De ict-sector heeft bijgedragen aan de economische groei in Europa. Dat had een grotere bijdrage kunnen zijn als er meer op duurzaamheid was gelet. Die conclusie trekken de auteurs van het boek ‘De duurzame informatiesamenleving, de zevende editie van het Jaarboek ICT & Samenleving'. In dit boek wordt gekeken of de doelen van de Lissabon-agenda gehaald zijn en welke rol ict daarbij heeft gespeeld. Deze agenda werd in 2000 opgesteld en had als doel om Europa de belangrijkste kenniseconomie van de wereld te maken.
De ict-sector heeft een belangrijke rol gespeeld bij de economische groei, zegt Valerie Frissen, die de redactie uitvoerde van het boek. ‘Als je alleen naar Europa kijkt, dan is er de afgelopen tien jaar zeker wel wat gebeurd. Maar de ambitie om de belangrijkste kenniseconomie van de wereld te worden is niet gerealiseerd. De concurrentie met de Verenigde Staten hebben we niet gewonnen. En de laatste jaren krijgen we ook te maken met de opkomende economieën.'
Volgens de auteurs van het boek heeft duurzaamheid weinig aandacht gekregen in de Lissabonagenda. ‘Ik heb daar geen harde cijfers van', zegt Frissen, ‘maar ik denk dat er relatief weinig onderzoeks- en innovatiebudget naar duurzaamheid is gegaan.' Volgens de redacteur is na de evaluatie in 2005 door oud-premier Wim Kok nog meer geld naar de economische pijler gegaan.
Duurzaamheid
Ict kan veel betekenen bij het realiseren van de duurzaamheid, zeggen de auteurs in het boek. ‘Natuurlijk is er ook een nadeel van ict. De sector legt relatief veel belasting op het milieu. Bedenk bijvoorbeeld dat een zoekopdracht in Google net zoveel energie kost als een spaarlamp die een uur brandt. Een totale bijdrage van ict aan het energieverbruik van onze economie is 2 procent, wat ongeveer gelijkstaat aan de bijdrage van de hele luchtvaartsector. Maar die negatieve effecten wegen volgens de auteurs toch niet op tegen het positieve: het energiebesparende effect van ict is veel groter dan de belasting die het oplevert voor het milieu,' zegt Frissen.
Vooral smart grids kunnen veel betekenen voor duurzaam energiebeheer. Frissen: ‘Daarnaast gaan twee bijdragen in op het belang van ict voor het veranderen van het gedrag van huishoudens op het gebied van energie. Met name de inzet van sociale media is hier heel belangrijk.'
Het Jaarboek ICT & Samenleving is een uitgave van Media Update Vakpublicaties, TNO en ECP-EPN, ondersteund door het programma Digivaardig/Digibewust. De editie 2010 staat onder redactie van prof. Dr. Valerie Frissen en drs. Mijke Slot (TNO) en heeft de titel De duurzame informatiesamenleving.