De Brabantse datawarehousespecialist QOSQO stelt een open source datawarehousesysteem beschikbaar, waarmee bedrijven een datawarehouse kunnen genereren en beheren. De broncode van Quipu is beschikbaar onder een GPL v3 licentie.
Volgens QOSQO-medeoprichter Pieter Rambags kunnen bedrijven met de gratis CE-editie 'een volwaardige datawarehouse-omgeving opzetten, zonder beperkingen op het gebied van de omvang en complexiteit van het datamodel, het aantal datamodellen, of het gegenereerde datavolume.'
'In de nabije toekomst' zal ook een enterprise editie (EE) verschijnen. Voor deze versie moet wel betaald worden. Met deze editie kan onder meer versiebeheer worden toegepast op de modellen in de repository. Ook maakt deze editie toepassing van Quipu mogelijk tijdens ontwikkeling, testen, acceptatie en productie .
OSBI-contracten worden duurder
Gartner becijferde in december 2009 dat op dit moment ongeveer twee procent van de wereldwijde omzet uit bi-software komt van opensourceleveranciers. Volgens de marktonderzoeker maakt de opensourcevariant van de analytische software echter een solide groei door.
Opensource bi-software (OSBI) wordt volgens Gartner wel duurder. Volgens het onderzoeksbureau gaan contractbedragen steeds meer lijken op de de bedragen die leveranciers van 'gesloten' bi-software vragen. Gartner berekent dat het gemiddelde contract voor open source-bi een waarde heeft van 30.000 dollar op jaarbasis. De onderzoekers signaleerden zelfs overeenkomsten voor meerjarige onderhoudscontracten van 500.000 dollar. Die bedragen komen in de buurt van de prijzen die grote leveranciers van gesloten bi-software hun klanten rekenen.
Serieuze vraag:
Wat is er beter aan QOSQO t.o.v. bijvoobeeld pentaho?
Die is al veel langer in ontwikkeling
Interessant verder is ook om te vermelden in het artikel is dat de installatiehandleiding in word 2007 is en het werkt op windows. Waarom niet in open office en op linux?
Ook Talend is al langer bekend.
Open source data warehouse management is nieuw. O.a Talend en Pentaho leveren data integratie tooling waarmee ETL code bij elkaar geklikt kan worden. Quipu (ontiwkkeld door bedrijf QOSQO) is nieuw aangezien hiermee datavault modellen worden gegenereerd, inclusief de bijbehorende ETL laad- en transformatiecode. Alle metadata is vervolgens opgeslagen in de Quipu repository. Aansluiting van Quipu op bestaande closed en open source ETL tooling is mogelijk doordat de structuur van Quipu open is en met templates werkt.
Quipu vult een lacune in de portfolio van genoemde vendors op. Namelijk de generatie van het data warehouse opslag model of modellen (de verschillende lagen) en de generatie van de bijbehorende ETL.
Met behulp van tools als Talend kan de gegenereerde oplossing worden geïntegreerd tot een werkende flow waarbij Talend dient als een geavanceerde scheduler. Al is dit niet persé noodzakelijk.
Moeilijke vraag, heeft nog iemand suggesties?
Als Open source en Closed source ontwikkelaars hetzelfde product afleveren en de prijs van een is lager dan het andere.
Wat kan dit betekenen?
1) Het product met de lagere prijs weet dat het minder goed is en vraagt daarom minder geld.
2) De programmeurs zijn onderbetaald daarom kan men minder vragen.
3) De programmeurs zijn niet betaald en werken voor de eeuwige roem
4) Het opensource produkt heeft een extra dienst ( de open source , eigenlijk zou men het duurder kunnen verkopen)
5) De open source developpers stoppen fouten in hun product om daarna extra te kunnen doorrekenen met de service
Kan iemand Peter een ip-ban geven? Er komt een moment waarop er genoeg onzin is geblaat.
Mijn bijdrage aan dit forum is relevant. Het is nu mainstraim om alles van open source goed te vinden.
Als je toch enkele randbemerkingen maakt krijg je een slag onder de gordel. Is dat ook een van de principes in de open source community from free developpers fighting for a better world?
Het open source model is een zeven koppige monster.
Als je iets zegt over het gratis model , krijg je als antwoord open source is niet gratis. Nu lees ik een artikel en de verwondering in het artikel is dat open source blijkbaar toch ook geld kost.
Niemand begrijpt nog wat open source is. Niet de programmeurs, niet de klanten, niet de overheid en nog minder Europa.
Peter, je WILT het niet begrijpen, dat past niet in jouw FUD-straatje. Anderen begrijpen het gewoon, doen er niet zo moeilijk over. Waarom je hier FUD verspreidt, geen idee, ik weet niet welke belangen je daarbij hebt. Dat je onzin verkoopt, dat mag duidelijk zijn, dat weet je zelf diep van binnen ook wel. Ik neem tenminste aan dat je slim genoeg bent.
Mijn reacties zijn geen FUD
Probeer met intellectuele argumenten te overtuigen. Dit is toch de bedoeling van een forum mag ik hopen.
“Volgens het onderzoeksbureau gaan contractbedragen steeds meer lijken op de bedragen die leveranciers van ‘gesloten’ bi-software vragen.”
Dit lijkt mij een interessant gegeven. Blijkbaar is er een nieuwe dynamiek in de open source community
Daarom leest ik ook Computable. Top Journalisten die interessante artikels schrijven en lezers aansporen tot een intellectueel debat waar de rationele argument als pijlen over en weer worden geschoten maar waar toch een wederzijds respect blijft en op het einde van het debat de vredespijp wordt gerookt.
Blijkbaar functioneert de free open source community anders