Minihouse, leverancier van douanesoftware, wil onder de hoede van de Britse logistieke softwarespeler Kewill uitbreiden in Europa. Nu bedient het bedrijf nog klanten uit de Benelux. De softwaremaker uit Heerenveen verwacht te kunnen profiteren van de groeiende vraag naar wereldwijde handelsoplossingen.
Investeerder Newion en grootaandeelhouder Ronald de Vries hebben hun aandelen van Minihouse verkocht aan het beursgenoteerde Britse bedrijf Kewill. Dat is een leverancier van software voor internationale handel en logistieke dienstverlening. Minihouse (the customs company) levert software die het voor klanten mogelijk maakt douane-afhandelingen te automatiseren. 'Een groeimarkt', stelt oprichter en directeur Ronald de Vries. 'Dat was het al in een handelsland als Nederland met de Rotterdamse haven en Schiphol.'
Op de deur geklopt
Minihouse dacht al langer na over de internationalisering van zijn softwarepakket. In eerste instantie koos het voor uitbreiding naar de Benelux via de overname van de Belgische douanesoftwareleverancier C&S. 'Samen met Newion hebben we nagedacht over verdere expansie in andere Europese landen. Maar er werd ook regelmatig op de deur geklopt door in ons geïnteresseerde partijen', zegt De Vries.
Een van die partijen was het Britse Kewill, dat de afgelopen jaren al investeerde in de markt van het automatiseren van de afhandeling van douaneformaliteiten. Kewill nam softwarepartijen in de Verenigde Staten (TradePoint), Duitsland (CSF) en Zuidoost-Azië (Ipacs) over. De Vries en Newion besloten toe te happen op het aanbod van Kewill. De overnamesom bedraagt zes miljoen euro, plus een omzetafhankelijke aanvulling die varieert tussen de drie en zes miljoen euro.
Expansie
De Vries: 'Voor ons betekent de overname door Kewill een kans om de gewenste Europese expansie snel te realiseren. Bovendien kunnen onze klanten profiteren van de internationale wereldhandels- en logistieke oplossingen die Kewill ook in huis heeft. De toekomst ligt in 'global trade management': softwaretoepassingen die het grenzeloos zakendoen ondersteunen.'
De directeur voorziet dat de naam Minihouse op termijn vervalt. 'Op Europees niveau is het hanteren van één softwareplatform voor klanten overzichtelijker.' De thuisbasis in Nederland blijft Heerenveen. Minihouse zal niet verhuizen naar Dordrecht, waar Kewill Nederland is gehuisvest. 'In Noord-Nederland zijn wij een belangrijke werkgever voor jonge programmeurs die een baan zoeken.'
Afsplitsing
Minihouse werd in 1988 opgericht. Het toen nog Groningse softwarehuis veranderde in 1998 zijn naam in Amyyon en spitste zich toe op verkoop-, marketing- en relatiemanagementsoftware. De Vries en een compagnon splitsen de douanesoftwareactiviteiten af en gingen door onder de oude naam. In 2001 nam Newion Investments een minderheidsbelang. Volgens De Vries was het prettig zaken doen met deze investeerder. 'Newion wil niet na een paar jaar al zijn investering er uit halen, maar is een partij die op een structurele manier wil meehelpen aan verdere groei.'
Sinds de afsplitsing is het bedrijf ieder jaar gegroeid. In 2009 behaalde Minihouse (zo'n dertig medewerkers, met kantoren in Heerenveen en Antwerpen) een omzet van 2,5 miljoen euro en een brutowinst van 400.000 euro. Naar verwachting stijgen de revenuen dit jaar opnieuw. De terugkerende omzet van vaste klanten is ruim 80 procent.
Minihouse biedt zijn product op basis van Saas (Software as a Service) aan. Volgens de nieuwe eigenaar Kewill is douanesoftware uitgegroeid tot een bedrijfskritische factor voor import- en exportfirma's. 'Het belang van wereldhandel neemt voortdurend toe en tegelijkertijd worden regelgeving en complianceprocedures steeds complexer en arbeidsintensiever', merkt het Britse bedrijf op. Kewill levert voor klanten een integrale oplossing waarmee zij in meerdere landen met douaneautoriteiten kunnen communiceren. Dit gebeurt met behulp van een 'messaging hub' waarin landspecifieke douanesystemen samenkomen.
KEvin & WILLiam
De naam Kewill is een samentrekking van de voornamen van de twee oprichters. Kevin Overstall en William Loeffen startten in 1972 met logistieke software. Vandaag de dag werken er wereldwijd ruim zeshonderd mensen bij het bedrijf. Bekende klanten zijn onder andere Bayer, Caterpillar, General Motors, General Electric, Heineken, Nestlé, Nike, TNT, Unilever en Xerox.