De huidige wildgroei aan ict-certificaten maakt het voor opdrachtgevers en werkgevers lastig de waarden van certificaten te beoordelen. Een centraal register voor informatici kan dat oplossen. Dat zegt Leo Arnold, de voorzitter van de stichting Nederlands Informatici Register (NIR).
'Waar we op dit moment tegenaan lopen is dat elk zichzelf respecterende opleiding een eigen certificaat uitbrengt. Het is niet altijd gemakkelijk te beoordelen hoe die certificaten zich tot elkaar verhouden. Onze minimale toelatingseis is een afgeronde informatica-opleiding aan een hogeschool', antwoordt Arnold op de vraag waarom het voor informatici nodig zou zijn zich in te schrijven als register-informaticus bij NIR.
Half juni maakt de stichting bekend klaar te zijn om te beginnen met het certificeren van informatici als 'register-informaticus'.
Permanente educatie
Behalve een door NIR gegarandeerd opleidingsniveau, geeft de titel register-informaticus volgens Arnold aan werkgevers en opdrachtgevers meer zekerheden. 'Behalve dat we opleidingseisen stellen, ondertekenenen register-informatici elk jaar opnieuw een gedragscode. Daarin beloven zij onder meer eerlijkheid, toetsbaarheid en dat ze de ontwikkelingen binnen hun vakgebied blijven bijhouden door het permanent volgen van relevante opleidingen.'
Arnold verwacht dan ook dat de belangstelling bij opdrachtgevers en werkgevers voor register-informatici zal groeien: 'Ik verwacht dat er steeds meer vraag naar zal komen. Vergelijk het met het vak van makelaar: met sommige leden uit die beroepsgroep wil je liever geen zaken doen. Ook binnen de ict hebben zich excessen voorgedaan. Je wilt toch graag zekerheid dat iemand capabel is.'
De toegevoegde waarde van deze club ontgaat me volledig. Wellicht speelt hierbij dat de informatie de site van SNIR tegenstrijdig is en continue wordt aangepast (Ingangseisen eerst WO, nu HBO).
Met het doel van de SNIR tast ik al helemaal in het duister: “De Stichting Nederlands Informatici Register (NIR) stelt zich tot doel om iedere informatiekundige en IT-professional onder vastgestelde voorwaarden in te schrijven in haar Register.” Wat is dat nu voor doel? Als SNIR alle informatiekundige in een register wil hebben, dan moeten ze natuurlijk geen eisen stellen… Wat wil de stichting nu eigenlijk precies bereiken?
Maar mijn grootste scepsis komt uit de volgende vraag: “What’s in it for me?” Wat toont een “ri” achter mijn naam wel aan wat mijn diploma’s en cv niet doen? Helemaal niets… SNIR bekritiseert de grote wirwar aan opleidingen en certificering komt met als oplossing: een certificering! Chapeau!
Vorige week gaf de Computable dat SNIR er klaar voor was… Ik denk dat ze nog moeten beginnen.
Niet alleen een extra certificaat om de wildgroei aan certficaten te beteugelen, dit certificaat bevat ook de belofte er ieder jaar een boel bij te halen: “Daarin beloven zij … de ontwikkelingen binnen hun vakgebied blijven bijhouden door het permanent volgen van relevante opleidingen”.
Nou ja, een beroepsclub van ICT-ers met rond de duizend leden, oftwel minder dan een half procent van de beroepsgroep, moet wel in het offensief gaan om te blijven bestaan. Je zou ze alleen een wat intelligenter aanvalsmethode toewensen.
Daarvoor waren toch juist de certificaten uitgevonden? Daarom werd er de afgelopen jaren toch zo hard geroepen dat iedereen zich moest certificeren, zodat duidelijk werd welke ICT-er wat precies kon? Zo kon afdeling personeelszaken toch iedere ICT-er beoordelen?
En nu blijkt dat ze dat dus (nog steeds) niet kunnen. Heb ik dan al mijn certificaten voor jan doedel gehaald?
Wellicht moeten we eerst eens kijken naar de kwaliteit van de HR-managers als het op beoordelen van externen aankomt, voordat we weer het zoveelste juk om de nek van de ICT-er hangen. Het is in dat kader misschien een idee om HR-managers eens wat certificaten te laten halen op het gebied van kandidaatbeoordeling? Want met het zoveelste beoordelingsysteem blijven we toch alleen maar achter de onkunde van ondeskundige personeelsjochies aanrennen en hen faciliteren in hun onkunde.
@ ThomasB, mee eens.
Ik snap ook niet wat het probleem is. Als je bijvoorbeeld een Microsoftcertificaat haalt is het een wereldwijd erkent papiertje dus heeft het zeker wel waarde. Mensen zullen zelf wel inzien waar je de echte papiertjes kunt halen en wie de echte examencentra vertegenwoordigen.
Sorry, maar de eerste letter zegt het al: stichting. Iemand een gat in de markt gevonden voor overheidssubsidie?
Ik vind het een beetje vreemd.
Iemand met HBO en een paar jaar werkervaring, zou dus waardevoller zijn dan iemand met MBO, 15 jaar werkervaring en een reeks aan actuele certificaten…omdat de HBO’er een papiertje heeft getekend en een extra titel heeft?
Als ze het écht serieus willen aanpakken, dan leg je de volledige CV langs de meetlat en stel je een niveau vast. Dit hoeven ze nog niet eens zelf te doen, want de Europese Commissie heeft hier al richtlijnen voor.
Het beschermen van nieuwbakken “consultants” is blijkbaar belangrijker dan drijvende krachten te erkennen, die een goede staat van dienst hebben.
“Ook binnen de ict hebben zich excessen voorgedaan. Je wilt toch graag zekerheid dat iemand capabel is.”
En minstens 90% van deze excessen doen zich voor met personeel met hele fraaie certificaten en HBO of universiteit. Certificaten en diploma’s geven aan dat iemand in staat is om zich voor te bereiden voor een examen en dit met succes af te ronden. Het zegt helemaal niets over de kwaliteit van het werk dat iemand levert.
En dan nu de hele boel tegen een eenmalige + jaarlijkse vergoeding laten registeren? Dat is niet meer dan geldklopperij. Leuk voor de club die het opstrijkt maar ook niet meer dan dat. Al zegt het wel iets over de mensen die hier instinken.
Ik heb me lange tijd tegen die certificerings-hype verzet. Certificering vind ik meer iets voor gasfitters. Ik heb toch immers al mijn WO-diploma, werkervaring en daarnaast gedurende mijn loopbaan diverse cursussen gevolgd tbv extra kennis. Momenteel ben ik aan het solliciteren en omdat werkgevers in mijn vakgebied tegenwoordig automatisch zo’n certificerings-eis in hun personeelsadvertentie neerplempen, heb ik dan maar ook zo’n certificaat behaald. Boek gekocht van circa 750 bladzijden. In 1 dag van elk hoofdstuk 1 paragraaf gelezen. Examen betaald, multiple choice examen behaald en de printer van het exameninstituut spuugt na afloop van het examen een certificaat uit. Nu ben ik dus gecertificeerd. Pure geldklopperij. Gedegen basisopleiding en werkervaring zijn veel belangrijker !
Die titel bestaat toch al 20 jaar? Werd die niet door het Nederlands Genootschap voor Informatici uitgedeeld?
Daarnaast is er een diplomaregister bij de IB-Groep.
Ik zie voor de hierboven genoemde stichting dan ook nauwelijks toegevoegde waarde.