Het ministerie van Defensie onderzoekt of het delen van de ict-divisie Ivent kan uitbesteden. Er lopen vier sourcingtoetsen voor de onderdelen mainframes, telefonie, datacenters en applicatiebeheer. In 2002 wilde Defensie zijn gehele ict-tak afstoten. Dat leidde tot veel protest en onrust, waarna dit plan in 2005 werd ingetrokken.
Bij de bedrijfsgroep Informatievoorziening en Technologie (Ivent) van Defensie werken zo'n drieduizend medewerkers. Momenteel lopen er in het kader van een marktverkenning vier sourcingtoetsen binnen de afdeling Operations. De toetsen hebben betrekking op de activiteiten mainframes, telefonie, datacenters en applicatiebeheer. Door middel van de toetsen wil Defensie bepalen op welke manier deze activiteiten het beste kunnen worden belegd: bij Ivent, marktpartijen of een combinatie ervan. De sourcingtoetsen worden uitgevoerd met hulp van adviesbureaus die dit kosteloos doen.
Defensie moet fors bezuinigen. Daardoor moet ook Ivent bezuinigingsmaatregelen nemen, onder andere door het terugdringen van het inhuren van externe krachten en de uitgaven aan computerapparatuur en andere materiële kosten. Uitbesteding van onderdelen aan de markt is een optie om op de kosten te besparen.
Opleven
Ed Lugthart, bestuurder van de soldatenvakbond Afmp, zegt dat de sourcingtoetsen voor de mainframe- en datacenteractiviteiten het verst zijn. Die rond telefonie en applicatiebeheer bevinden zich in een pril stadium. 'De sourcingtoets voor datacenters is overigens geparkeerd. Dat heeft te maken met de Brede heroverwegingen van de rijksoverheid met besparingsvoorstellen waarbij in werkgroep 19 de inzet van datacenters bij de departementen wordt onderzocht.'
De discussie over uitbesteding leeft om de zoveel tijd weer op, merkt Lugthart. De vakbond is per definitie tegen outsourcing, stelt hij. Hij wijst erop dat veel taken krijgsmacht-specifiek zijn en gebonden zijn aan geheimhoudingsclausules. 'Zulke taken kun je beter binnen Defensie houden. Het is een lastige materie, omdat ook het veiligheidsaspect nadrukkelijk een rol speelt. Mochten er taken worden uitbesteed, dan zal in ieder geval de Beveiligingsautoriteit van Defensie vragen gaan stellen.'
Nog geen onrust
Volgens Lugthart is er nog geen onrust onder het personeel ontstaan. Hij vertelt dat bij Ivent voortdurend wordt gekeken naar maatregelen om de efficiency te verhogen en de organisatie-onderdelen beter te kunnen aansturen. 'Uitgangspunt is dat medewerkers, die door een reorganisatie overtallig raken, binnen Ivent een andere functie krijgen, het liefst in plaats van een inhuurkracht.'
Ivent beheert bij Defensie ruimt 55.000 werkplekken, de onderliggende ict-infrastructuur, componenten en applicaties. Ook ondersteunt de bedrijfsgroep de operationele informatievoorziening van de land- lucht en zeestrijdkrachten en Marechaussee bij militaire operaties, oefeningen en commandovoeringondersteuning. De kern van Ivent wordt gevormd door het vroegere DTO (Defensie Telematica Organisatie). Het automatiseringscentrum stond in 2002 op het punt te worden verkocht, maar uiteindelijk besloot het ministerie de ict-divisie in huis te houden. Daarvoor kreeg DTO wel een aantal doelmatigheidseisen opgelegd, om meer marktconform te gaan werken.
Het ministerie van Defensie laat in een reactie weten dat het niets aan het verhaal heeft toe te voegen.
“De discussie over uitbesteding leeft om de zoveel tijd weer op, merkt Lugthart. De vakbond is per definitie tegen outsourcing, stelt hij. Hij wijst erop dat veel taken krijgsmacht-specifiek zijn en gebonden zijn aan geheimhoudingsclausules. ‘Zulke taken kun je beter binnen Defensie houden.”
