De tijd dat vakbonden zich verzetten tegen elke vorm van uitbesteding naar het buitenland, is al lang voorbij. Dat zegt FNV-vakbondsleider Bob Bolte naar aanleiding van het besluit van Getronics om een deel van zijn datacenterdiensten te verplaatsen naar India. 'Dan hadden we er tien jaar geleden al tegen in moeten gaan. Nu is offshoring een ontwikkeling die je niet tegenhoudt. Bovendien brengt het welvaart in armere landen.'
Ict-dienstverlener Getronics verhuist binnenkort 120 arbeidsplaatsen naar India. Door herplaatsing bij andere onderdelen van de organisatie of van moederbedrijf KPN hoeven veel medewerkers niet te worden ontslagen. Bolte vermoedt dat slechts veertig man op straat komt te staan.
Vakbonden zijn altijd kritisch geweest over de trend van uitbesteding naar lagelonenlanden. Ze vonden dat een dergelijke maatregel, die vaak veel arbeidsplaatsen kost, alleen op korte termijn profijtelijk is voor het bedrijf.
Bolte: 'Bijvoorbeeld totdat de initiële contractsperiode is afgelopen en de Indiase uitbestedingsbedrijven met nieuwe eisen komen. Er is namelijk geen fall-back scenario. Offshoring kun je moeilijk terugdraaien. Dat is erg kostbaar en de oude werknemers hebben inmiddels ander werk gevonden.'
Pragmatisch
De vakbond kijkt tegenwoordig een stuk pragmatischer aan tegen offshoring, vertelt de FNV'er. 'Het heeft welvaart gebracht in landen die voorheen erg arm waren.' Hij wijst naar de Indiase uitbestedingsstad Bangalore, waar sinds dertig jaar een grote middenklasse is ontstaan.
'Dat is voornamelijk te danken aan de ict-bedrijven die daar zijn neergestreken. Zij ondersteunen niet alleen hun medewerkers, maar indirect ook familieleden en eigenaren van winkeltjes om de hoek. Dat maakt het land sterker, iets wat de afgelopen honderd jaar met ontwikkelingshulp niet is gelukt.'
Voordelen
Ook voor de achterblijvers in Nederland voorziet de vakbondsman voordelen. 'Op langere termijn komt er ook werk terug. De grote Indiase ict-bedrijven behoren tegenwoordig ook tot de Top 500 met vestigingen in het westen.'
Bovendien speelt volgens de vakbondsman het kostenaspect mee. Nederlandse dienstverleners, zoals Getronics, zouden zonder offshoring op termijn te duur worden en daardoor geen grote opdrachten meer binnenslepen. In dat geval zou het bedrijf binnen enkele jaren failliet zijn.
Bolte wijst erop dat Nederlandse opdrachtgevers wel moeten zorgen voor goede arbeidsomstandigheden in landen zoals India.
Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom er geen IT-er lid is van het FNV. Het FNV is eigenlijk onderdeel van ontwikkelingshulp zo blijkt uit dit interview.
Offshoring is op termijn het enige redmiddel voor bedrijven lijkt Dhr. Bolte te zeggen. Het gaat hier tenslotte maar om 40 man tenslotte die zo weer ander werk hebben.
Misschien dat Dhr. Bolte eens zou moeten kijken of er mensen in India zijn die zich bij zijn vakbond willen aansluiten.
“Nederlandse dienstverleners, zoals Getronics, zouden zonder offshoring op termijn te duur worden…”
Ja. Door de management-overhead van dit soort bedrijven…
En zo blijkt maar weer dat ook vakbondsbestuurders erg ver van de werkvloer staan verwijderd. Sterker nog, ze weten niet eens wat een werkvloer is. Als er straks nog mensen nodig zijn om de IT afdeling / dienstverlening van Getronics te versterken (en daat gaat gebeuren want offshoring is meestal een fiasco/ vergissing) dan hoop ik dat Getronics geen mensen meer kan vinden die daar willen werken. Ik zal er niet solliciteren.
En die vakbondsbestuurder? Kun je die functies niet offshoren ?
Waar staat de vakbond nog wel voor? Ik stel voor om FNV ook te offshoren. Ze worden namelijk ook veel te duur voor Nederland!
Ideetje om de meest arme ontwikkelingslanden maar uit het slop te halen door daar de lokale economie te stimuleren ipv illegale wapenhandelaren, corrupte ambtenaren en drugsbaronnen te sponsoren? Dat hierbij mensen net zo uitgebuit worden als Europa deed begin 20e eeuw zullen we dan maar even door de vingers zien.
Ik had op z’n minst verwacht dat FNV nog voor de rechten van de arbeiders in offshore landen opkwam maar da’s blijkbaar ook niet aan de orde.
