Virtualisatie is een geweldige oplossing om geld en resources te besparen, maar als een virtuele server uitvalt heb je een groter probleem dan wanneer er één enkele server uitvalt. Een crash van één of meerdere virtuele servers is daarom misschien wel de grootste nachtmerrie voor een it-manager. In dit virtuele tijdperk is een goed disaster recovery-plan dan ook onontbeerlijk.
Bij veel bedrijven worden er pas knoppen ingedrukt als aan een probleem een kostenplaatje gekoppeld wordt. Het is daarom belangrijk te kijken wat het zou kosten wanneer een server uitvalt. Hierdoor kan in kaart worden gebracht hoeveel gegevens en tijd een bedrijf zich kan veroorloven te verliezen tijdens de uitval van een server.
Kostenberekening
Een handige formule om die kosten te berekenen is: Kosten per voorval = (lengte storing in uren + (werkuren x dagen sinds laatste back-up)) x ((uurtarief personeel x aantal werknemers) + verloren omzet per uur).
Zo kan al snel berekend worden dat een storing van een halve werkdag (vier uur), bij een zeven dagen oude back-up (7×8 uur), een uurtarief van gemiddeld tachtig euro bij vijftig werknemers en een verloren omzet van duizend euro per uur een verlies oplevert van 244.000 euro. Hiermee is het belang van een goed disaster recovery-plan dan ook direct duidelijk.
Waartegen beschermen?
Naast het bepalen van de kosten van een uitval is het voor het disaster recovery plan ook belangrijk om vast te stellen waartegen de gegevens beschermd moeten worden. Het kan gaan om:
– Het verliezen van één bron. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de uitval van een e-mailserver. In dit geval is het belangrijk dat back-up en availability voor de virtuele server voor handen is.
– Het scenario waarbij per ongeluk of opzettelijk belangrijke gebruikersdata verloren gaan, komt helaas vaak voor. De meest voorkomende oplossing is om de data te herstellen door middel van een back-up. Helaas houdt dit vaak in dat deze plaatsvindt vanaf een voorgaande snapshot, met dataverlies tot gevolg.
– Bij geplande onderbrekingen voor onderhoud en migraties hebben gebruikers vaak geen toegang tot applicaties en gegevens op de virtuele server. Als het geen probleem is dat de server er tijdelijk uit ligt, dan moet standaard migratiesoftware voldoende zijn. Als de gegevens wel beschikbaar moeten blijven en gebruikers tijdens de migratie online moeten kunnen zijn, dan is er meer geavanceerde software nodig die ervoor zorgt dat migraties worden uitgevoerd zonder dat de gebruiker hier iets van merkt.
– Bij verlies van een gehele faciliteit en alle resources is de gehele it-infrastructuur niet meer beschikbaar door bijvoorbeeld een natuurramp of langdurige stroomuitval. In deze situatie kunnen de werkzaamheden het beste op een andere locatie worden hervat. De veroorloofde uitvalstijd bepaalt of er alleen een back-up nodig is of ook availability van de gegevens.
Plan en budget
Wanneer bepaald is hoeveel uitvalstijd het bedrijf zich kan veroorloven en waartegen de gegevens beschermd moeten zijn, kan er een realistisch plan en budget worden opgesteld. Afhankelijk van de gekozen strategie, zijn er de volgende disaster recovery-oplossingen:
– Back-up en recovery op tape: tape back-up is draagbaar, vrij veilig en de kosten per megabyte zijn laag. Het is een goede oplossing als het te verantwoorden valt om een dag of langer downtime te hebben, terwijl de hele virtuele machine of server wordt opgebouwd. Daarnaast moeten werknemers niet vergeten om de tapes tijdig te verwisselen.
– Back-up en recovery op basis van replicatie: Back-up-software wordt geïnstalleerd op de back-up servers en op de operationele virtuele servers en repliceert data van één keer per dag tot constant en in real-time. Let er bij de selectie van een aanbieder op te kiezen voor een hardware-onafhankelijke oplossing. Hierdoor is het in geval van een ramp niet nodig een exacte kopie van de oude server te zoeken. Back-up en recovery op basis van replicatie is de perfecte oplossing voor een bedrijf dat een paar uur downtime kan tolereren en niet constant het tape back-up-proces wil beheren.
– Toevoegen van availability: De meest uitgebreide optie is op software gebaseerde back-up en recovery. Hierbij is er continu en in iedere situatie toegang tot de gegevens en applicaties op virtuele servers. Een verschil met back-up en recovery software is dat wanneer de virtuele server uitvalt, de back-up server gelijk inspringt met een actuele, exacte kopie van de data en applicaties. Met een beetje geluk merken de gebruikers niet eens dat er wat aan de hand is.
– De cloud: De nieuwste en misschien wel leukste optie van back-up en recovery is de cloud. Door cloud-software op de virtuele servers te installeren en ruimte bij een cloud-aanbieder te huren, ontstaat er een veilig virtueel datacenter voor een fractie van de kosten van een fysiek datacenter.
Zonneklaar
Weinig bedrijven kunnen het zich maar permitteren om voor langere tijd geen toegang tot een server te hebben. Wanneer het bedrijf dan ook nog eens gebruik maakt van virtuele servers zijn alle gegevens op één plaats opgeslagen, wat de ramp compleet maakt. De huidige economische omstandigheden zorgen ervoor dat veel bedrijven bezuinigen op oplossingen die beschermen tegen mogelijke voorvallen. ‘Hoe groot is de kans dat het ons gebeurt?' is de redenering. Echter, ga eens na wat voor impact de eerder voorgerekende 244.000 euro verlies voor je bedrijf zouden hebben. Dan is het al snel zonneklaar dat het letterlijk van levensbelang is om een goed uitgewerkt disaster recovery-plan op te stellen.
Peter Doens, salesmanager Benelux Double-Take Software