De Nederlandse informaticafaculteiten doen in verhouding te veel toegepast onderzoek en te weinig experimenteel informatica-onderzoek binnen gebieden als algoritmen, netwerken, databasesystemen en graphics. Dat vindt een internationale evaluatiecommissie, die in het najaar van 2009 het informaticaonderzoek aan negen Nederlandse universiteiten onderzocht.
Volgens de commissie wordt deze trend veroorzaakt door de criteria die Nederlandse universiteiten hanteren bij de verdeling van onderzoeksgelden over faculteiten. Daarbij speelt het aantal eerstejaarsstudenten binnen een onderzoeksrichting een grote rol, net als de hoeveelheid externe onderzoeksgelden die een departement weet te verwerven.
De commissie schrijft in een rapport dat deze werkwijze 'duidelijke voordelen heeft, maar ook als onfortuinlijk neveneffect heeft dat de hoeveelheid fundamenteel computerwetenschappelijk onderzoek afneemt ten koste van toegepast onderzoek over onderwerpen die op dit moment populair zijn [fashion-driven].'
Volgens de internationale commissie is deze trend 'bijzonder gevaarlijk'. De buitenlandse wetenschappers schrijven: 'Je kunt geen krachtig departement voor computerwetenschappen hebben dat niet sterk is in fundamenteel onderzoek. Al was het maar om meer toegepast onderzoek te voeden.'
Departement voor computerwetenschappen
De wetenschappers schrijven: 'Veelzeggend is dat veel departementen ervoor terugschrikken om zichzelf computerwetenschappen te noemen, maar in plaats daarvan schuil gaan onder allerlei ongemakkelijke namen, vooral met het doel om meer studenten en fondsen aan te trekken.'
Dat moge zo zijn, maar – zo redeneert de commissie – 'een departement voor computerwetenschappen is een departement voor computerwetenschappen en zou een departement voor computerwetenschappen moeten worden genoemd.'
Nederland kennisland onderwijst al jaren poep bij CS. Toen ik 10 jaar geleden m’n bul haalde was ’t behalve Eindhoven al waardeloos. En dat is nieuws? Kom op; we hebben een prut regering, onze grote bedrijven worden verkocht, er wordt hier niets meer uitgevonden van enig belang. Ik heb bij drie NL uni’s onderzoek gedaan en ja, dat was om te huilen vergeleken met zeg een MIT (waar ik nu werk) of Stanford. We waren heel wat voor zo’n klein land, nu kunnen we alleen nog maar voetballen.
Niet alleen fundamentele computerwetenschap verdient meer aandacht, maar ook de bijbehorende industriële tegenpool: R&D en Productie / dienstverlening op eigen bodem. Zolang die component achter de offshoring aan reist, hebben studenten computerwetenschap onvoldoende aantrekkelijk carrièreperspectief buiten universiteiten en zal de funding door het bedrijfsleven, evenals de gewenste kennis-“kruisbestuiving” niet voldoende op gang komen. De kritieke massa wordt dan niet bereikt, zodat er slechts een subsidietrekker wordt gemaakt
Uitstekend initiatief dus, maar ook is een essentiële heroriëntatie nodig op het ‘ecosysteem’ voor fundamentele computerwetenschappelijke R&D en Productie in Nederland, of tenminste in Europa.
Hopelijk leest mevrouw Kroes dit artikel ook!
De wetenschappers ook terug naar de blokkendoos?
(https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/overheid/2998823/1277202/architecten-terug-naar-de-blokkendoos.html)
Lijkt me een geweldig idee? Misschien kom ik ook wel weer studeren (of desnoods doceren).
1. Hoort dit niet bij het structurele plan “tot uitmoording van s Neerlandsch eigen ict-industrien” door buitenlandse multimational en onze eigen regering?
2. Er zijn al vele mensen tot het inzicht gekomen dat je “op school niets leert”. In tegendeel je wordt er zelfs dom gemaakt en gehouden.
Als je wat wilt leren (als student) dien je zelf op zoek te gaan naar betrouwbare (diepte) kennisbronnen die goed aanvoelen voor jou!
3. Hier in Nederland worden alleen nog maar [button-pushers] opgeleid. Dit zijn personen, die net genoeg weten om een computer te kunnen bedienen en niet opnieuw doorgronden., overdenken, her-uitvinden.
“Nederland word steeds dommer (gemaakt en gehouden)”
(c) powered by Haagse Onderwijs Instelling