Blijkbaar heeft niemand door dat kenniseconomie en offshoring niet samen gaat. Je gaat geen kennis ontwikkelen om dit vervolgens door te geven aan je offshoring contacten. Dat is net zoiets als een eerlijke prijs voor de olie betalen die je uit de grond van een ontwikkelingsland haalt.
Over 10 of 20 jaar is Getronics opgekocht door een Indiaase inversteerder die er een habbekrats voor heeft gegeven want het ging al een tijdje niet zo goed.
Vakbonden zijn net als politici, ze behartigen alleen hun eigen belangen 🙂 Ik zou zeggen, offshoren die bonden
Ik dacht dat de FNV een Nederlandse vakbond was.
Offshoring zorgt voor minder werk in Nederland gezorgd.
Offshoring zorgt ervoor dat er miljarden euro’s uit Nederland verdwijnen en dat daardoor de Nederlandse economie verzwakt.
Offshoring zorgt ervoor dat bedrijven minder kunnen verdienen aan Nederlandse klanten.
Waar mensen buiten Nederland steeds meer kunnen verdienen, verdienen mensen in Nederland steeds minder.
Wanneer komen de Nederlandse vakbonden op voor de Nederlandse werknemers? Ik denk dat we met de huidige vakbondsleiders steeds meer moeten inleveren.
Waarschijnlijk ben ik de enige hier met een positieve mening over dit artikel. Je leest weinig over de positieve kanten van offshoring voor ontwikkelingslanden. Ik denk dat die erg belangrijk zijn en dat offshoring daadwerkelijk een positief effect heeft op een ‘betere balans in de wereld’.
De meeste onderzoeken wijzen uit dat er op lange termijn juist werkgelegenheid gecreeerd wordt in het land waaruit wordt uitbesteedt. En dat er juist euro’s verdiend worden in het uitbestedende land.
Het is jammer dat er zo weinig voorstanders zijn, want het is een ontwikkeling die alleen maar zal groeien en hoe meer mensen offshoring omhelzen, des te sneller we met z’n allen weten hoe het echt goed kan gaan, zodat Nederland koploper wordt en er financieel beter van wordt.
@Hugo Messer
Het doel van offshoring voor bedrijven is niet ervoor zorgen dat er een ‘betere balans in de wereld’ komt. Het doel is kostenbesparing. Daarnaast hopen bedrijven dat ze in een groeimarkt (China, India, Pakistan, enzovoort) een groot marktaandeel kunnen krijgen, waardoor ze meer geld kunnen verdienen.
Net zoals achterhaald is dat outsourcing en offshoring kostenbesparend werken (goedkope werknemers worden vanzelf duurder), zal straks ook achterhaald zijn dat er meer werkgelegenheid komt in landen die werk aan ontwikkelingslanden uitbesteden.
– De economische crisis slaat op dit moment voornamelijk toe in landen die werk hebben uitbesteedt.
– Nederland exporteert het meeste naar het achterland (Duitsland, België).
– In Nederland gaat kennis verloren die nodig is om te kunnen concurreren met andere landen.
– Nederland is op het gebied van ICT, in een jaar tijd, gezakt van de derde naar de vijfde plaats op de wereldwijde ranglijst.
Om Nederland koploper te maken moet je ook weten welke positie Nederland in de wereldeconomie inneemt. En dan kan je alleen maar concluderen dat offshoring de positie van Nederland zal verzwakken.
@ Christian
Ik heb nergens geschreven dat het doel van bedrijven om te offshoren een betere balans in de wereld is. Echter, bovenstaand artikel gaat over de opinie van vakbonden over offshoring in het algemeen. Ik denk dat het goed is dat er af en toe ook eens op macro-niveau gekeken wordt naar de invloed op economieën.
ik denk dat we beiden een eigen visie hebben en een kijkje in de toekomst proberen te nemen. De tijd zal het uitwijzen; ik ben ervan overtuigd dat offshoring een brede maatschappelijke ontwikkeling is die steeds ‘normaler’ zal worden. Mensen moeten leren hoe offshoring het beste werkt, zoals bij iedere nieuwe manier van organiseren. Hoe beter we erin worden, des te breder het ingezet zal worden (want de voordelen zijn er wel degelijk, mits de organisatie goed in elkaar zit). Door offshoring te omhelzen, zal Nederland juist een concurrentie voordeel hebben ten opzichte van landen die hier conservatiever in zijn, omdat
– we op deze manier de kosten van bedrijven verlagen,
– mensen in Nederland ‘dwingen’ om hun intelligentie aan te wenden en onze economie op een hoger niveau te krijgen en
– zorgen dat er altijd voldoende mensen (vanuit het buitenland) beschikbaar zijn om de groei van onze economie te kunnen ondersteunen.