Het meldpunt Gesloten standaarden van het programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV) heeft sinds de oprichting de zomer van 2009 veertien meldingen binnengekregen. Dat meldt demissionair minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken.
'Ik moet constateren dat er weinig wordt gebruikgemaakt van het meldpunt', schrijft de minister in een bijlage van de tweede voortgangsrapportage aan van het actieplan Nederland Open in Verbinding.
Bij het meldpunt Gesloten standaarden kunnen burgers, bedrijven en medeoverheden melding doen van het 'onnodig gebruik van gesloten standaarden' bij instellingen in de publieke sector. Ook kunnen ze wijzen op ict-aanbestedingen waarin (onbewuste) barrières worden opgeworpen voor (open source) leveranciers.
Concrete vragen
'Aanmeldingen kunnen aanleiding zijn voor de servicebrigade Open standaarden om een steekproef uit te voeren naar een gepubliceerde aanbesteding en daarover heel concrete vragen te stellen', zo schrijft de minister.
De provincie Noord-Brabant was in 2009 de eerste overheidsinstantie die een aanbestedingsklacht van Nederland Open in Verbinding (NOiV) vanuit het meldpunt Gesloten standaarden ontving. De provincie vroeg in een Europese aanbesteding expliciet om Oracle-producten.
Intensiever controleren
Van der Hoeven wil dat het rogrammabureau aanbestedingen intensiever gaat controleren en ondersteunen. 'Over aanbestedingen die niet in lijn zijn met het NOiV-beleid, stelt het programmabureau vragen aan de aanbestedende dienst, opdat deze kunnen worden bijgesteld. Daarbij biedt het bureau aan om de aanbestedende dienst desgewenst te ondersteunen', aldus de minister.
Een elektronische schandpaal voor gesloten standaarden? Dan zal Microsoft wel bovenaan staan.
@Math: wat een luizige reactie. Waarom niet Oracle of Adobe, Sun, SAP, Unit4 etc.? Alsof de wereld alleen uit Linux en Windows bestaat… sheesh.
@Alex
de komplete lijst vindt je als ledenlijst bij ICT-Office.
En kijk . . .alweer 2 sterretjes. Die drie andere krijg je van mij Math!
Dat is bijna een ton per melding en met het nieuwe budget van 2,7 miljoen zelfs 2 ton als het zo’n vaart blijft lopen.
Goed bezig?
Klinkt inderdaad als een subsidieslurpend clubje zonder bestaansrecht.
Er zitten daar natuurlijk een paar geldwolven die consultants (lees: vriendjes) moeten inhuren om de aanbestedingen en offertes te kunnen beoordelen ‘want het is wel erg moeilijke materie’.
Een specifieke vraag om een bepaald product zal niet zomaar worden gesteld. Als je allemaal Oracle beheerders hebt, zit je niet te wachten op een aanbieder die ineens met MSSQL op de proppen komt.
Dat hele geneuzel over Open/Gesloten standaarden helpt echt helemaal niemand, men zou moeten kiezen voor de oplossing die het meest efficient (aanschaf, implementatie, beheer en gebruik) is.
Hoe dom kan iemand zijn? “Dat hele geneuzel over Open/Gesloten standaarden”.
Ik wens Lau een administratie in een gesloten formaat dat niet meer ondersteund wordt en waarvoor de software niet meer op moderne machines draait.
Is het nu echt zo vreemd dat een opdrachtgever een voorkeur op wil leggen voor een bepaalde standaard?
Als ik een compleet microsoft office georienteerde omgeving heb, waarom zou ik dan over moeten stappen (althans, dat zou het noiv graag willen ) op een open standaard?
Het nieuwe pakket is dan wellicht goedkoper in aanschaf, en misschien zelfs in onderhoud, maar er komen wel een paar andere kostenposten voor in de plaats:
– de mensen moeten wennen aan een nieuwe omgeving, nieuwe software etc, wat zeker in het begin ten coste gaat van de efficiency
– macro’s, templates etc moeten aangepast
– in hoeverre is de nieuwe “open” omgeving backwards compatible met de oude documenten?
Ik heb geen moeite me open standaarden als alternatief te beschouwen bij aanschaf van nieuwe softwareapplicaties, maar bij het noiv krijg ik een beetje te “opdringerig” gevoel
Mijn vrouw en dochter (bijna 5) kunnen met XP om, OSX en Ubuntu. OSX en Ubuntu hadden ze zo onder de knie, dus kantoor personeel moet dit ook kunnen lijkt mij.