De functie algemeen manager verliest aan populariteit. Die conclusie trekt directeur Piet Hein de Sonnaville van Atos Interim Management. De arbeidsbemiddelaar vroeg 793 interimmanagers naar ontwikkelingen in de markt. Volgens De Sonnaville is de opkomst van projectmanagers een 'verarming van het vakgebied'.
De algemeen manager, de ervaren generalist met een brede visie, is volgens de arbeidsbemiddelaar meestal een oudere werknemer. Deze leidinggevende zou steeds meer aan populariteit verliezen, omdat de laatste jaren vaker op projectbasis wordt gewerkt. 'Juist nu organisaties behoefte hebben aan wijsheid en visie en aan begeleiding van jong talent, is het onaanvaardbaar dat ouderen het veld moeten ruimen', aldus De Sonnaville. Hij vreest voor het verdwijnen van ervaring en kennis.
Ervaring
Eerder stelde doctor of engineering Aart van Dijk dat projectmanagers ervaring missen. Hij promoveerde in maart op zijn onderzoek naar Nederlandse ict-projecten. 'Er is een gebrek aan professionaliteit in ons vakgebied', stelt Van Dijk. 'In de ict lopen veel mensen zonder kennis van zaken rond. Ze hebben te weinig opleiding gehad en missen deskundigheid.'
Tweede Kamerlid Hero Brinkman concludeerde vorig jaar eveneens dat het slecht is gesteld met de kennis van projectmanagers. Hij deed met de ict-werkgroep van de Tweede Kamer onderzoek naar ict-projecten bij de overheid. Daaruit bleek dat de projecten vaak worden uitgevoerd door managers met een gebrek aan kennis. Brinkman: 'Het zijn vaak mensen die twee of drie kleine projecten tot een goed einde hebben gebracht. Voor grote projecten, waarbij meerdere afdelingen zijn betrokken, hebben ze te weinig ervaring.'
Atos' De Sonnaville ziet binnen de overheid een tweedeling ontstaan tussen interimmanagers van de oude en nieuwe generatie. Behalve verschil in functie, zou er ook verschil in salaris zijn. 'Niet alleen de vraag naar de algemene manager daalt, er is ook sprake van een verlaging van het tarief', zegt De Sonnaville. 'Ouderen ervaren de inkomensdaling door de economische crisis sterker dan jongeren.'
“Hij vreest voor het verdwijnen van ervaring en kennis.”
Daar hoef je niet voor te vrezen, dit is al jarenlang de keiharde realiteit. Ervaring doe je als mens op – in de loop der jaren. In de loop der jaren word je ook ouder en dus duurder voor een bedrijf als werk-nemer.
Omdat (leidinggevenden van) bedrijven steeds kortzichtiger worden en alleen maar op het geld letten, saneren ze vanzelf de opgedane ervaring de deur uit “vanweg de kosten”, zo simpel is het.
“Er is een gebrek aan professionaliteit in ons vakgebied….In de ict lopen veel mensen zonder kennis van zaken rond. Ze hebben te weinig opleiding gehad en missen deskundigheid.”
– Dat klopt helaas , want de kwaliteit en diepgang van de ict-opleidingen, word stelselmatig gereduceerd tot het hoognodige wat je moet hebben om als [button-pusher] te kunnen functioneren.
De echte (ware) ict-kennis blijft – bewust – verborgen in de katacomben van leveranciers ontwikkelafdelingen. Doel: om de klanten van haar produkten eeuwig van hen afhankelijk te maken, just for the profit of the company.
Dat laatste vind ik wat al te zwartgallig, maar dat de kennis verborgen blijft is waar.
Daarbij moet je je ook wel afvragen om welke kennis het nu eigenlijk gaat. Er wordt altijd gevraagd om 5-potige schapen, waarbij de Technologiepoot en de bedrijfskundige poot vaak voor elkaar ingewisseld worden.
Opdrachtgevers zijn zich onvoldoende bewust van de vernauwde blik waarmee ICT-projectleiders hun werk uitvoeren en de consequenties daarvan ná implementatie.
En dan gaan we maar weer zeuren over kennis en ervaring.