De aanschaf van groene ict-apparatuur lijkt op het eerste gezicht misschien duurder, maar levert op termijn kostenbesparingen op. Dat zeggen Computable-experts. Zo realiseerde Microsoft Nederland een kooldioxide-besparing van 12 procent door besparende maatregelen als zuiniger software, virtueel werken en minder gebruik van papier, aldus online strategy manager Peter de Haas van de softwareleverancier.
‘Verminderen van het energieverbruik is naast maatschappelijk verantwoord ook economisch zinvol. Je moet natuurlijk niet op de korte termijn voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Energiebesparing verdient zich terug over de jaren heen', zegt technisch directeur Hans Timmerman van EMC Nederland. Investeren in groen lijkt duur, zegt directeur Jos Struik van
‘Door beter te kijken naar welke producten of diensten nu echt nodig zijn en die dan maatschappelijk verantwoord aan te schaffen, wordt alleen gekocht wat nodig', zegt
Specificaties
'Stel nu dat we de software krijgen waarmee we heel precies specificaties kunnen vastleggen, bij voorkeur met de mogelijkheid om daaruit software te kunnen genereren, dan is er steeds minder een reden om goedkope arbeidskrachten in het buitenland of nabije it-leveranciers in te huren om te realiseren wat we willen hebben', besluit Van 't Veld.
Oude apparatuur groen verven is goedkoper dan nieuwe apparatuur kopen.
“Zo realiseerde Microsoft Nederland een kooldioxide-besparing van 12 procent” Dat is een mooi gebaar. Maar gaat MS er nu ook voor zorgen dat Windows minder energie nodig heeft dan Linux?
De tablet-pc van het One Laptop Per Child project wordt alleen nog van Linux voorzien, want Windows 7 is veel te zwaar. En dan hebben we het nog niet over XP dat wellicht voor een extra 25 miljard aan energiekosten heeft gezorgd of over Vista dat hogere hardware specs heeft dan een 2003 server ondanks zijn energiebesparende features.
Linux servers hebben al gauw 10% minder energie nodig. Een Linux server voor alleen kantoorautomatisering kan al op een gemiddeld verbruik van 60 Watt draaien. Met betere hardware kan dat nog zuiniger.
Wat de goedkope arbeidskrachten uit het buitenland en groene ICT met elkaar te maken heeft, dat snap ik niet. Besparen op lange vliegreizen?
Voor de zakelijke wereld is er maar een steekhoudende incentive om groen te worden en dat is uitsparen van kosten.
De rest is allemaal marketing/PR bull.
Bijv een energie maatschappij die mensen aanspoort om te fietsen omdat het zo goed is voor het mileu maar ondertussen al haar kolencentrales nog rustig laat doorstoken.
Als ze nou eens een dealtje gingen maken met bouwers van elektrisch auto’s/fietsen en daarbij groene stroom gingen leveren dat je een co2 neutraal mobiliteitsplan krijgt dan kom je al veel meer in de goede richting.
Alex van Hout geeft aan dat bedrijven spullen kopen die ze niet nodig hebben. Ik heb daar zo mijn twijfels bij. Waarom word deze apparatuur niet weer doorverkocht?
Klopt, Groen ICT hoeft niet duur te zijn. Wij helpen al jaren organisaties met hergebruik van netwerk hardware, IT asset mananagement. Sterker nog het is zeer kostenbesparend en duurzaam. Er is een reden dat refurbished netwerk apparatuur is meegenomen in de duurzame inkoop criteria van de overheid.
Voor meer informatie: mbouricius@durabilit.eu