Proest! hoeveel zzp’ers en externen lopen er wel niet rond. Kom nou gewoon is met feiten waarom outsourcing niet goed is. Legio voorbeelden waarom het geen oplossing is voor de huidige problemen.
Al is doorgaan op de huidige manier ook geen optie.
Zet nou is capabele mensen op de juiste plek, en wees niet bang om eilandjes te laten zinken om een goede organisatie neer te zetten.
ICT bij de Overheid kan veel efficienter!
Er lopen te veel externen rond met te veel commerciele belangen. Niet alleen bij Defensie (iVent), maar ook bij Rijkswaterstaat (DID), Justitie (DJI), enz. zijn ook interne ICT-afdelingen, welke marktconform kunnen werken en dus eventueel ook uitbesteed kunnen worden.
Maak 1 Rijksdatacenter en 1 uniforme RijksWerkplek.
Besteed verder applicatie- en technisch beheer uit aan de commerciele IT-bedrijven. Zij zijn al “kind aan huis”.
Dit alles zal de belastingbetaler veel geld besparen.
Tijd voor een ICT-ministerie die alle ICT-projecten van de overheid op zich neemt en inderdaad streeft naar één rijkswerkplek.
Outsourcen van je defensie… Als puntje bij paaltje komt, dan kunnen de belangen van de bedrijven toch wel eens anders zijn dan die van het land. De activiteiten in het buitenland kunnen bijvoorbeeld onder druk worden gezet door de overheid daar (zoals bij swift is gebeurd).
Of er wordt technologie naar het buitenland gelekt. Terwijl de ict een steeds grotere rol gaat spelen binnen Defensie, met bijvoorbeeld communicatie en vuurleidingssystemen.
In het artikel staat dat er vier sourcingstoetsen worden uitgevoerd door adviesbureaus die dit kosteloos doen. Ik hoop dat Defensie heeft gekozen voor een onafhankelijk partij. Leveranciers van uitbestedingsdiensten hebben vaak veel ervaring met uitbesteding (voor hen insourcing) en kunnen zich terecht ‘uitbestedingsspecialist’ noemen. Sommige toekomstige afnemers van uitbestedingsdiensten gaan er dan ook vanuit dat een professionele leverancier het klappen van de zweep kent en de klant veilig de uitbestedingshaven in zal loodsen. Dit beaam ik wat betreft de ervaring. Echter een “insourcend” bedrijf is uiteindelijk vooral geïnteresseerd in nieuwe omzet. Zij zijn derhalve interessant bij de implementatie en tegelijkertijd niet bij de afwegingen en keuzes. Het is daarom verstandig om de hulp in te roepen van externe, onafhankelijke uitbestedingsconsultants ten einde de afwegingen zuiver en belangen-vrij te maken en het uitbestedingsproces namens de opdrachtgever te begeleiden. Dat betekent dat een conclusie van een sourcingstoets ook kan zijn dat het zeer onverstandig is om uit te besteden. Het is ook van belang om niet alleen financiële afwegingen mee te nemen, maar er moet bij een sourcingstoets ook gekeken worden naar:
• Strategie & Besturing: is de dienst strategisch of bepalend voor de besturing van de organisatie?
• Kwaliteit & Kosten: is de prijs/prestatie beter of gelijk bij externe leveranciers?
• Impact van de verandering: wat zijn de personele consequenties en wat is de vervlechting met andere diensten?
• Marktpartijen: zijn er marktpartijen die een vergelijkbare dienst kunnen aanbieden die nu geleverd wordt?
De sourcingstoets vraagt om een zuiver en belang-vrij perspectief om antwoord te gegeven op de vraag zelf doen of uitbesteden. De strategische en financiële afwegingen vereisen een onafhankelijke visie die gebaseerd is op stevige inhoudelijke, bestuurlijke juridische en financiële kennis. Pas als hieraan is voldaan heeft Defensie een kans een goede keuze te maken.
@Tom Pots “onafhankelijke partij”… Daar is nooit sprake van. Bij de formele danwel informele opdracht wordt al aangegeven wat de opdrachtgever wil….
Mensen proberen consistent te zijn. De eerste stap om “OUTS!”ourcing te onderzoeken, zegt dus ongeveer alles.
