Werkgevers moeten opleidingsmogelijkheden vaker inzetten om ict'ers aan zich te binden. Dat vindt country manager Mary van der Kuip van onderzoeksorganisatie CRF Institute. 'Hier valt voor veel werkgevers nog een slag te maken', stelt ze.
Volgens Van der Kuip beseffen veel werkgevers niet dat ict'ers zich niet meer laten verleiden door hoge salarissen en leaseauto's. Dat zou vooral komen doordat werknemers in economisch moeilijke tijden niet zomaar overstappen naar een andere baan. Opleidingen zouden ict'ers volgens Van der Kuip toch over de streep kunnen trekken, omdat het de werknemers gelegenheid geeft hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.
'Zo blijft een overstap, ongeacht de economische situatie, tot de mogelijkheden behoren', aldus de manager. 'Scholing moet daarom een prominentere rol krijgen in het wervingsbeleid. Nu komen opleidingsmogelijkheden pas ter sprake als het contract al is ondertekend.'
Certificaat
Mbo'ers volgen vooral graag een opleiding waarmee ze een certificaat kunnen behalen, bleek eerder uit onderzoek van Computable onder 1633 ict'ers. Voor hbo'ers is een certificaat minder belangrijk.
CRF Institute maakte onlangs de jaarlijkse lijst van beste Nederlandse werkgevers bekend. De bedrijven, veelal uit de ict-branche, werden beoordeeld op hun personeelsbeleid. Er wordt gekeken naar arbeidsvoorwaarden, opleidingen, interne promotiemogelijkheden, carrièremogelijkheden, werksfeer en bedrijfscultuur. Daarnaast interviewden de onderzoekers de werkgevers.
Grappig! Werkgevers willen dit juist niet dus dit komt er niet.
Nou bij mij niet. Ik vind de gedachtegang van Van der Kuip ook redelijk naïf. Ik wil toch salarisverlaging in ruil voor een opleiding.
Bij ons wordt je eruit ‘geknikkert’ als je niet je certificaten ‘up to date’ houdt.
@Bianca:
Waarom is dat naïef? Het standpunt is juist dat het niet meer alleen om salaris en een lease auto draait bij het werven van ICT-medewerkers… Ik denk dat Van der Kuip gelijk heeft, dat het erg aantrekkelijk kan zijn om personeel te werven door vooraf duidelijk te zijn over het opleidingsperspectief. Bij het werven van schoolverlaters is het vrij gewoon om twee maanden een masterclass aan te bieden.
Waarom zouden deze mogelijkheden er niet kunnen zijn voor de meer ervaren professionals?
Wat als je de mensen zelf eens de gelegenheid krijgen aan te geven wat ze zelf willen. Actief luisteren naar en stimuleren van werknemers lijkt mij de beste manier om mensen te binden aan je bedrijf.
@Peter: Mee eens.
Ik zie het liefst een combinatie van opleiding en boeiende projecten die daarbij aansluiten. Dat laatste ontbreekt nog al eens zodat het rendement van die opleidingen grotendeels verloren gaat, terwijl bovendien de animo om aan weer een opleiding te beginnen afneemt.
De ene week roept HR manager Microsoft: sneller overstappen, de andere week heeft weer iemand iets creatiefs gevonden over alternatieven voor beloning zonder salarisverhoging en nu is de opleidingen die de revue passeren. Ik kijk met spanning uit naar wat volgende week de oplossing van alle motivatieproblemen gaat worden!
Grappig. Zeker als je bedenkt dat werkgevers wel willen dat hun werknemers de laatste kennis in huis hebben, maar daar niet voor willen betalen. En als de werknemer dan al een cursus mag volgen, dan in eigen tijd en met een boek graag.
Werkgevers moeten een keuze maken tussen of stoppen met achter elke hype aanrennen waardoor zoveel bijblijven noodzakelijk is, of investeren in de mogelijkheden om achter die hype aan te rennen. Nu eten ze van twee walletjes: personeel moet bijblijven maar dat mag allemaal niets kosten. Dat kan natuurlijk niet.