In september opent Newion Investments een nieuw investeringsfonds voor ict-bedrijven in de Benelux. Hierbij gaat het hoofdzakelijk om participaties in softwarebedrijven. Newion Investments II, zoals het fonds heet, zal zo'n vijftig miljoen euro aan beleggingsgeld in kas hebben. Newion, gevestigd in het Friese Nijehaske, verwacht in het vierde kwartaal al de eerste participatie te kunnen aankondigen.
De durfkapitalist gelooft dat er in de komende jaren genoeg groeikansen liggen voor innovatieve ict-ondernemers in de Benelux. Managing partner Patrick Polak van Newion zegt dat het nieuwe fonds bedoeld is voor technologiebedrijven die actief zijn op de zakelijke markt. Er wordt maximaal vijf miljoen euro in een onderneming gestoken. Dat zijn niet per se starters maar het kan ook gaan om een bedrijf dat al een aantal jaren actief is en geld nodig heeft voor een volgende groeifase (bijvoorbeeld uitbreiding naar het buitenland). 'Maar', stelt Polak, 'omdat het om innovatieve bedrijven gaat, zijn ze meestal nog bescheiden van omvang.' Newion wil in ruil voor een investering een belang van minimaal 20 procent. Naar een meerderheidsbelang wordt niet gestreefd, tenzij de situatie daarom vraagt (als het voortbestaan van een bedrijf bijvoorbeeld door geldgebrek in gevaar komt).
Newion haalt voor het nieuwe ict-fonds geld op bij banken (waaronder Van Lanschot), investeringsmaatschappijen en vermogende particulieren. Polak vertelt dat Newion Investments II hoofdzakelijk bedoeld is voor softwarebedrijven, en niet zozeer voor hardwareleveranciers, dienstververleners of multimediafirma's. Hij is positief over de markt. 'De pijplijn met potentiële partijen waarin we kunnen investeren, zit al behoorlijk vol. Newion richt zich vooral op bedrijven die met hun product een bestaande markt kunnen innoveren.' Hij schat in dat er in Nederland zo'n tachtig à negentig softwarebedrijven, en in België zo'n zestig à zeventig bedrijven zijn die aan dit criterium voldoen.
Investeringsfondsen
Naast Newion zijn er in Nederland nog andere investeringsfondsen actief, zoals Prime Technology Ventures, Main Capital, ICT Venture, The Informal Investors Network en Value Creation & Company. Volgens Polak is er geen sprake van felle concurrentie en is de markt groot genoeg. 'De onderlinge verstandhouding is goed. Soms trekken fondsen ook met elkaar op in de vorm van een syndicaat om een investering te doen. Zo zijn Newion en Prime samen in zoekmachine Q-go gestapt.'
Newion gaat niet voor het snelle cashen na een participatie, maar kiest voor een gecontroleerde groei van vijf tot zeven jaar. Polak stelt dat het doel van een investering is om in een aantal jaren extra waarde te creëren. Recent verkocht Newion zijn belang in douanesoftwareleverancier Minihouse, tezamen met dat van medeoprichter Ronald de Vries aan het Britse logistieke softwarebedrijf Kewill. 'Er cirkelden al een tijd lang partijen rond Minihouse. Dat gaf al aan dat het met die waardecreatie goed is gegaan. Dan is het ook een goed moment om het belang te verkopen.' Minihouse behoorde tot het fonds Newion Investment. Daarin zitten momenteel nog een tiental bedrijven, waaronder Q-go, Amyyon, Leanapps, Servoy, Inforay, Mirror42, Anago, Datell, E-semble en Asysco. Daarnaast is er nog een Private Plus Fund om ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf verder te helpen.
Opbrengst
Newion Investments had een minderheidsbelang in Minihouse. Het meerderheidsbelang (53 procent) was nog in handen van medeoprichter Ronald de Vries. Die heeft zijn aandelen ook verkocht aan Kewill. De overnamesom bedraagt zes miljoen euro met een aanvulling die ligt tussen de drie miljoen en zes miljoen euro. Dit nog te innen bedrag hangt af van de behaalde omzetgroei tot 30 juni 2013. Newion Investments stelt met de verkoop 21 keer zijn oorspronkelijke 'equity'-investering te hebben teurgverdiend, met een rendement van 41 procent per jaar.