Je zult het nu maar voor het zeggen hebben bij een ziekenhuis, gemeente of andere organisatie in de publieke sector. Geen enkele bestuurslaag ontkomt aan de bezuinigingen op de bedrijfsvoering en dus ook op ict. Zelfs mensen die eigenlijk voor de inhoud zijn ingehuurd, zoals commissarissen, hoor ik klagen dat ze het bijna altijd alleen over geld hebben. Het lijkt erop dat, onder de druk van de bezuinigingen, er blokkades worden geslecht waardoor er volop kansen zijn ontstaan voor kostenbesparingen.
Probleem in de publieke sector is echter dat er onvoldoende inzicht is in bestaande kosten. Als je bij ict-investeringen moet aangegeven wat er terugverdiend gaat worden, lukt dat bijna nooit. Slimme consultants draaien het gewoon. Ze zeggen dat ze denken wel tig miljoen te kunnen bezuinigen. Vervolgens kan niemand dat weerleggen omdat er onvoldoende cijfers beschikbaar zijn en wordt er op gevoel beslist.
In overheidsland is er een probleem met bestaande ict-verplichtingen, zoals het Nationaal Uitvoeringsprogramma Dienstverlening (NUP). Alle bestuurslagen hebben zich voor jaren vastgelegd aan dit programma. Dit gaat knellen in tijden van bezuinigingen, zeker wanneer iedere individuele gemeente zelf maar moet bedenken hoe ze de betreffende NUP-voorziening moet invoeren. Hierdoor raken met name de kleinere gemeenten achter op het NUP. Als je dit programma dan ook nog ervaart als ‘van bovenop opgelegd', dan hoef je niet gestudeerd te hebben om vast te stellen dat, samen met de nijpende financiële situatie en het gebrek aan inzicht in de 'return of investment' (roi), het verzet zal groeien.
Samenwerken, het delen van backoffices en meer inzetten op standaarden zijn de belangrijkste onderwerpen om op in te zetten in deze tijd. Allemaal plannen die het goed doen wanneer je moet bezuinigen op de kosten, maar die eigenlijk ook in goede tijden naar voren gebracht moeten worden in het kader van efficiency. Een negatief effect in deze tijd is dat er ook bezuinigd wordt op innovatie, want experimenteren met nieuwe technieken en toepassingen levert niet direct iets op.
Dat is dan weer jammer.