Heden is het wetsvoorstel voor een nieuwe Aanbestedingswet door de Ministerraad goedgekeurd. De huidige aanbestedingspraktijk is één grote schijnvertoning, vol frustraties en onnodige juridisering. De werkelijke belangen van de overheid én het bedrijfsleven is men allang uit het oog verloren. Het nieuwe wetsvoorstel maakt daaraan geen einde.
De Ministerraad heeft vandaag ingestemd met het voorstel voor een nieuwe Aanbestedingswet. Het wetsvoorstel geeft spelregels voor de inkoop door overheidsinstanties. Al vele jaren ervaren ICT-bedrijven talloze knelpunten in hun commerciële relatie met de overheid. De huidige praktijk kenmerkt zich door gebrek aan professionaliteit bij de overheid als opdrachtgever. Overheidsinstanties weten soms nauwelijks wat ze willen en kunnen inkopen. Hierdoor worden inkoopprocedures door de overheid op dit moment vooral formalistisch ingestoken. De huidige aanbestedingsregels worden daarbij gebruikt om onzekerheden zoveel mogelijk in contracten af te dekken.
De overheid wentelt in haar aanbestedingen eenzijdig onverantwoorde risico’s af op ICT-bedrijven en legt eenzijdige en onuitvoerbare contracten op onder het motto "stikken of slikken". Daarnaast vormen de kosten van inschrijven voor ICT-bedrijven een groot probleem, mede omdat ze worden opgezadeld met een peperdure, nodeloze en bureaucratische papierwinkel. De overheid snijdt zich daarmee ook zelf in de vingers, doordat ze hiermee niet altijd het beste ICT-product tegen de beste prijs krijgt en innovaties binnen de overheid uitblijven.
ICT~Office betreurt het dat het wetsvoorstel aan deze praktijk geen halt toeroept. De relatie tussen de overheid en het (ICT-)bedrijfsleven is gebaat bij wederzijds vertrouwen. Dat vertrouwen wordt niet bevorderd door het vandaag door de Ministerraad goedgekeurde wetsvoorstel, dat onvoldoende oog heeft voor de belangen van het ICT-bedrijfsleven. ICT~Office verwacht dat de huidige praktijk door dit wetsvoorstel niet drastisch zal veranderen.
Bestaande problemen worden in het wetsvoorstel niet of halfzacht aangepakt. Zo voorkomt het wetsvoorstel niet dat veel bedrijven (in het bijzonder MKB-bedrijven) buiten de boot van de overheidsmarkt vallen. Daarnaast krijgt de overheid vrij spel bij het opzadelen van ICT-bedrijven met wurgcontracten. Het wetsvoorstel draagt tevens niet bij aan een effectieve en efficiënte besteding van publieke middelen. ICT~Office hoopt dan ook dat het wetsvoorstel, evenals het vorige wetsvoorstel, door het parlement van tafel wordt geveegd.