Toeristen die op vakantie gaan in Gelderland of Overijssel kunnen voortaan met hun telefoon digitaal informatie over toeristische attracties opzoeken. Daarvoor zijn vier layars ontwikkeld, visuele informatielagen over het beeld dat via de telefooncamera op het scherm worden getoond. Daarmee kunnen bezoekers realtime informatie opzoeken over de plek waar ze zich bevinden. Het zijn de eerste layars voor de toeristische sector. Computable nam een kijkje.
‘Kijk, hier ziet u de Romeinse muur die onder het casino ligt.' Een man met een witte hoed houdt enthousiast een iPhone voor het gezicht van zijn buurman. Hij wijst in de verte. Daar zijn alleen bomen en een diepe stenen gracht te zien. Op het scherm van zijn iPhone staat worden dezelfde bomen en gracht weergegeven, maar er is ook een zwarte cirkel te zien met daarin een plaatje van een Romeinse helm.
Het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme legde samen met ict-dienstverlener Ordina, een virtueel laagje over de monumenten en musea in Gelderland en Overijssel. Het verrijken van de realiteit met digitale informatie wordt augmented reality genoemd. Het toerismebureau maakte vier layars, waarvan een in Nijmegen. Toeristen kunnen op hun iPhone of telefoon met besturingssysteem Android een toeristische layar oproepen. De layar in Nijmegen laat toeristen kennismaken met het verleden van Nijmegen. Op vijftig locaties verschijnen teksten, foto's en geluidsfragmenten over Nijmegen in de Romeinse tijd, de Middeleeuwen en tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Romeinse helm
De man met de witte hoed draait naar links. Op het scherm verschijnt het nabijgelegen eettentje. De man draait verder, een lange schuine pilaar met schildpad is op het scherm te zien. Symbolen, zoals de Romeinse helm, verspringen. Inmiddels staan zes symbolen in het scherm. ‘Dat er nu zoveel symbolen te zien zijn, komt doordat de iPhone naar de stad wijst. Daar zijn heel veel toeristische plekken', zegt Ordina-woordvoerder Sabine Steen-Lakerveld.
De virtuele lagen werden gemaakt met het software van het Nederlandse bedrijf Layar. ‘Dat is de grootste partij momenteel op het gebied van deze software', zegt Erik van der Dussen van Ordina. Google Earth of Foursquare zijn andere toepassingen die kunnen worden gekozen als een partij de realiteit met digitale informatie wil verrijken. ‘Het ligt natuurlijk aan wat je precies wilt doen', zegt Van der Dussen. ‘We kozen ook voor Layar omdat ze sociale netwerkmogelijkheden ontwikkelen, met ‘Floaticons'. Daarmee is nog veel meer impact bij de gebruiker te realiseren. Om diezelfde reden zullen we vanuit de onderliggende mobiele webpagina's koppelingen met Twitter maken.'
Plugins
Daarnaast was Layar door plugins relatief makkelijk te koppelen met het open source content management systeem Django. ‘Medewerkers van de toerismebureaus moeten relatief makkelijk content kunnen invoeren. Daarom werd een koppeling gemaakt met het cms', zegt Van der Dussen. ‘We hebben gekeken naar drie verschillende systemen', voegt een van de ontwikkelaars toe. ‘Dit systeem is gemaakt met de programmeertaal Python. Dat was niet de belangrijkste reden om ervoor te kiezen, maar is zeker wel mooi meegenomen geweest.' Volgens hem zat de uitdaging vooral in het cms gebruiksvriendelijk te maken in een korte ontwikkeltijd. ‘Bij de start van het project was deze technologie voor ons nog relatief nieuw. Nu kunnen we de opgedane kennis in meer projecten toepassen.'
Een andere uitdaging was om de content passend te krijgen, zegt Van der Dussen. ‘Het kost altijd veel tijd om de content te verkrijgen bij de betrokken partijen en deze op maat te maken zodat de tekst, video en audio in de applicatie past.'
Letters
Een vrouw loopt op Van der Dussen af. ‘Mag ik u wat vragen', zegt ze. ‘Het is een ontzettende mooie applicatie, maar mogen de letters tien keer groter.' Van der Dussen gaat met zijn vingers over het scherm en probeert de applicatie groter te maken. ‘Zo beter?', vraagt hij. ‘Dat u het slecht kunt lezen, kan ook aan de zon liggen.' ‘Ja, dit is veel beter', zegt de vrouw als de letters zijn vergroot en Van der Dussen in de schaduw staat.
De man met de witte hoed wandelt langs de stenen gracht naar boven naar het Belvedere. Hij richt de iPhone op de Waalbrug die in de verte ligt. Op zoek naar de volgende digitale informatie over historische gebouwen.
Layar was er eerder voor Android dan voor de iPhone. De kop van dit artikel kan beter “Smartphone verreikt…” zijn en de tag moet op z’n minst worden uitgebreid met Android (en AR). Layar is overigens ook een Nederlands bedrijf….
Layar is een rijke toepassing, leent zich zeer om het verleden ter plekke zichtbaar te maken. De Provincie Noord-Brabant heeft een Erfgoed-geowiki laten ontwikkelen: een thematische wikipedia in combinatie met een kaartapplicatie. De door plaatselijke heemkunde verenigingen toegevoegde informatie verschijnen als iconen in Layar op je smartphone. Zie: http://www.erfgoedgeowiki.nl en http://geo.nieuwland.nl/index.cfm?fuseaction=news.dsp_news&recordid=174