'Door cloud computing staat de werkgelegenheid in de ict-sector onder druk!', luidt de conclusie van een recent onderzoek. Wel 15 procent van de banen wordt binnenkort overbodig! Omdat cloud computing heel veel goedkoper kan zijn dan het zelf beheren van servers en applicaties zijn er minder mensen nodig. Is de theorie.
Die theorie hebben we eerder gehoord. Zo was de pc ooit voor een heleboel toepassingen ongehoord veel goedkoper dan het mainframe. Zijn als gevolg daarvan de ict-budgets omlaag gegaan? Daar is mij niets over opgevallen in de afgelopen dertig jaar.
Softwarepakketten zijn goedkoper dan maatwerk-software-ontwikkeling. Hebben we nu minder programmeurs dan twintig jaar geleden? Nee, wel andere.
De oudere jongeren onder ons herinneren zich nog wel dat in de jaren zeventig automatisering werd gezien als de belangrijkste oorzaak van werkloosheid? Als dat had geklopt zou nu zo'n beetje iedereen werkloos zijn.
De uitvinding van apparaten als de wasmachine zou de huisvrouw zoveel uit handen nemen dat die nog maar nauwelijks hoefde te werken. En wat is daar van terecht gekomen? Er zijn nu meer vrouwen druk druk druk dan ooit.
Ja, en met outsourcing verdwijnt onze werkgelegenheid naar het buitenland. Wat zielig. De directeur van een onderzoeksbureau in outsourcing vertelde me laatst over een bedrijf dat allerlei werk had uitbesteed aan het buitenland. In plaats van dat de medewerkers rustig productie stonden te draaien, moesten ze ineens aan de bak om nieuwe producten en diensten ontwikkelen. Daardoor kregen ze meer klanten. En nu hebben ze meer omzet en winst dan ooit.
Cloud computing vergt inderdaad voor veel toepassingen een stuk minder werk. Is dat jammer? Nee. De essentie van technologie is niet om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden. Integendeel, het idee van technologie is juist dat je met minder inspanning meer kan bereiken. De werkgelegenheid neemt pas af als we klaar zijn met nieuwe dingen willen, en alles wat we doen al optimaal georganiseerd hebben.
Dat moet ik in de ict nog gaan meemaken.
Ik dacht in 1989 toen ik begon met werken dat er voor ontwikkelaars niet veel werk meer zou zijn. Ben nu nog steeds aan het (ontwikkel) werk.
Dat herinnert me aan het “papierloze kantoor”. Ik vraag me af waar als die stapels papier dan vandaan komen . . .
25 jaar geleden dacht ik dat programmeren er nu heel anders uit zou zien. NOT! Ja, er zijn wat frameworks bijgekomen, maar de essentie is nog steeds dat je code moet kloppen. En het me verbaasd me nog steeds dat er geen standaard is voor code kloppen. Standaarden zoals je die ook in de bouw hebt, of voor het fabriceren van elektronica.
Sinds men roept ICT is als een stekker die je in het stopcontact stopt komt er steeds meer werk bij om ALLE stopcontacten aan te sluiten! Daarvoor pleit ik ook voor IPv6, lossen we de adressering in ieder geval mee op.