Cofely heeft zijn nieuwe datacentrum in Maastricht officieel geopend. Maar de locatie zit al voor 90 procent vol. De technische dienstverlener denkt al na over verdubbeling van de capaciteit. Cofely wil inspelen op de grote behoefte aan datacentrumdiensten in Limburg en Noord-Brabant. Het bedrijf overweegt ook in andere delen van het land rekencentra in te richten.
Het nieuwe datacentrum van Cofely, gehuisvest op het industrieterrein bij het vliegveld Maastricht-Aken, is alweer enige tijd in gebruik. Een officiële opening was er echter nog niet geweest. Sjef Gorissen, manager van het rekencentrum, vertelt dat de locatie in drie fasen is ingericht. 'We hebben net de derde fase achter de rug. Dat vonden we een geschikt moment om er een officieel tintje aan te geven.' Jos Hessels, lid van het College van Gedeputeerde Staten in Limburg en pleitbezorger van breedband in die provincie, verrichte de officiële openingshandeling.
Niet uniek
Het datacentrum kent nu een bruto-omvang van zo'n 2600 vierkante meter. 90 procent van de capaciteit is al benut. 'Daarmee lopen we eigenlijk een jaar voor op de planning. Wij denken na over fase vier: de verdubbeling van de capaciteit.' Gorissen merkt dat er in Limburg, maar ook in buurprovincie Noord-Brabant een grote vraag naar datacentrumcapaciteit bestaat. Niet alleen bij internationale klanten, maar ook bij de lokale bedrijven. 'Limburg en Brabant zijn hier niet uniek in. Ook in andere provincies is er veel behoefte aan computercapaciteit.' Cofely onderzoekt daarom of het mogelijk is elders andere initiatieven te starten. De technische dienstverlener kijkt ook over de grens en houdt de optie tegen het licht om een datacentrum te openen in de 'euregio' Heerlen-Aken. Die kan dan tevens fungeren als twinning-center. Klanten gebruiken nu nog vaak hun eigen datacentrum als backuplocatie.
Audits
Mocht na de verdubbeling van de capaciteit van het nieuwe datacentrum in Maastricht nog steeds behoefte aan meer capaciteit bestaan, dan verwacht Gorissen niet dat de locatie opnieuw wordt uitgebreid. 'Anders krijg je van die megadatacentra. Technisch kan het, maar je krijgt dan wel te maken met hoge kosten voor grond, energie en risicobeheer. De grens ligt ongeveer bij 5000m2. Wordt die bereikt, dan kun je beter nadenken over het openen van een nieuwe locatie. Maar dat is een strategische keuze.'
Eind dit jaar voert PricewaterhouseCoopers nog een audit uit of het rekencentrum voldoet aan de SAS70-norm (en ISAE 3402 standaard), een certificering waaruit blijkt dat de uitvoerder zijn systeem van interne beheersing op orde heeft. Vooral klanten uit de financiële sector, zoals pensioenfondsen en vermogensbeheerders vragen hier om. Gorissen heeft er het volste vertrouwen in, omdat de 'voor-audits' al goed verlopen zijn.