De Nederlandse tak van ict-dienstverlener Ciber voegt zijn meest ervaren consultants samen in een competentiegroep om fouten in de ontwikkeling van webapplicaties en mobiele applicaties tegen te gaan. Volgens directeur Tom van den Berg gaat er veel mis bij het ontwikkelen van die applicaties: 'Niet alleen worden fouten gemaakt, maar ontwikkeltrajecten duren regelmatig langer of kosten meer dan gepland omdat de uiteindelijke gebruiker niet tevreden is over het eindresultaat.'
Volgens de ict-dienstverlener vraagt de markt om een partij die het hele traject begeleidt, van ontwerp naar ontwikkelfase en oplevering bij de klant. Geert Zijlmans, die de competentiegroep van ongeveer dertig adviseurs aanstuurt, kan geen percentage geven van de ontwikkeltrajecten die binnen Ciber Nederland mislopen. Hij zegt dat de oprichting van de competentiegroep vooral is gericht op andere dienstverleners die steken laten vallen bij de ontwikkeling van webaplicaties en mobiele applicaties.
Hij stelt dat door de kennis van de ontwikkeling van webapplicaties in één groep onder te brengen en gebruikers vroeg in het ontwikkeltraject te betrekken, een trage acceptatie door eindgebruikers en een gefragmenteerd ontwikkeltraject tot het verleden moet behoren en moet leiden tot minder kosten en een kortere ontwikkelingstijd.
Losse diensten
Ciber gaat ook diensten uit de 'totaaloplossing' als losse componenten aanbieden. Zo worden bijvoorbeeld design, interactieontwerp, ontwikkeling, advies en projectleiding binnen een bestaand project aangeboden.
De competentiegroep met de naam User eXperience werkt vooral vanaf de klantlocatie. Zijlmans: 'Wij zijn geen club die vanuit een of ander duister bedrijfspand een webapplicatie ontwikkelt, maar we zitten bij de klant.' De oprichting van de competentiegroep is bovendien een lokaal initatief en is niet opgelegd door de internationale organisatie.
Ciber maakt voor de ontwikkeling van webapplicaties en mobiele applicaties onder andere gebruik van HTML 5, iPhone OS versie 4, Flash, Java en Android.
Het bedrijf heeft in Nederland ruim 450 medewerkers in dienst en heeft kantoren in Eindhoven Nieuwegein, Den Bosch, Rotterdam en Amsterdam. Wereldwijd werken 9000 mensen bij de ict-dienstverlener.