Werknemers die nooit op zoek gaan naar een nieuwe baan, zijn niet goed voor het bedrijf waar zij werken. Dat vindt algemeen directeur van Microsoft Nederland Theo Rinsema. Werkgevers zouden juist blij moeten zijn als personeel zo nu en dan elders solliciteert. Uitstroom van medewerkers zou ervoor zorgen dat een bedrijf zich kan ontwikkelen.
Rinsema zei dat tijdens een bijeenkomst over het nieuwe werken die het softwarebedrijf organiseerde. Tijdens de ontmoeting besprak de werkgever, die sinds 2005 plaats- en tijdonafhankelijk werken aanbiedt, de resultaten van flexibel werken met medewerkers van Microsoft en met mensen van buiten het bedrijf.
Een van de conclusies is dat de vooruitgang van een bedrijf vertraagt als werknemers nooit overstappen naar een andere werkgever. Nieuwe personeelsleden zouden zorgen voor nieuwe ideeën en visies. Rinsema: 'Het is natuurlijk heel mooi wanneer je als werkgever loyale medewerkers hebt. Maar te veel loyaliteit is ook weer niet goed.'
Ecosysteem
De algemeen directeur weet waarover hij het heeft: onderzoekers van het Great Place To Work Institute riepen Microsoft vorig jaar uit tot beste werkgever van Nederland. Volgens Rinsema piekert een groot deel van de personeelsleden er niet over elders te solliciteren.
Om dat te veranderen, wil de algemeen directeur gaan samenwerken met andere grote bedrijven. Door contacten te onderhouden met die werkgevers hoopt Rinsema op 'een ecosysteem' dat ervoor zorgt dat personeelsleden gemakkelijker doorstromen naar een ander bedrijf.
Robin van Barneveld, adviseur in organisatieverandering en tot voor kort werving- en selectiedirecteur bij uitzendbureau Randstad, vreest desondanks dat het moeilijk wordt. 'Het is een natuurlijke reactie als mensen ergens willen blijven waar ze het naar hun zin hebben. Dat doorbreek je niet zomaar', stelt hij. Rinsema blijft positief. 'Er zijn steeds meer werkgevers die aan flexibilisering doen. Dat verlaagt de drempel om over te stappen.'
Een nieuwe manier om te zeggen dat de “oudjes” en/of de “dure” eruit moeten en de “jonkies” en/of de “goedkopere” erin? Of om de minder productieve werknemers uit te dagen (eindelijk) eens wat te gaan ondernemen? Of gewoon een manier om te zeggen dat na 20 jaar de snit er uit is bij MS?
Zit wellicht een kern van waarheid in. Maar is het ook niet al te vaak zo dat nieuwe mensen PERSE nieuwe ideeen doorvoeren? Dus alleen maar omdat ze hun stempel willen drukken. Zo kan het idd kloppen dat het wiel weer eens opnieuw uitgevonden gaat worden. En dan nog eens…
Volgens mij werkt Theo ook al veel en veel te lang voor deze propagandamachine.
Als bedrijf zou je hier zelf ook wat aan kunnen doen door een goed intern vacaturebeleid en doorstromingsbeleid/opleidingsbeleid te hebben en je medewerkers hier volop in te stimuleren.
Dan heb je en medewerkers die heel loyaal zijn en die je op heel veel plekken in kunt zetten. Win-Win situatie.
Zelf werk ik (vrouw 56 jaar) 32 jaar binnen een IT bedrijf, elke 3 tot 4 jaar solliciteer ik intern naar een andere funktie om juist alert te blijven en niet vast te roesten, en het ook weer een uitdaging is om heel iets anders te doen dat je gewend bent.
Ons bedrijf biedt hiertoe alle medewerking.
Ik heb al teveel gevallen gezien van types die nieuw ergens binnenkomen, alles op zijn kop zetten, dan niet de moeite nemen het ook weer recht te breien, omdat ze dan alweer naar een andere ‘uitdaging’ vertrokken zijn. Reorganiseren is immers makkelijker dan organiseren, dit laatst is voor veel carrieremakers blijkbaar geen uitdaging. Het zijn de ‘loyale’ medewerkers die zorgen dat het geen rotzooitje wordt, stilletjes ervoor zorgen dat alles toch nog wel een beetje blijft lopen.
Theo, afkomstig van Oracle, heeft daar gezien, dat mensen die bij Oracle werkten en overstapten, loyaal bleven aan de Oracle producten en dus indirect de omzet van Oracle in stand hielden of zelfs vergrootten.
Dus vergroot je installed base van Microsoft loyalisten en vergroot hierdoor je omzet. Puur eigenbelang van de heer Rinsema en Microsoft dus.
Wat een onzin !
Duidelijk een reactie van iemand die iets “vindt” ipv dat dit wetenschappelijk is aangetoond bij meerdere bedrijven op langere termijn.
Langdurige werknemers kunnen ook innovatief zijn, maar ook vastgeroest, dat hangt er maar net van af hoe je met de mensen omgaat, en hoe je bedrijfscultuur is.
Wat een bullshit.. Management bepaalt de cultuur. Als je jaren lang de verkeerde cultuur geschapen hebt en daardoor vast zit tsja, dan kan ik begrijpen dat je liever nieuw bloed binnenhaalt. Maar vernieuwing en verandering valt of staat bij diegenen die beslissen en de budgetten beheren..
Tijd voor een nieuwe baan Theo! (zoals ‘werknemer’ al voorstelt).
Wat valt er bij MS in Nederland nu te vernieuwen, behalve op huisvesting en personeelsgebied..?
Alle innovaties en productontwikkeling komen uit de states.. MS NL is gewoon een verkoop knooppunt van de big-boys uit Redmond. Laat ik het anders zeggen: als ik innovatie driven mensen zoek, zoek ik ze niet bij MS NL..
Gewoon een blabla-verhaal. Natuurlijk is het goed dat mensen wisselen (oud verhaal), anderzijds is het goed als mensen en kennis blijft in een bedrijf. Maar om het een te verbinden met het ander…. Als je niet meer weet wat je moet zeggen, zeg dan maar zoiets. Wisten jullie dat het goed is als het soms regent? Maar zonneschijn blabla blabla en als het vriest blablabla wat een kul. Ik kan leukere verhalen verzinnen ;-).