De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel voor de nieuwe Algemene Rijksvoorwaarden bij IT-overeenkomsten (Arbit). Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zorgen de nieuwe voorwaarden voor meer flexibiliteit in de contracten van de Rijksoverheid met ict-leveranciers.
In de nieuwe voorwaarden zijn bepalingen als ‘beroepsfout' en de ‘meest begunstigingsclausule' niet meer opgenomen en worden ook minder eenzijdige boeteclausules gehanteerd, aldus het ministerie. ‘Boetes ten laste van de opdrachtgever zijn in enkele situaties komen te vervallen. Daarnaast is gekozen voor een redelijkere risicoverdeling bij de aflevering van producten', schrijft het ministerie in een toelichting.
Volgens het departement wordt in de nieuwe voorwaarden het accent meer gelegd op de verplichting van de it-leverancier om zich vooraf goed te oriënteren op de wensen en organisatie van de opdrachtgever. Eerder schreef Computable al dat ict-leveranciers verplicht moeten informeren naar de doelstellingen en de organisatie van de opdrachtgever. De overheid gaat er als opdrachtgever vanuit dat de ict-bedrijven meedenken over de uitvoerbaarheid van de opdracht.
De belangrijkste vernieuwingen in de Arbit hebben te maken met de ondersteuning door ict-dienstverleners. Zij worden verplicht om gebreken aan de door hen opgeleverde systemen gratis te verhelpen, zodra het euvel zich binnen een jaar na oplevering openbaart. Ook moeten ze de geleverde technologie tenminste vijf jaar onderhouden. Dat geldt ook voor oude releases van software.
Gunstiger
Andere bepalingen pakken gunstiger uit voor de ict-bedrijven. Zo komt er een aansprakelijkheid van maximaal viermaal de opdrachtvergoeding en komt het risico van beschadiging of verlies van producten vanaf de aflevering voor rekening van de opdrachtgever. Ook moet de overheid de leverancier binnen twee weken na oplevering laten weten of hij het opgeleverde accepteert of niet.
De overheid werkte vier jaar aan de nieuwe leveringsvoorwaarden. Ze vervangen de oude voorwaarden, die geen rekening houden met nieuwe technologie zoals webdiensten (Software-as-a-Service). De voorwaarden moeten nog getekend worden door de minister-president, daarna worden ze gepubliceerd in de Staatscourant en zijn ze van kracht. Een woordvoerder verwacht dat dat deze week nog zal zijn.
Echt helemaal super gedaan!
4 jaar om een paar aanpassing gedaan te krijgen.
Weer leveringsvoorwaarden opgesteld door personen die weinig afweten van de IT.
De leverancier binnen twee weken na levering laten weten of het geleverde geaccepteerd wordt. Het komt te vaak voor dat het testen pas na twee weken is afgerond.
Randdebielen; 4x opdrachtwaarde als aansprakelijkheid! Als je 10% marge maakt of mkb ‘er bent, ben je dus niet welkom bij de rijksoverheid als ondernemer. De grote jongens zijn weer aardig in de kaart gespeeld door de arbit? En grappig dat de ministers jennelijk vinden dat de overheid zelf niet weet wat ze wil en leveranciers dus dus moeten vragen wat de overheid wil hebben. Schrijven ze bij de overheid geen bestekken? Dombo’s.