Uit onderzoek van Computer Profile blijkt dat HP hofleverancier van hardware is in het publieke segment, dus de overheid, de zorg en het onderwijs. Bijna de helft van alle hardware (notebooks en pc's) in het segment is van deze leverancier. Op nummer twee in de lijst staat Dell, dat een kwart van de hardware levert. Iets minder dan tien procent van de systemen komt van Fujitsu en deze worden hoofdzakelijk gebruikt bij overheidsinstellingen.
Het resterende deel van de systemen is afkomstig van verschillende producenten, zoals Toshiba, NEC en Acer. Dit blijkt uit de analyse die informatieleverancier Computer Profile op basis van 3154 interviews heeft uitgevoerd naar de ict-structuren binnen de Nederlandse publieke markt. De resultaten zijn samengebracht in het rapport ‘Ict in the public sector'.
Servers
Servers kunnen worden ingedeeld in high-end servers en servers gebaseerd op Intel-technologie. De eerste categorie is een samenvoeging van mainframes (in Nederland voornamelijk IBM z), minicomputers en midrange systemen, zoals HP9000-, IBM System p-, IBM System i- en Sparc-servers. Op het gebied van high-end servers in het Nederlandse publieke domein is IBM de belangrijkste leverancier. Circa 44 procent van alle systemen is van Big Blue. In dit segment is HP de nummer twee met 35 procent van alle systemen. Ongeveer één op de vijf systemen, voornamelijk te vinden in het onderwijs, is van Sun.
Ten opzichte van high-end servers is het aantal Intel-based servers veruit in de meerderheid. Dit segment wordt in de Nederlandse publieke sector gedomineerd door systemen van HP. Dat zijn vooral, namelijk bijna 75 procent, ProLiant-servers (voormalige Compaq-systemen). Dell heeft in deze markt ongeveer zeventien procent in handen, met relatief veel systemen bij medische instellingen, zoals ziekenhuizen, en het voortgezet onderwijs. De nummer drie is IBM, goed voor ongeveer vier procent
Telecom
Siemens levert de meeste telefooncentrales in het publieke segment, met een penetratie van twintig procent, gevolgd door KPN (16 procent), Avaya (8 procent), Mitel (7 procent) en Philips (6 procent).
Het gebruik van voice-over-ip neemt in deze omgeving een steeds belangrijkere plaats in. Van de overheidsinstellingen maakt 42 procent gebruik van deze technologie, in de zorgsector is dit 32 procent en in het onderwijs 37 procent. Mitel komt in de voip-markt als nummer één uit de bus, met iets meer dan 20 procent. KPN, Cisco en Avaya hebben alledrie een aandeel ruim tien procent.