Na het bloedvergieten in 2007 en 2008, was de geheugenmarkt in 2009 vooral bezig met overleven. Bedrijven die het haalden, eindigden het jaar in een positieve stemming. 2010 begon dan ook optimistisch: de prijs van geheugen klom op van een historisch dieptepunt naar een niveau waarbij chipfabrikanten en vendoren weer positieve marges konden behalen. Hierdoor was het eerste kwartaal van 2010 één van de sterkste ooit. Daarnaast verkortten de voorspelde productietekorten van de nieuwste chiptechnologieën en snelle technologische ontwikkelingen de beschikbaarheid van oudere technologieën.
Ondanks de positieve resultaten, lijkt het erop dat de groei die geheugenvendoren in het eerste kwartaal realiseerden grotendeels het gevolg is van speculatieve aankopen door klanten die geloven dat ‘the only way is up’. Hierdoor kampte het kanaal aan het begin van het tweede kwartaal met overvolle magazijnen. Samen met de lage waarde van de Euro en het Britse Pond ten opzichte van de Dollar en de slechte economische omstandigheden, had dit een negatieve invloed op de hardwareverkopen. Daarnaast ziet het kanaal ook een scherpe daling in het aantal aanvragen voor moederborden, processoren en andere hardwarecomponenten. Waneer speculanten hun voorraad niet kunnen verkopen boven de aankoopprijs, wordt deze uiteindelijk tegen dumpprijzen verkocht om hun cashflow op peil te houden.
PC OEM’s, de grootste afnemers van geheugenchips, hebben met hun leveranciers harde prijsafspraken gemaakt. Geheugenproducenten hebben in vergelijking met het laagste niveau in de afgelopen 18 maanden, een prijsstijging voor DDR3 bedongen van maar 15% en ongeveer 8% voor DDR2 sinds het begin van het jaar. En dat in een markt die snel omschakelt van DDR2 naar DDR3 – misschien wel sneller dan de aanbieders van semiconductors zelf – wat de markt op verschillende niveaus beïnvloedt:
– Aangezien PC OEM’s moeite hebben de markt te volgen, hebben sommigen de geheugenspecificaties in de prijsgevoelige, lagere marktsegmenten verminderd om de prijsstijgingen van consumenten PC’s, netbook’s en notebook’s op te vangen. Dit leidt tot een groter aanbod, wat voor extra prijsdruk kan zorgen.
– Doordat steeds meer chipfabrikanten hun DDR2-productlijnen stilleggen, zijn de grootste klanten gestopt met het bestellen van deze componenten. Hierdoor zijn meer DDR2-componenten op de markt beschikbaar, wat leidt tot gespannen prijzen.
– Nu PC OEM’s aangeven enkel DDR3-geheugen te willen, investeren de fabrikanten die dat kunnen sterk in nieuwe productietechnologie en extra capaciteit. Dit leidt naar verwachting tot een overproductie met prijsdalingen tot gevolg.
Kortom: het kanaal moet dus nauwlettend de veranderingen in de markt observeren en enkel geheugenaankopen doen op de momenten dat dit noodzakelijk is en speculatieve aankopen en overvolle magazijnen vermijden.
Erik Vink, business development manager bij Kingston Technology Nederland