Worldmax, de leverancier van snel draadloos internet in en rond Amsterdam, stopt per 1 augustus 2010 zijn dienstverlening. Het WiMAX-netwerk wordt stilgelegd, doordat de aanbieder zijn ambities voor een landelijk netwerk niet kan waarmaken. Het gebruikte radiosignaal stoort militaire activiteiten in Friesland, waardoor de frequentievergunning werd beperkt.
Worldmax is naar eigen zeggen het eerste commerciële mobiele WiMAX-netwerk ter wereld. Onder de naam Aerea was de draadloze dienst alleen beschikbaar in Amsterdam. Bij de introductie van het product, in juni 2008, had het bedrijf nog het plan om binnen drie jaar landelijk dekkend te zijn. Die ambitie werd halverwege 2009 bijgesteld.
Storing bij Defensie
De frequentievergunning van Worldmax werd eind 2009 plots ingeperkt in verband met een storing bij het satellietgrondstation van het ministerie van Defensie in het Friese Burum. De WiMAX-aanbieder spande hierover een rechtszaak aan en eiste honderd miljoen euro schadevergoeding. De partijen kwamen uiteindelijk tot een schikking.
Algemeen directeur Keimpe Algra van Worldmax is teleurgesteld: ‘Door deze situatie bleken we een huis te hebben gebouwd op grond die zomaar onteigend kon worden op basis van nationale en Europese veiligheidsoverwegingen.’ Hij vertelt dat hij en de aandeelhouders zijn ontgoocheld over de investeringen die zo verloren gingen.
Geldgebrek
Ook geldgebrek speelt een rol bij het mislukken van de WiMAX-dienst. Wereldwijd lukt het WiMAX-aanbieders niet om voldoende budget bijeen te sprokkelen voor het opzetten van het benodigde netwerk van zendmasten. Chipfabrikant Intel is een belangrijke aandeelhouder in Worldmax.
Critici hebben de technologie WiMAX al lang geleden ten dode opgeschreven. ‘Het mislukt zoals ook Betamax mislukte’, zei een topman van Nokia in april 2009. Ook Jeanine van der Vlist, de vroegere directeur van Worldmax die tegenwoordig leiding geeft aan Alcatel-Lucent Nederland, gaf begin 2010 aan meer fiducie in de concurrerende technologie Long-term evolution (LTE) te hebben.
De Amsterdamse WiMAX-aanbieder verwierf in 2006 een vergunning rond de 3,5 GHz frequentieband. Het bedrijf had ook plannen om deel te nemen aan de veiling van de frequentie rond 2,6 GHz, maar deed uiteindelijk niet mee.