Van elke duizend werkplekken voor ambtenaren in Europa blijken nog geen zeven op Linux te draaien. 'Een open source desktop is bij Europa's overheden haast onvindbaar', schrijft journalist Gijs Hillenius in het Open Source Jaarboek 2009-2010.
'Van iedere duizend ambtenaren in Europa werken er minder dan zeven op een open source desktop', schrijft Hillenius. Hij baseert zich daarbij op nieuwsberichten en rapporten van het open source-project van de Europese Unie, de Open Source Observatory en Repository (OSOR).
Frankrijk uitzondering
Het blijkt dat naar schatting 15.000 Europese ambtenaren met een pc werken waarop het besturingssysteem Linux draait. Niet meegeteld zijn de pc's van overheden waarop OpenOffice of andere kantoorapplicaties, zoals webbrowser Firefox of e-mailprogramma Thunderbird, is geïnstalleerd.
'Een open source desktop is bij Europa's overheden haast onvindbaar', concludeert Hillenius. Frankrijk is een positieve uitzondering: daar werken 28 op de duizend ambtenaren met Linux.
Gebrek aan politieke steun
Gebrek aan politieke steun is volgens de journalist de reden voor de relatieve afwezigheid van Linux op de Europese desktop. 'Politici, bestuurders en it-beslissers onderwaarderen het belang van keuzevrijheid op de desktop. Daarnaast vormen de eindgebruikers eern grote hindernis, want die gruwen van iedere verandering op hun pc.'
Hillenius schrijft verder: 'Dit vormt een verklaring voor het mislukken in de gemeente Heerenveen van de overstap van de 450 medewerkers naar OpenOffice. En het verheldert het dreigende einde voor de zestig open source desktops in gebruik bij de gemeente Amsterdam, bekend geworden in dezelfde maand.'
@ John
Voorbeeld uit Oostenrijk. Land OberÖsterreich (een provincie) heeft 4000 licenties bij MS gekocht, Windows en Office. Volgens mij hebben enkele inkopers daarvoor een leuke bonus van MS gekregen, zo werkt MS en zo functioneren politici. Open source software is hier dan ook een praktisch onbekend begrip.
@Jan van Leeuwen, je vrees zou best op waarheid kunnen berusten. Ik heb ook bazen gekend die een paar studiereizen naar de VS hebben gemaakt voorafgaande aan de aanschaf van licenties (het ging niet alleen om MS) en zo waren er nog een paar buitenlandse reisjes. In Nederland waren er natuurlijk ook referentiesites en ze gaven ook toe er weinig van te begrijpen, maar ja……
Toch denk ik dat FUD en zwaarmoedig nadenken een belangrijkere rol spelen dan corruptie. Bijvoorbeeld over “gratis kan niet goed zijn”, “mijn accountmanagers ziet open source ook niet zitten”, “hoe moeten we onze beheerders en gebruikers gaan omscholen”, “kunnen onze leveranciers wel open source ondersteunen”, “moeten wij dan het voortouw nemen”.
Heb geen idee op welk percentage open source de overheden uit zouden kunnen uitkomen als zo neutraal mogelijk wordt gekeken naar de functionele eisen en ROI. Het moet wel ver boven de 7 promille zijn en dat geldt al helemaal voor gemengde omgevingen.
Maar het zal ook langzaam gaan want de meeste MBO-opleidingen en zelfs sommige HBO-opleidingen geven ook nu nog steeds weinig aandacht aan open standaarden en aan open source.
Voor de liefhebbers: Zie de Techrights-website [kopje microsft monitor] om uit te vinden hoe Microsoft haar windows-based monopolie misbruikt om steeds meer organisaties naar haar pijpen wil laten dansen
http://techrights.org/wiki/index.php/Main_Page
Dit gaat verder dan een technisch verhaaltje tussen de ‘nix en windows wereld 🙂
in aanvulling op RV’s tip, zie ook: http://groklaw.net/
Waarom is overstappen nuttig?? Is een veel gehoorde vraag en dat is ook een terechte vraag! Helaas stellen managers die vraag niet als ze overstappen van Exact naar Afas of Oracle naar MS SQL Server. Die overstappen grijpen vaak veel harder in in het applicatie landschap en de investeringen in training en beheer!
Een overstap van Windows XP en Office 2003 naar Ubuntu 10.04 en OpenOffice 3.2 is waarschijnlijk veel goedkoper dan een overstap naar Windows 7 en Office 2010.
Bovendien kan je dan extreem bezuinigen op beheerkosten aangezien Linux desktops beheren met aanzienlijk minder personeel kan dan het beheer van windows desktops!! Dat vergeten managers over het algemeen!
@Martin, 28-06-2010 16:36
[Waarom is overstappen nuttig?? Is een veel gehoorde vraag en dat is ook een terechte vraag! Helaas stellen managers die vraag niet als ze overstappen van Exact naar Afas of Oracle naar MS SQL Server. Die overstappen grijpen vaak veel harder in in het applicatie landschap en de investeringen in training en beheer!]
Die vraag wordt wel degelijk gestld en is zelfs maatgevend voor de beslissing of de overstap ook daadwerkelijk gemaakt wordt. Uiteindelijk draait het in het bedrijfsleven heel simpel om de uitkomst van de som IF(Baten – kosten) > 0 THEN LETS DO IT
[Een overstap van Windows XP en Office 2003 naar Ubuntu 10.04 en OpenOffice 3.2 is waarschijnlijk veel goedkoper dan een overstap naar Windows 7 en Office 2010.]
Je vergeet dat het niet bij die twee blijft: je hele infrastructuur moet op de schop. Het beeld van een kantoormedewerker die met Word alleen een briefje schrijft en in Excel een administratie voert is net zo achterhaald als het beeld van de typmachine en de telex!
Het productiviteitesverlies beloopt al vlot vele malen de licentiekosten.
[Bovendien kan je dan extreem bezuinigen op beheerkosten aangezien Linux desktops beheren met aanzienlijk minder personeel kan dan het beheer van windows desktops!!]
Minder, maar wel ANDER personeel. Niet iedere automatiseerder is bekend met het gefrut met obscure ini’s en opdrachtprompts en om nou je hele IT-afdeling maandenlang op Linux cursus te sturen is ook weer zo wat. Voor de IT-afdeling net zo kundig is met Linux/Debian/Unbuntu/Knoppix of weet ik veel wat voor exotische ‘distributie’ als ooit met Winodws, ben je maanden, zo niet jaaaren verder…