De overheid zou een eigen softwarehouse moeten opzetten met een eigen opleidingscentrum, gescreende medewerkers, eigen standaards, eigen netwerk waardoor ook thuiswerk verantwoord is, etc. als men pers‚ ict zoveel mogelijk buiten de deur wil zetten. Zorg er dan eerst voor, dat alle kennis van de systemen op een overdraagbare manier gemanaged wordt. Dat is nu namelijk – wat ze er ook over zeggen – totaal niet het geval! Zelfs zoiets elementairs (!) als een systeem-wiki tref je nagenoeg nergens aan!
Sowieso moet de overheid een eigen standaard neerzetten. Vroeger werd de standaard enigszins gezet door het opleidingsinstituut: Raet en/of Volmac. Nu men al lang niet meer investeert in Nederland kennisland, denkt men vervolgens iedere kwaliteitseis te kunnen laten vallen. Mensen die “OUTS!”ourcing voorstellen, hebben geen sprankje benul van ontwikkel- en maintenance-cycli en welke desastreuse impact het heeft als de verschillende partijen die vroeger in een team en letterlijk en figuurlijk redelijk dicht bij elkaar zaten, nu door outsourcing door schier oneindige muren gescheiden worden. Konden mensen elkaar voorheen in minuten tijd vinden en dingen doornemen, nu ontstaat er een afstand van weken, soms maanden. Dan praten we nog niet over eventuele andere talen en culturen. Om een team goed te laten functioneren, is het raadzaam dat de deelnemers dicht bij elkaar staan. Outsourcing bereikt het tegenovergestelde en dus ook een totale teloorgang van wat ooit een goed functionerende ict-afdeling was.
Commerciele buitenpartijen weten de verhalen zo mooi neer te zetten, dat managers er in tuinen. Het zijn echter de nieuwe kleren van de keizer stories oftewel puur bedrog.
De jacht op korte termijn winst heeft ons in een financi‰le crisis gebracht. Een overeenkomstige ontwikkeling heeft zich voor de kennis-economie al ingezet.
Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
Mij lijkt het dat je met zo’n omvang (3000 werknemers) toch een eigen rendabele divisie moet kunnen draaien binnen Defensie.
Men zou eens moeten stoppen met inhuren van expertise en investeren in opleiden van mensen. Zelf ook ooit als schoolverlater begonnen in een groot rekencentrum, en door middel van cursussen de ins en outs van Mainframe en SNA netwerken geleerd.
Wat je nu vaak ziet is dat de eerste behoeften ingevuld worden door externe consultants, maar dat men vergeet zelf mensen op te leiden.
Tegen de tijd dat je daar achter komt, is er echter al zo veel geld uitgegeven aan de externe partij, dat het budget op is.
Waarom steeds weer blijven leuteren bij DEFENSIE over uitbesteding? Is dit een gratis it-personeelsadvertentie? Zoeken jullie bij Defensie weer een manier om een sloot belasting-geld te verkl***en??
WERK VANUIT JE EIGEN KRACHT:
1. Richt een CyberWarfare Center op (net als je grote broer doet via de USAF) en TAKE ACTIVE CONTROL over alle rijks-computer-faciliteiten?
Zo ontstaat er 1 CENTRAAL BEHEERDE EN BEVEILIGDE computerdivisie voor de gehele Nederlandse overheid
DOE WAAR JE GOED IN BENT:
DEFENSIE kan dan meteen gaan doen, waarvoor ze staat … het VERDEDIGEN van de “nationale en rijks-infrastructuur” vanuit haar eigen KRACHT.
INVESTEER IN JE EIGEN MENSEN:
Tuurlijk kost het een paar opleidingscentjes, maar die betalen zich vanzelf, veelvoudig, terug in de toekomst
Bezuinigen??? Roept u maar…
Defensie, als gewezen militair, 41jaar, heb ik nooit anders gehoord. Maar bezuinig dan volgens een visie op langere termijn, defensie is toch politiek, en soms met het leger in de hand (Afganistan) kun je populair worden voor mooie baantjes, (navo)baas of iets dergelijks.
Geld over de balk? Ik weet er wel een paar, u ook…?