Overheden en financiële organisaties staan nog afwachtend tegenover cloud computing. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau KPMG onder 125 Nederlandse bedrijven en overheidsinstellingen. Bijna 60 procent van de ondervraagde organisaties zegt webdiensten te gebruiken of dat in de nabije toekomst te gaan doen.
Volgens de onderzoekers van het adviesbureau laat het rapport zien dat de technologie een vaste plaats heeft verworven in de it-wereld. ‘Steeds meer organisaties ervaren de voordelen van cloud computing', zegt Mike Chung van KPMG IT Advisory.
‘De overheid blijkt bij het inzetten van cloud computing achter te lopen bij het Nederlandse bedrijfsleven. Aangezien cloud computing nauwelijks interne beheertaken behoeft aan de kant van de afnemer, kan de adoptie van clouddiensten grote gevolgen hebben voor het beheerbestand. Mede om die reden is de publieke sector afwachtend met dit model.'
De belangrijkste voordelen die bedrijven zien bij het gebruik van webdiensten, zijn kostenbesparingen, meer flexibiliteit en betere schaalbaarheid. Vooral data-opslag, hosting van applicaties en e-mail worden nu nog als webdienst afgenomen.
Beveiliging
De ondervraagden noemen de beveiliging van cloud computing het grootste struikelblok. Door bijna 80 procent wordt dit als belangrijkste obstakel gezien. Ook juridische uitdagingen en compliance-onderwerpen worden genoemd. Chung wijt dit aan het ontbreken van gestandaardiseerde richtlijnen. ‘Afnemende organisaties hebben veel minder controle over de mate van beveiliging in de cloud. Zij zijn voor het grootste deel afhankelijk van de maatregelen die de leverancier neemt en van welke informatie hij ontsluit.'
Bij 46 procent van de ondervraagde bedrijven is cloud computing onderdeel van de strategie. Chung: ‘Toch moeten we de ontwikkeling wel in het juiste perspectief zien. Hoewel de verschuiving van verschillende toepassingen naar webdienst steeds sneller en grootschaliger plaatsvindt, staat 95 procent van de software en data nog steeds lokaal.'
Ter aanvulling en correctie:
– Publieke organisaties en financiële instellingen staan relatief afwachtend jegens cloud computing in vergelijking tot andere sectoren, maar ook hier is de adoptiegraad (één of meerdere IT-componenten als cloud-dienst) hoog (>20%) voor een model dat net in zwang is.
– Webdienst is natuurlijk niet gelijk aan cloud computing (dat zul je in ons onderzoek ook nergens zo vermeld zien staan), al vormen webdiensten wel in veel gevallen een wezenlijk onderdeel van cloud computing, maar dat is virtualisatie ook.
– In ons rapport staat dat cloud computing door veel organisaties juist níet als technologie wordt gezien, maar veel meer als een vorm van outsourcing.