De nieuwe aanbestedingswet heeft onvoldoende oog voor de belangen van het ict-bedrijfsleven. Dat vindt branchevereniging ICT~Office. De ministerraad heeft het voorstel voor de nieuwe aanbestedingswet goedgekeurd. De Tweede Kamer buigt zich nu over het nieuwe wetsvoorstel.
Volgens het ministerie van Economische Zaken zorgt het wetsvoorstel ervoor dat bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf nu makkelijker kunnen meedoen aan aanbestedingen van de overheid. De eisen aan de jaaromzet moeten in redelijke verhouding staan tot de opdracht. Daarnaast komt een einde aan de verschillende formulieren die aanbestedende diensten gebruiken.
Branchevereniging ICT~Office vindt dat de overheid voorbijgaat aan de praktijk van ‘eenzijdige en onuitvoerbare contracten’ en ‘kosten van inschrijven bij een aanbesteding’. ‘Het wetsvoorstel voorkomt niet dat veel bedrijven buiten de boot van de overheidsmarkt vallen. Daarnaast krijgt de overheid vrij spel bij het opzadelen van ict-bedrijven met wurgcontracten. Het wetsvoorstel draagt tevens niet bij aan een effectieve en efficiënte besteding van publieke middelen’, schrijft de branchevereniging in een verklaring.
Vrijblijvend
Ook MKB Nederland vindt het voorstel voor de nieuwe wet nog te vrijblijvend. ‘Gemeenten en andere overheden hoeven slechts op vrijwillige basis dezelfde regels voor aanbestedingsprocedures te hanteren. Gebeurt dat niet, dan komen pas na een evaluatie over vier jaar wel wettelijke regels’, aldus de ondernemersorganisatie.
Het ministerie van Economische Zaken zegt dat de lasten om deel te nemen aan een aanbestedingsprocedure worden verlaagd. Ook wordt tegengegaan dat disproportionele eisen worden gesteld aan een opdracht en moet een overheidsorganisatie nadenken of het wel verstandig is om de opdracht te clusteren.
Minister Maria van der Hoeven zei eerder al te willen onderzoeken of het internetprotocol IPv6 verplicht kan worden gesteld bij aanbestedingen. Een woordvoerder van het ministerie wil niet zeggen of die eisen zijn meegenomen in het nieuwe wetsvoorstel. Het voorstel wordt pas openbaar als het naar de Tweede Kamer is gestuurd.