Volgens voorzitter Leo Arnold van de stichting Nederlands Informatici Register (NIR) bestaat er behoefte aan registratie van informatici. Bij ict'ers, omdat ze zo kunnen bewijzen dat ze aan bepaalde opleidingseisen voldoen, hun vakkennis op peil houden en zich ethisch gedragen. Ook vanuit werkgevers zou er steeds meer vraag komen naar informatici met de titel RI achter hun naam.
Waarom zou ik me als informaticus willen laten inschrijven in een register?
Waar we op dit moment tegenaan lopen is dat iedere zichzelf respecterende opleiding een eigen certificaat uitbrengt. Het is niet altijd gemakkelijk te beoordelen hoe die certificaten zich tot elkaar verhouden. Onze minimale toelatingseis is een afgeronde informatica-opleiding aan een hogeschool. Omdat het vak van informaticus daarnaast continu aan verandering onderhevig is, verwachten we van onze leden dat ze aan permanente educatie doen.
Denkt u dat opdrachtgevers en werkgevers zo'n inschrijving belangrijk vinden?
Ik verwacht dat er steeds meer vraag naar zal komen. Vergelijk het met het vak van makelaar: met sommige leden uit die beroepsgroep wil je liever geen zaken doen. Ook binnen de ict hebben zich excessen voorgedaan. Je wilt toch graag zekerheid dat iemand capabel is.
Is een certificaat van een opleidingsinstituut daarvoor niet voldoende?
Behalve dat we opleidingseisen stellen, ondertekenenen register-informatici elk jaar opnieuw een gedragscode. Daarin beloven zij onder meer eerlijkheid, toetsbaarheid en dat ze de ontwikkelingen binnen hun vakgebied blijven bijhouden door het permanent volgen van relevante opleidingen.
Hoe kan een opdrachtgever of werkgever controleren dat iemand ook echt register-informaticus is?
Na overleg met het College bescherming persoonsgegevens (CBP) hebben we besloten ons register achter een muur te plaatsen. Alleen onze leden kunnen alle gegevens van andere leden bekijken via onze website. Zij hebben immers ook een gedragscode ondertekend, waarin zij beloven dat recht niet te misbruiken. En het kan onderling voor onze leden best handig zijn om die informatie in te zien, bijvoorbeeld wanneer zij iemand zoeken met een bepaalde expertise. Opdrachtgevers en werkgevers kunnen op onze site alleen controleren óf iemand geregistreerd is, en dan alleen nog maar wanneer zij de voorletters en woonplaats van deze persoon kennen. Die controle is dus alleen bedoeld voor wanneer zij al met iemand in gesprek zijn en zekerheid willen hebben over de vraag of iemand inderdaad ingeschreven staat.
Hoeveel leden heeft u op dit moment?
Er staat tussen de zes- en de achthonderd leden bij ons ingeschreven. Die zijn allemaal nog afkomstig van VRI. In 2009 is de vereniging VRI afgescheiden van het register. Alle VRI-leden zijn toen, via een algemeen generaal pardon, ingeschreven in het nieuwe register. Op 15 juni hebben wij een persbericht uitgestuurd, waarin wij meedeelden ook open te staan voor registraties van informatici die niet zijn aangesloten bij een beroepsvereniging. Na de media-aandacht die dit bericht genereerde hebben wij zo'n tien, vijftien telefoontjes gekregen.
Hoeveel nieuwe leden wilt u dit jaar?
Dit jaar streven we er alleen naar om in de publiciteit te komen. Ervan uitgaande dat daardoor onze naamsbekendheid stijgt, hopen we het volgend jaar op een verdubbeling van het aantal leden.
Waarom heeft NIR een nieuw bestuur en een nieuwe Raad van Toezicht?
