Organisaties die onderlinge videovergaderingen opzetten via het communicatienetwerk van leverancier BT, kunnen binnenkort ook vergaderen met klanten die het netwerk van Tata Communications gebruiken. Daartoe koppelen de twee telecompartijen hun netwerken voor telepresence. Het voordeel daarvan is dat klanten van beide bedrijven met meer organisaties kunnen videovergaderen.
Elke organisatie die met een Telepresence-opstelling van Cisco vergaderingen op afstand voert via BT Global Video Exchange of Tata Communications Global Meeting Exchange, kan klanten van de andere provider uitnodigen. Daarbij maakt het niet uit of de vergadering wordt gehost op de dienst van Tata of op die van BT. Beide netwerkpartijen gebruiken voor de uitwisseling van video technologie van Cisco.
Volgens de twee netwerkaanbieders is het de eerste keer dat commerciële netwerken voor zulke toepassingen worden gekoppeld. Het idee achter de samenwerking is dat het in de toekomst niet meer uitmaakt welk netwerk voor dergelijke videovergaderingen wordt gebruikt. Ze voeren momenteel enkele klantentests uit.
60.000 vergaderingen
BT heeft meer dan 350 klanten met een eigen telepresence-opstelling. Zij kunnen via BT-verdeelstations in Denver en Londen worden gekoppeld met meer dan duizend locaties wereldwijd, die al dan niet openbaar zijn. Jaarlijks worden zo meer dan zestigduizend vergaderingen opgezet.
Tata Communications, onderdeel van de Indiase Tata Group, heeft verdeelstations in Mumbai, New York en Londen. Het bedrijf heeft vijftien openbare videovergaderlocaties, vooral buiten Europa.
Telepresence
Met telepresence kunnen gebruikers videovergaderingen opzetten met mensen die zich elders in een vergelijkbare ruimte bevinden. De videotechnologie toont de deelnemers alsof ze aan dezelfde vergadertafel zitten.