Curator Geurt te Biesebeek van Aben en Slag Advocaten heeft de laatste twee werkmaatschappijen van de holding Borghoudt BV failliet laten verklaren. Het betreft Mbtion en Microdesk Detachering. Volgens de curator gaat het om lege BV's. Van de werkmaatschappijen is alleen AAC Cosmos voor een deel gered. De boedel hiervan is overgenomen door technisch installatiebedrijf Unica. Bijna vijftig man van de in totaal 118 medewerkers van de Borghoudt-groep hebben hun baan kunnen behouden.
De curator onderzoekt nog of sprake is geweest van mismanagement (paulianeus handelen), al is dat een standaardonderdeel bij de afwikkeling van een faillissement. Borghoudt BV bestond naast Mbtion en Microdesk Detachering uit de werkmaatschappijen AAC Cosmos, Itvise, iTactic, Letgo en Borghoudt IT People. Itvise fungeerde min of meer als inkooporganisatie voor de andere werkmaatschappijen en kende in de boekhouding de meeste crediteuren. Nadat dit onderdeel de schuldeisers niet meer kon betalen, nam het de hele holding in een faillissement mee.
Rentelast
De curator probeert in zijn verdere onderzoek de oorzaak van de betalingsproblemen vast te stellen. Wel kan hij alvast melden dat sprake was van 'financiële ballast die is ontstaan doordat de holding vanaf 2000 met veel extern kapitaal met een hoge rentelast is gefinancierd.' Hij wijst erop dat de automatiseringsgroep in die tijd nog zo'n vijfhonderd à zeshonderd man telde. Het personeelsbestand is echter in de jaren erna door een andere focus en de negatieve marktontwikkelingen sterk ingekrompen tot 118 mensen. Een bedrijf dat zo snel in omvang daalt, ziet ook de inkomsten teruglopen. Dan wordt het lastig de renteschuld te voldoen, aldus de curator.
De curator wil niet ingaan op de vraag waarom de externe financiers niet alsnog een reddingspoging hebben ondernomen. Naar verluidt is eind 2009 wel geld gestoken in de holding, maar wilden de aandeelhouders niet opnieuw met geld over de brug komen.
Weggelopen
Te Biesebeek heeft niet de indruk dat door het bankroet veel klanten zijn weggelopen. Hij meent dat de medewerkers de afgelopen weken in staat zijn geweest 'de diverse ballen in de lucht te houden. Er zijn geen grote knelpunten geweest.' In het geval van een bankroet kunnen klanten contractueel zelf bepalen bij welke partij zij hun dienstverlening voortzetten. Dat kan dus bij Unica, de nieuwe eigenaar van AAC Cosmos. Dit technisch installatiebedrijf heeft volgens de curator 47 tot 49 medewerkers een nieuw arbeidscontract aangeboden.
Mismanagement (paulianeus handelen, onderzoek?), laat mij niet lachen.
Vraag maar eens na bij alle goede ex-werknemers, die weggepest, -getreiterd of in een arbeidsconflict zijn gedreven.
Dan heb je genoeg bewijs om alle eigenaren/directeuren/MT en hun vriendjes met bruine armen voor minstens 500 jaar in de cel te krijgen wegens MISMANAGEMENT
Best een lastige klus om een mooie toko van 650 man naar 140 te laten afzakken en dan failliet te laten gaan. Met 18 directeurtjes nog wel. Is er dan niemand van die 18 egootjes geweest die ’s ochtends in zijn audi bedacht dat ze wel erg stom bezig waren?
Niemand die zei, zullen we eens een dagje keihard acquireren met zijn 18-en? Even knokken en het goede voorbeeld geven? 18 stuks? Amai amai.
Vertrouw nooit een bedrijf waar op de parkeerplaats speciale bordjes voor de directeuren zijn …
Bewijsmateriaal genoeg voorhanden, ik kan me voorstellen dat de enige en echte ware schuldige nu toch wel erg zenuwachtig begint te worden …
Probeert in ieder geval iemand nog geld aan het hele verhaal te verdienen.
http://www.ame.nl/ProduktDetail.asp?id=1919