De oude bestuurstructuur van NIR was een erfenis uit het verleden: In 2006 is de stichting opgericht door ict-beroepsverenigingen Kivi-Niria, Ngi en VRI. Sindsdien zijn er aardig wat bestuurswisselingen geweest, maar na verloop van jaren is alleen VRI als actieve founding father overgebleven. Daarom zitten nu in het bestuur en in de Raad van Toezicht alleen nog vertegenwoordigers van het VRI en daarnaast zelfstandige leden. Dat laatste vinden we belangrijk omdat de meeste informatici geen lid zijn van een beroepsvereniging. Omdat het voor hen echter toch wel nodig is om zich te registreren als registerinformaticus hebben we besloten hen tegemoet te komen. Behalve via een ict-beroepsvereniging is nu ook na toetsing indviduele registratie of registratie vanuit een bedrijf mogelijk.
Curriculum vitae Leo Arnold
Leo Arnold (1953) is partner binnen adviesbedrijf Arnold, Bakkenist & Partners. Dit bedrijf geeft organisatieadvies, verzorgt interim-management en biedt coaching aan individuen. Daarnaast is hij eigenaar van Ex-Ben, dat interim-management, projectleiding en advisering geeft aan zorg- en dienstverleners.
Hij was in 1974 mede-oprichter van de vereniging van register-informatici (VRI). Vanaf 2008 is hij bestuursvoorzitter van de stichting Nederlands Informatici Register (NIR). Leo Arnold studeerde in 1977 af aan de HTS elektrotechniek in Breda. In 1991 behaalde hij de titel Master of Business Administration and Information Services aan de European University (EUPE) in Den Haag.
@Redactie
Hebben jullie een beeld hoeveel werkgevers daadwerkelijk om de RI titel vragen?
Ik kan me niet geheel aan de indruk onttrekken namelijk dat het NIR zelf een behoefte probeert te creëren teneinde leden te werven.
Dit artikel heeft weer een hoog “wij van wc-eend adviseren wc-eend” gehalte.
Wat gaat de NIR doen om helderheid te krijgen in het landschap van certificaten? Alleen het registeren zal daarbij niet helpen, dat voegt niets toe.
De verwachting dat leden aan permanente educatie doen is fraai, maar dit biedt geen enkele zekerheid voor opdrachtgevers. Waarom stelt de NIR hier geen harde eisen aan? Dat is concreet, daar kun je iets mee.
De belofte dat iemand eerlijk is, is nobel, maar je koopt er als opdrachtgever helemaal niets voor. Je krijgt zelfs geen inzicht in vorige projecten van de potentiële opdrachtnemer, dus hoe moet je vaststellen of iemand eerlijk en capabel is? Dat kun je met deze registratie nog steeds niet.
Dus waarom zou iemand zich laten registeren en waarom zou een opdrachtgever de moeite moeten nemen om in dit register te kijken? De kosten zijn duidelijk, maar de baten zie ik niets van terug.
LinkedIn is wat dat betreft betrouwbaarder, dan kun je contact opnemen met vorige opdrachtgevers en navraag doen.
Vooral voor mensen die op basis van hun ervaring (niet gestudeerd aan een universiteit of hogeschool), die graag een titeltje willen hebben.
En die permanente educatie kan men aantonen met??? Opleidingen die vervolgens certificaten afgeven?
Dat register is vooral interessant als marketinginformatie voor headhunters en opleiders.
Het is waar dat er iets gedaan moet worden aan het gebrek aan kwaliteit. Maar een register waarin alleen leden elkaar kunnen bekijken zie ik daar niet echt aan bijdragen.
Titels zijn window(s) dressing.
Hoe meer men schermt met titels, hoe voorzichtiger je moet zijn.
Oh, heerlijk weer een certificatie er bij. Stel je nu voor dat je na gespecialiseerde vooropleidingen met 20 jaar ervaring nu Oracle of Microsoft projecten doet. Je moet je dan alsnog even certficeren voor een of twee project management methoden, voor de betreffende producten, met een beetje pech nog voor ITIL, BSL of wat dan ook en dan fijn nog eens certificeren voor RI ?! AMME NOOIT NIET. Ik heb wel wat nuttigers te doen dan allerlei wazige clubjes in leven houden. Ik hoop dat bij de opdrachtgevers ook het gezond verstand door gaat breken, dit is een heilloze weg. Bovendien lost het de problemen die er wel zijn NIET op omdat het problemen van een andere orde zijn (bijvoorbeeld omgaan met bedrijfspolitiek of absurde ambities).