.
@Fred Koch.
Intern, op niveau, de discussie aangaan heeft voor veel mensen het einde van hun LogicaCMG/Logica carriere in gang gezet.
Met als dramatisch dieptepunt: Het einde van een van de weinige menselijke managers, Paul Schuyt.
Keep on dreaming.
Alle blogging en geklaag ten spijt: “In de Midkap-index ging Logica aan kop met een winst van 4%.” (DFT.nl).
Ben benieuwd naar de “intenties” van onze investeerders.
Logica kijkt niet meer naar kwartaalcijfers maar stuurt per maand of zelfs per week op resultaten. Leegloop en operationele kosten worden met harde middelen naar beneden geduwd. Overhead verminderen, laagrenderende personeelsleden afvoeren.
Dat ruikt sterk, heel sterk, naar het zoveel mogelijk oppoetsen van de boekwaarde van het bedrijf. Iets wat men gewoonlijk alleen maar doet als men zichzelf in de etalage zet, dus er op uit is om te worden overgenomen.
Twee voor de hand liggende kopers zijn IBM en BT. Of wellicht een partij uit India die stevig voet aan de grond wil krijgne in Europa.
Wat je zegt Theo.
Ik ken deze bewegingen nog van de tijd dat Wireless werd gesaneerd om voor een goede prijs te worden verkocht. Een tijd terug was er een bericht dat ivm de gunstige eurokoers een overname door een Indiase partij niet ondenkbaar is, volgens mij ging het over Tata.
Allen,
Ten eerste, ja de wijze waarop gecommuniceerd wordt laat de laatste tijd te wensen over binnen Logica. Dit is jammer aangezien er toch mensen aan de subtop zitten met een redelijk goed stel hersens en ook empatisch gevoel!
Ten tweede, het bovenstaande wordt heel erg om de man gespeeld maar wat iedereen volgens mij vergeet is dat het hier om het geheel gaat en niet de persoon. Om als consultancy organisatie in staat te zijn om bedrijfsbreed salarissen te verhogen moet je wel voldoende medewerkers ingezet hebben. Als deze organisaties een te grote “bank” hebben dan eet deze bank – op een dagelijkse basis – een groot deel van je winst op. Er wordt wel rekening gehouden met een bank maar die mag niet boven een bepaald percentage zijn. Om vaste salariskosten maandelijks te kunnen verhogen moet je dus wel in staat zijn om maandelijks voldoende inkomsten genereren. Over de afgelopen periode is dit binnen Logica Benelux niet het geval geweest, lees 18% lager in 2009 en 14% lager in Q1 2010. Als de groei in inkomsten dus onzeker zijn dan besluit een organisatie om dit uit te stellen tot hier meer duidelijkheid over is. En natuurlijk is het voor specifieke gevallen bijzonder oneerlijk dat de groei in salaris wederom niet plaatsvindt, deze mensen moeten zich dan ook afvragen of zij nog op de juiste plaats zitten bij Logica. Het heeft helemaal geen zin om publiekelijk onvrede te gaan uiten waar een organisatie niets mee kan.
Als je kijkt naar de strategie en de wijze waarop Logica acteert in de markt dan zie je dat zij niet altijd in staat zijn om gebruik te maken van hun internationale organisatie en vooral een multinational zijn met nationale belangen. Vanuit het business model zie je dat de Benelux organisatie nog steeds vanuit de organisatie belangen wordt aangestuurd en niet vanuit het klantbelang (van binnen naar buiten) en hierdoor loopt de organisatie ook zijn omzetten mis.
Ergo, het probleem zit in de bedrijfsstructuur en hierdoor lijdt het individu. Hierdoor is Logica een bijzonder lastige onderneming om over te nemen zonder eerst rigoreus te reorganiseren. Het lijkt mij niet voor de hand liggend dat een bedrijf zich in de huidige markt wil bezig houden met het overnemen van Logica.
PS: Ik heb zelf besloten om Logica – tijdens de reoganisatie van vorig jaar – te verlaten.Dit is voor mij een zeer goede keuze geweest alhoewel ik het jammer vindt dat een organisatie met zo’n goede naam – en uitstekende mensen – op de markt ten onder gaat aan verkeerde keuzes. Ik sluit mij ook aan bij de opmerking van Fred Koch om deze discussie vooral intern te voeren en niet via openbare kanalen.
@Martijn
De discussie wordt juist hier gevoerd omdat gebleken is dat de interne discussie zinloos is. Als er geluisterd zou zijn in al die jaren van interne discussie, dan zou het huidige Logica er een stuk beter voorstaan. Er wordt echter voornamelijk korte termijn spreadsheetmanagement bedreven, dat leidt tenminste de blik af van al dat interne gezeur van MENSEN. En organisatiebelang kun je natuurlijk nooit los zien van klantenbelang. Zonder klanten geen organisatie!
@Martijn:
Ik ben het met je eens dat het bij slechtere cijfers moeilijker is om salarissen te verhogen. Echter – dit is niet internationaal het geval – er zijn ook landen waar het wel goed gaat – de UK bijv. – en die hebben wel een salarisverhoging gehad.
Ik weet niet hoe lang jij hiervoor voor Logica werkte. Maar wellicht herinner je je wel dat de situatie een aantal jaren omgekeerd waren, wij deden het goed in Nederland – o.a. UK en Duitsland niet. Er is toen wel internationaal een salarisverhoging doorgevoerd. Deze lag echter voor ons lager dan dat wij gezien onze cijfers op dat moment verdienden. Nu zijn de rollen omgedraaid, en nu kan dat “internationaal” delen opeens niet meer.