Het Samenwerkingsverband Eindhoven (SRE) gaat het ict-beheer tijdelijk zelf doen, om het vervolgens weer uit te besteden onder eigen regie. Het contract met de huidige leverancier Getronics wordt niet verlengd. In de praktijk liet de kwaliteit van de dienstverlening te wensen over en moest SRE bovendien zelf nog de nodige taken uitvoeren.
Het Samenwerkingsverband Eindhoven levert data-intensieve bestuurlijke ondersteuning voor gemeenteoverschrijdende activiteiten aan tweeëntwintig gemeenten in de regio Zuidoost Brabant. Getronics heeft de afgelopen jaren het technisch beheer uitgevoerd. Dit contract loopt per 1 juli aanstaande af. SRE heeft besloten de overeenkomst niet te verlengen. Remco Rinzema, coördinator ICT, vertelt dat SRE ervoor kiest het beheer anders aan te pakken. Ondanks de uitbesteding aan Getronics moest het samenwerkingsverband in de praktijk namelijk een groot deel van het beheer zelf uitvoeren. Ook bleef de kwaliteit van dienstverlening onder de maat. Rinzema merkt hierbij op dat dit vooral te maken had met de wederzijdse afspraken over de invulling van de dienstverlening een aantal jaren terug. 'Over de inhoudelijke uitvoering van de beheertaken door Getronics zijn we niet ontevreden.'
Volgens Rinzema haalt het SRE de regievoering over het beheer en de servicedesk terug in huis. Alleen specifieke taken worden nog uitbesteed. 'Daarnaast zoeken we een beheerpartner met wie we pro-actief kunnen inspelen op verbeteringen en trends, in plaats van maandelijks terug te kijken naar hoeveel storingen er wel of niet conform de 'service level agreement' zijn opgelost.' Om de nieuwe aanpak goed te voor te bereiden gaat SRE vanaf 1 juli gedurende de zomermaanden het beheer eerst zelf uitvoeren, met een tijdelijke versterking van het achtkoppige ict-team .
Drie organisaties
Het verband bestaat uit drie ondersteunende organisaties: Dienst SRE, SRE Milieudienst en het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe). Deze laatste instelling koppelt zijn ict grotendeels los van de andere twee. Rinzema: 'Het RHCe zit op een andere locatie en stelt andere wensen en eisen aan de infrastructuur.' Het archief heeft inmiddels Simac geselecteerd voor het regelen en beheren van de nieuwe infrastructuur.
Rinzema stelt dat er met het RHCe wel raakvlakken op ict-gebied blijven bestaan. 'Besloten is dat elke organisatie haar eigen ict-koers kan varen, maar dat er wel een aantal gemeenschappelijke voorzieningen blijven, zoals het erp-systeem en netwerk- en beveiligingcomponenten.' SRE en SRE Milieudienst zullen van de drie organisaties het meest met elkaar samenwerken. SRE Milieudienst schakelde bijvoorbeeld Valid Projects in voor de invoering van een thin client Citrix-park en de migratie naar een Microsoft-georiënteerd netwerk.
Dienst SRE was al deels over naar zo'n Microsoft platform. Rinzema: 'Hoewel de insteek was om SRE Milieudienst en Dienst SRE op losse eigen omgevingen te laten draaien, is er uit praktisch en efficiency-oogpunt toch één gezamenlijke basisinfrastructuur van gemaakt. Binnen dit platform is er ruimte om eigen applicaties te kiezen of eigen instellingen te maken. Daarmee voldoet het aan de wens om de ict per dienst naar eigen smaak en behoefte in te richten.'
Zou een goed opgeleid intern personeelsbestand niet beter zijn?