Een uiltje knappen, sporten onder werktijd en vergaderen aan de keukentafel. Het nieuwe kantoor van Exact moet voor de werknemers aanvoelen als thuis. Maar wordt er dan nog wel gewerkt? Directeur Rasjesh Patel denkt van wel. Hij gelooft dat het nieuwe pand en de faciliteiten juist bijdragen aan de productiviteit.
Wie het nieuwe pand van softwareleverancier Exact binnenkomt, loopt na de onvermijdelijke draaipoortjes direct de 'huiskamer' in. In het atrium, het hart van het gebouw, staan ronde banken rond ronde tafels. Door de verlichting, houten vloertegels en aardetinten oogt de open ruimte huiselijk. Op de overloop die de twee kantoorvleugels scheidt, staan rode stoelen die uitnodigen om plaats te nemen. De glazen pui zorgt voor veel daglicht.
Het is een schril contrast met de huisvesting waarin het softwarebedrijf in 1984 het levenslicht zag. De zes oprichters huurden voor tweehonderd gulden per maand een garage en programmeerden daar onder het genot van bier en pizza's 'zich de ballen uit de broek', vertelt Arco van Nieuwland, die de herinnering aan de eerste huisvesting van het softwarebedrijf levend hield tijdens de opening van het nieuwe pand op 10 juni 2010.
Het atrium biedt uitzicht op drie 'cockpits'. In die ruimten zijn de managementteams van het dagelijks bestuur, de internationale en de Nederlandse organisatie ondergebracht. Medewerkers die met de glazen lift of trap de kantoorvloer op gaan, lopen langs het management om de eigen afdeling te bereiken. De bedrijfsleiding zit meestal aan een lang bureau. Binnen het softwarebedrijf wordt dat de keukentafel genoemd.
Thuis op kantoor
Het nieuwe gebouw ligt op de Science Port Holland, een locatie grenzend aan de campus van de Technische Universiteit (TU) Delft. Daar staat het nu nog in open terrein, maar de omgeving moet de komende jaren volgebouwd worden met panden van andere bedrijven. De achterkant van het gebouw grenst aan de A13. Automobilisten die in de spitsuren stapvoets voorbij rijden, kijken zo de huiskamer in.
In het gras tussen het pand en de vangrail staan plastic koeien met een opdruk van het bedrijfslogo. Dat logo is ook in de pui verwerkt. Er ligt zelfs een logo op het dak, zodat de bedrijfsnaam ook voor luchtreizigers die vertrekken vanaf Rotterdam Airport te zien is. Maar exposure is niet het enige kenmerk van het door Re:d design uit Warmond ontwikkelde pand dat 10.874 vierkante meter meet. Directeur Patel wil dat de 475 medewerkers waaraan de nieuwe vestiging onderdak biedt, 'aanvoelt als thuis'.
Dat idee van het bedrijfspand als centrale ontmoetingsplek is opvallend in een tijd dat steeds meer bedrijven inzetten op 'het nieuwe werken'. Daarbij wordt de arbeidsplaats losgeweekt van plaats en tijd en werkt een vast percentage van de medewerkers vanuit thuis. Bij Microsoft Nederland, dat in 2009 een nieuwe pand op Schiphol betrad, werkt dagelijks een vast percentage medewerkers vanuit huis. Het aantal werkplekken in het nieuwe kantoor is daardoor lager dan het aantal medewerkers. Bovendien hebben medewerkers geen vaste plaatsen.
Powernapje
Thuiswerken behoort bij Exact ook tot de mogelijkheden, 'maar als een medewerker ervoor kiest om naar kantoor te komen, dan moet het aanvoelen als thuis', zegt Patel. Het gebouw is open van zes uur 's ochtends tot middernacht. Medewerkers kunnen zo, mits het werk het toelaat, hun eigen tijd indelen. Even sporten in het fitnesscentrum (in het pand aanwezig) of boodschappen doen onder werktijd moet kunnen. Patel: 'Zelfs een 'powernapje' is geen probleem, dat doe je thuis ook en als je daarna weer fris bent doe je je werk ook beter.'
Het lijkt in eerste opzicht wel een goed idee, maar ik vindt het een slechte zaak dat er op deze manier geen balans meer is tussen werk en prive. Er zit geen muur meer tussen.
En daarnaast is dit natuurlijk de perfecte manier om je personeel te kunnen monitoren.
Het is niet alleen een goed idee….het werkt namelijk echt. Waar vind je een werkplek zonder barrières en zonder mensen die zich verstoppen achter een deur of secretaresses?
Ondanks het feit dat ik niet in Delft werk, merk ik bij mijn bezoeken aan ONS hoofdkantoor de openheid van de mensen en de bereidheid tot samenwerken die in korte tijd gegroeid is.
Personeel monitoren, tja ‘zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten’ heb ik ooit van een wijs man geleerd. Werken met mensen doe je volgens mij op basis van vertrouwen. En mensen werken bij een bedrijf omdat ze hun werk leuk vinden, graag werken met hun collega’s en een passie hebben voor de producten en/of diensten die men levert. En let wel je bent wel 8 tot 10 uur samen met deze mensen, dus dan mag je werkplek je een gevoel geven van een tweede thuis!
Het komt mij allemaal net iets te gelikt over.
Moet het nog zien of je, na je powernapje te hebben gedaan, niet door je collega’s cynisch wordt toegesproken met de woorden “lekker even wat slaap ingehaald?”.
Prachtig toch zo’n gloednieuw idee. Ik heb er ook een goede naam voor: kantoortuin. Wel oppassen dat deze niet verwordt tot een kantoorwoestijn. Je weet wel, alle planten dood, geen enkele beschutting of privacy meer en de priemende ogen van je meerdere in je rug. De bekende klachten: Hou eens op met praten en ga aan je werk. Sta je weer bij de koffieautomaat te lummelen. Ik zie dat je al bijna een minuut voor je uit zit te kijken, zonder een toetsaanslag te hebben gedaan. Zit je alweer uit het raam te kijken.
Dit hierboven is een uiterst negatief beeld. Het kan natuurlijk wel goed gaan, maar dat heeft niet met de omgeving, maar met de sfeer te maken. Daarin wens ik Exact veel succes.
Wat een negatieve reacties.
Management dat kan zien waar je mee bezig bent, hoezo negatief… werk je dan niet allemaal aan dezelfde zaken? Bij een goed geleid bedrijf is er vertrouwen en kan, indien dat nodig is, het management door rapportages of metingen toch wel zien hoe “hard” er wordt gewerkt.
Ook even nadenken, een stapje terug nemen en korte tijd afleiding zoeken werkt vervolgens productief.
Elkaar kunnen zien verkleint de kans op zoeken naar een klankbord het bevordert open ventileren van ideeën en daardoor de productiviteit.
Mensen die duiken, verstoppen of niet gezien willen worden doen iets wat kennelijk niet productief is of tegen hen kan worden gebruikt.
Zie het positief, je werkt met elkaar voor hetzelfde doel. Dat je elkaar kunt zien bevordert de teamgeest en als dat dan ook nog voelt als thuis is de ontspannen sfeer compleet. Prima!!
Dit is gewoon een topbedrijf, niet zeuren dus .. !