Het Nederlandse softwarebedrijf Cordys heeft in 2009 een verlies geboekt van 17 miljoen euro. Het bedrijf had voor het afgelopen jaar winst voorspeld, maar dat is niet uitgekomen. Vertraging van de inkomsten van het partnership met Google, verkoop van de afdeling professional services en de economische crisis zijn daar debet aan. De leverancier boekte een netto-omzet van 26 miljoen euro.
Cordys had in 2009 weer winst willen maken door de verkoop van licenties te laten groeien. ‘Dat is ook gebeurd’, zegt een woordvoerder. ‘Onze licentieverkoop is in 2009 met 56 procent gegroeid vergeleken met een jaar eerder. Er zijn echter andere oorzaken die de inkomsten hebben gedrukt.’ Hij doelt daarmee onder andere op het partnership met Google, waarvan de resultaten nu pas zichtbaar zijn. ‘We waren voor die inkomsten afhankelijk van de webwinkel voor zakelijke software van Google. De komst daarvan heeft wat langer geduurd dan verwacht.’
Daarnaast verkocht de BPM-leverancier zijn dienstentak aan de Amerikaanse automatiseerder CSC. ‘Dit was een divisie die veel omzet genereerde, maar wij willen ons helemaal gaan richten op het verhogen van de licentieomzet. De verkoop werpt ook wel vruchten af, maar in eerste instantie drukt het de omzet’, zegt de woordvoerder. Een derde oorzaak is de crisis. ‘Een groot deel van onze omzet komt van financiële bedrijven, de maakindustrie en logistieke bedrijven’, zegt de woordvoerder.
Kortlopende schulden
De liquiditeit van het bedrijf, het vermogen om op korte termijn kortlopende verplichtingen te voldoen, is gedaald van 1,51 eind 2008 naar 0,92 eind 2009. Dit betekent dat Cordys uit bezittingen die snel te gelde kunnen worden gemaakt eind 2009 92 procent van zijn kortlopende schulden kon dekken. Die bedragen 17 miljoen euro. Jan Baan en durfkapitaalverstrekker Argonaut hebben elk een evenredig bedrag in het bedrijf gestoken. ‘Dit bedrag is bedoeld om verder te investeren in het product’, aldus de woordvoerder.
Toch heeft Cordys redelijk wat vertrouwen in het komende jaar. ‘Gartner becijferde een gemiddelde groei van de licentieomzet in de bpm-markt van 20 procent. Daar zitten wij ver boven’, zegt een woordvoerder. ‘De economische situatie blijft echter lastig in te schatten. We sturen op break-even, maar kunnen hierover nog geen harde uitspraken doen.’