Nu de economie voorzichtig weer verbetert, overwegen werknemers massaal over te stappen naar een nieuwe baan. Dat melden onderzoekers van detacheringsbureau Yer. Vooral de inhoud van een baan of project heeft de interesse van de solliciterende ict'er, aldus de detacheerder. Ook banen waarbij de werknemer veel invloed heeft op het eindresultaat winnen aan populariteit.
Volgens de onderzoekers hebben werknemers het gevoel dat hun baas ze in de kou heeft laten staan. Dat zou komen door aanhoudende reorganisaties, verhoogde productiviteitseisen, bezuinigingen op bedrijfsuitjes en minder opleidings- en trainingsmogelijkheden. 'Dat beïnvloedt de werksfeer, vermindert de loyaliteit voor de werkgever en tast op de lange termijn ook de bedrijfscultuur aan', stellen de onderzoekers. 'Het gras lijkt in deze situatie al snel groener bij de buren.'
Balans
Gecombineerd met de verbeterende economie zou het genoeg reden zijn voor werknemers om te gaan solliciteren. Ict'ers letten daarbij niet op de mate waarin een bedrijf geraakt is door de financiële crisis. Volgens de onderzoekers draait het vooral om bijvoorbeeld ontwikkelingsmogelijkheden en het behouden van balans tussen werk en privé. Het opzoeken van informatie over die onderwerpen is gemakkelijker geworden nu werkzoekenden netwerksites als LinkedIn kunnen gebruiken, aldus de onderzoekers.
County manager Mary van der Kuip van onderzoeksbureau CRF Institute vindt dat sollicitanten en werkgevers in een vroeg stadium moeten bespreken welke opleidingsmogelijkheden er zijn. 'Dit is voor veel werknemers een belangrijk punt, maar meestal komt het pas aan bod als het contract al getekend is', zegt ze.
Tsja, het detacheringsbureau Yer moet ook wat verdienen aan het wegzetten van mensen. We hebben gezien wie er het eerste uitgaan bij tegenwind.
In de ICT zijn structurele veranderingen nodig. De tijd van over de rug van hardwerkende en zich maar zien te moeten redden (lees: overleven) op een klus totdat je bent afgebrand is niet meer van deze tijd.
Ben benieuwd welke activiteiten YER zelf gaat ontplooien als bijdrage aan de structurele verbeteringen voor de mensen die het werk doen.
Bezuinigingen op bedrijfsuitjes?
Man ik vind niks irritanter dan die semi verplichte bijeenkomsten waar je propaganda door de strot krijgt geduwd, en bovendien is het helemaal niet zeker dat ik in mijn vrije tijd om wil gaan met mensen die toevallig het zelfde tegenrekening nummer hebben voor hun maandelijkse salaris. Het is verplicht klappen en verplicht je collega’s leuk vinden, en praten met een filtertje op. Stomme bedrijfsuitjes. Ik ben al eens vertrokken omdat de baas vond dat ‘we allemaal vriendjes moesten worden’.
Moet je bij Logica gaan werken. Die durven de eerstkomende tijd geen bijeenkomst meer te organiseren!
“Nu de economie voorzichtig weer verbetert, overwegen werknemers massaal over te stappen naar een nieuwe baan.”
Ja hehe, dat zag je al van mijlenver aankomen. Die mensen zijn het zat om iedere dag op de wip te zitten. Om elke dag drie uur in de auto te zitten voor een buttklus ver onder je niveau om vervolgens ’s avonds nog eens in eigen tijd een certificaatje erbij te halen. Geen wonder dat die bedrijven nu keihard de deksel op hun neus gaan krijgen en niet weten uit welke hoeken ze hun personeel zullen moeten halen.
Maar het echt trieste is dat managend Nederland hier waarschijnlijk nog steeds niets van leert. Die doen het grote verloop liever af als “marktwerking” en leggen de schuld toch maar vooral bij concurrende bedrijven, waar hun werknemers naar toe trekken omdat zij wel goed met hun personeel om gaan. Het ligt nooit aan het management zelf. En daarom zal er ook niets veranderen. Conclusie is dus dat de ICT steeds meer kapot gemaakt wordt en goed personeel zich wel twee keer bedenkt voor ze weer bij een buttklusser aan de slag gaan (lees Logica, Getronics, Centric…)
Een aantal detacheerders hebben tijdens de crisis hun ware aard moeten laten zien: geld verdienen en niks meer.
In de glorietijden kon het allemaal niet op, ook niet voor de werknemer. Echter, de tarieven zijn ingestort, maar de detacheerders willen blijven verdienen. Dit gaat dan ten koste van de werknemers helaas; soms zelfs ten koste van de werkgelegenheid.
Daarnaast beginnen ook steeds meer bedrijven in te zien dat het gekkenwerk is om telkens maar weer mensen in te huren. Als je soms leest hoeveel mensen bedrijveninstellingen inhuren, is dat gewoon absurd.
Ze beginnen langzamerhand in te zien dat het goedkoper kan zijn om zelf wat mensen in dienst te nemen en die op te leiden.
Dat alles maakt mede dat je nu een verschuiving ziet op de arbeidsmarkt.
Word het niet eens tijd voor een 100% ICT-VAKBOND in het ict-werktermijn, die met hart en ziel staat voor de belangen van “hun” werk-nemers?
Hoog tijd dat de cowboy en slavendrijvers mentaliteit met wortel en al uitgeroeid gaat worden in deze sector.
ICT is en blijft mensenwerk!.
Pittige reacties (zie bovenstaand). Een en ander doet vermoeden dat dat gras bij de buren net zo vergeeld zal blijken. Omdat ik die conclusie zelf begin 2007 trok heb ik toen de stekker uit het moderne kantoorslaafbestaan getrokken, en met de voeten voor ZZP-schap gestemd. Dat was tijdens hoogconjunctuur en het momentum van de overgang van loondienst naar ZZP maximaal, over meerdere sectoren. Inmiddels het economisch dieptepunt voorbij. Wie volgt?