Wanneer de leerlingen uitzwermen over campings, stranden en gezellige binnensteden begint weer het hoogseizoen voor de installateurs van digitale schoolborden. Zodra de klaslokalen leeg zijn, kunnen de techneuten aan de slag. Bij Infotheek ICT Diensten werken in de zomervakantie meer mensen dan anders.
Commercieel directeur Jordy Kool: "Ons bedrijfsmodel maakt het mogelijk om hoogwaardige IT-infrastructuur aan te bieden tegen aanzienlijk lagere kosten dan traditionele leveranciers. Mede daardoor zijn moderne onderwijsmiddelen zoals smartboards en laptop-karren voorzien van beveiligde draadloze netwerkverbindingen binnen het bereik gekomen van heel veel scholen. De zomervakantie is daarom voor ons een extra drukke periode. Het ophangen, installeren en testen van bijvoorbeeld digitale schoolborden moet gebeuren als de klaslokalen leeg zijn. Wij huren daarvoor extra mensen in."
"Lesgeven gaat tegenwoordig op een hele interactieve manier.", vertelt Joost Kokke, Sales Manager Publieke Sector van Infotheek. "Het digitale schoolbord heeft inmiddels zijn intrede gedaan in heel veel klaslokalen. Daarmee kan op hele creatieve en effectieve manieren worden lesgegeven. Voor het bijbrengen van topografische kennis kan de docent bijvoorbeeld leerlingen vragen om Zuid-Afrika aan te wijzen op een digitale wereldkaart. Door het land aan te tippen kan vervolgens meteen een filmpje worden afgespeeld over de geografie van dat land, de vlag kan tevoorschijn worden getoverd, het volkslied kan worden afgespeeld, er kan een stukje film worden getoond over Nelson Mandela, en ga zo maar door. Bovendien kan de docent tijdens het lesgeven leerlingen klassikaal met behulp van stemkastjes anoniem antwoorden laten geven op meerkeuzevragen. Dat gaat dan met behulp van apparaatjes die lijken op een afstandsbediening die werken met een infraroodverbinding. Aan de hand van de automatisch berekende scores kan de docent meteen zien of de lesstof goed is opgenomen, of dat er aan een bepaald onderwerp nog even wat meer aandacht moet worden besteed."
Praktisch
Het krijtbord en de schoolschriftjes hebben op heel veel scholen al plaats gemaakt voor grootformaat touch screens en laptops. Was tot voor kort het computerlokaal nog een aparte ruimte vol met ronkende machines en bulkige beeldbuizen, tegenwoordig wordt steeds meer gebruik gemaakt van flexibele notebooks. "Waarschijnlijk gaan we binnen afzienbare tijd de omslag naar tablet PC’s zien. De populariteit van de iPad lijkt een voorbode te zijn voor de volgende innovatieslag in het onderwijs. Op dit moment is dat nog een brug te ver. Maar wat voor scholen budgettair wél haalbaar is geworden, zijn flexibele systemen waarin dertig laptops in een speciale kar van het ene klaslokaal naar het andere kunnen worden gereden.", stelt commercieel directeur Kool. Publieke sector specialist Kokke vult aan: "Dat heeft als groot voordeel dat de docenten en de leerlingen zich niet hoeven te verplaatsen, maar dat de lesmiddelen naar hun omgeving worden verplaatst. En met meerdere karren kunnen er veel meer leerlingen tegelijk met deze middelen aan het werk. Omdat iedereen werkt met dezelfde apparatuur en programmatuur wordt het beheersbaar. De spullen kunnen bovendien goed worden beveiligd en worden onderhouden."
Zuinig van aard
Kortom, het digitale schoolbord is begonnen aan een opmars die onstuitbaar lijkt, totdat de volgende innovatie beschikbaar en betaalbaar wordt voor gebruik op scholen. Tot die tijd lopen er mannen met boormachines en schroevendraaiers door de scholen in de periode dat de leerlingen en leraren zich mentaal kunnen voorbereiden op het nieuwe schooljaar. De installatie van de eerste honderd digitale schoolborden die de komende maanden worden uitgeleverd door Infotheek is al ingepland. Minstens dertig scholen gaan weer aan de slag met het vernieuwen of uitbreiden van hun ICT-infrastructuur. Toch rijden de managers van Infotheek niet rond in dure auto’s. Kool: "Nieuwe dure auto’s passen niet bij onze organisatie. Om onze bedrijfskosten laag te houden rijdt iedereen bij Infotheek die een bedrijfsauto heeft in een Volkswagen waar ‘de kop al vanaf is’. Door op alle mogelijke manieren de kosten laag te houden, kunnen wij het grootst mogelijke voordeel doorrekenen naar onze klanten. Voordeel zit in ons DNA. Maar het belangrijkste is dat wij nuttige technologie voor iedereen bereikbaar willen maken."
Vaak is ‘oude’ apparatuur beter
Het grootste kostenvoordeel realiseert Infotheek echter door bij fabrikanten apparatuur in te kopen van modellen waarvan de productielijn is beëindigd (populair gezegd: het ‘voorlaatste model’). Deze worden doorgaans niet meer via het reguliere dealernetwerk verkocht, terwijl er nog wel grote partijen van beschikbaar zijn. Verder is het in Leiden gevestigde bedrijf gespecialiseerd in levensverlengend onderhoud en aanpassingen van apparatuur. Deze zogenaamde ‘refurbished’ apparatuur verkeert technisch gezien in perfecte staat, doen functioneel niet onder voor nieuwe machines en ze worden verkocht met volledige garantie. Kool: "Deze garanties gelden voor drie, vier, vijf jaar, of langer als de klant dat wil. En vaak willen klanten dat, omdat bepaalde applicaties zijn ontwikkeld op specifieke platformen. Het klinkt nogal technisch, maar het komt er op neer dat veel instellingen in de publieke sector (bijvoorbeeld gemeentelijke diensten , of ziekenhuizen) niet zomaar kunnen wisselen van apparatuur, zonder dat er van alles opnieuw moet worden ingesteld, getest en officieel goedgekeurd (gecertificeerd). Behalve dat refurbished apparatuur goedkoper is dan nieuwe systemen, is het vaak ook efficiënter om door te kunnen blijven werken op oude modellen. Wij kunnen die in grote aantallen leveren, met volledige garantie en technische service. Ook voor onderwijsinstellingen is dat vaak een belangrijk gegeven."