Ondanks verwoede politieke inspanningen om open source toepassingen te promoten, heeft Microsoft de touwtjes in de publieke sector stevig in handen. Zowel voor server-besturingssystemen, databasemanagement- en groupware-systemen is de voorsprong van Microsoft op de concurrenten aanzienlijk. Dat stelt de Bredase ict-informatiespecialist Computer Profile na trendonderzoek. 'De grip van Microsoft op het publieke domein van Nederland lijkt zich te versterken.'
Computer Profile heeft het rapport 'ICT in the public sector' opgesteld op basis van 3154 interviews over ict-structuren binnen de Nederlandse publieke sector. Het gaat om interviews met ict-hoofden bij onderwijs- en zorginstellingen en overheden. Daaruit blijkt dat 80 procent van de publieke sector voor de besturingssystemen van servers gebruikmaakt van een Microsoft-platform. Zestien procent heeft Linux op die hardware draaien. De onderzoekers: 'Daarnaast is de positie van OS/400 opvallend. (OS/400 is het besturingssysteem van de AS/400-servers van IBM, red). Ongeveer 11 procent van de vestigingen in de publieke sector gebruikt dit besturingssysteem. Die IBM System i hardware komt nog veelvuldig voor bij gemeenten.'
In de markt voor databasemanagementsystemen scoort Microsoft SQL server het hoogst. Zes op de tien publieke vestigingen gebruikt die database. Dat geldt zowel voor overheden, zorginstellingen en het onderwijs. Oracle ligt met een marktaandeel van 38 procent op de tweede plaats. 'Puur gelet op overheden scoort Oracle beter dan Microsoft. Dat komt vooral doordat veel gemeenten Oracle DBMS gebruiken. Dat geldt ook voor databases van IBM. MySQL van Sun, dat inmiddels is overgenomen door Oracle, telt de meeste gebruikers in het onderwijs.
Microsoft Exchange
Microsoft Exchange is in gebruik bij ongeveer twee op de drie publieke instellingen, SharePoint komt voor bij één op de negen instellingen. 'Novell GroupWise vormt in het publieke domein de enige serieuze tegenhanger voor Microsoft met een penetratie van 16 procent. Vooral bij gemeentelijke instellingen en in het voortgezet onderwijs komen deze systemen voor.' Verder stellen de onderzoekers dat IBM Lotus Groupware nog door ruim 4 procent van de publieke instellingen wordt gebruikt.
NOiV
Sinds 2007 stuurt de politiek aan op het gebruik van open standaarden en open source software bij de (semi-)overheid. In dat jaar stemde de Tweede Kamer in met Nederland Open in Verbinding (NOiV), een actieplan voor het gebruik van open standaarden en open source software bij de (semi-) publieke sector.
De overheid zelf is machtig genoeg om van die vendor lock-ins af te raken maar dan moet ze daar wel in durven doorpakken.
Om MS of welke closed-source partij op voorhand al uit te sluiten is ook simpelweg concurrentievervalsing. Laat de kwaliteit van de programma’s nou eens de doorslag geven en daarmee stimuleer je een gezonde ICT-markt. Gesloten standaarden werken dit juist tegen, dus daar moet je vanaf.
Er zijn maar een paar relevante Linux-distributies wanneer je direct ondersteuning wilt inkopen, met RedHat, SUSE en Ubuntu houdt het wel op. Dat zijn er veel minder dan de verschillende licenties die MS aanbiedt, het is dus overzichtelijker. Maak een keuze tussen desktop- of servereditie en je bent klaar.
Zoals mm ben ik ook al jaren voorstander dat de overheid zelf de benodigde software, indien niet open source beschikbaar, in eigen beheer laat ontwikkelen. Of bestaande open source software laat uitbreiden. De overheid moet dan wel alle rechten op de broncode krijgen en de broncode moet weer onder een open source licentie vrijgeven worden. Het is toch vreemd dat gemeenten / provincies allemaal hun software apart inkopen terwijl zij eigenlijk 1 overheid (= 1 klant) zijn waarvoor wij belastingsbetalers betalen. Ook benodigen alle gemeenten dezelfde functionaliteit, waarbij sommigen gemeenten wat meer nodig hebben dan een ander. En deze software kan dan b.v. ook weer gebruikt worden als ontwikkelingshulp aan arme landen om een bevolkingsadministratie op te zetten.
Wat betreft kantoorsoftware kan de overheid helpen bij het ontwikkelen van een open source module voor een Nederlandse grammatica controle. Deze zou dan gebruikt kunnen worden bij b.v OpenOffice of KOffice (indien onder de juiste licentie vrijgegeven).
En dit kan doorgetrokken worden naar de schoolboeken. Laat in opdracht van de overheid “open source” schoolboeken schrijven die door iedereen gebruikt / gekopieeerd / gedrukt mogen worden. Kunnen de gratis schoolboeken ook weer afgeschaft worden omdat deze dan veel goedkoper zullen worden. Ook zijn deze schoolboeken (in elektronische vorm gratis) beschikbaar voor iedereen die zich bij wil scholen.
Peter m.b.t. je opmerkingen. Je zegt de opensourcegemeenschap geeft alles gratis weg. Open source is gratis, de bijbehorende diensten niet. Bedrijven zoals Oracle, Canonical en IBM maken genoeg winst om talentvolle mensen in dienst te hebben.
Peter, je vraagt je af hoeveel verschillende Linuxdistributies er al bestaan; 150? Dat zou best kunnen kloppen.
Maar er zijn van de 6 verschillende Windows Seven edities waarschijnlijk ook meer dan 150 verschillende Windows Seven distributies als je alle OEM versies van de PC fabrikanten meetelt. (Met de OEM Preinstall Kit kan je de look en feel aanpassen, maar ook software toevoegen.)
En dan heb ik het nog niet over de verschillende talen (pakweg 35), de installatie software (full of upgrade) en licentiecontrole en -activering software (standaard OEM, Retail, Multiple Activation Key, Key Management Service).
Een makkelijke open source besparing is het inzetten van een alternatieve Exchange Server. Dit scheelt de helft van de licentiekosten. De conversie kan door derden worden uitgevoerd. Bij 3000 gebruikers scheelt dit tonnen licentiegeld per jaar.
Bij de overheid zou alleen dit al tientallen miljoenen opleveren per jaar. Kunnen de ambtenaren gewoon in dienst blijven….
Bijvoorbeeld de Zarafa Server, maar er zijn waarschijnlijk nog andere alternatieven.
De Zarafa Server functioneert al een tijd probleemloos bij het Athonius Ziekenhuis.
De overheid beleid met de mond het stimuleren van open standaarden en opensource software. In de praktijk komt hier echter weinig van terecht.
Een voorbeeld hiervan is het project digitale mobiliteit. Dit project wordt fors gesponsord door de overheid via de taskforce mobiliteitsmanagement. Open source en open standaarden worden daar buiten de deur gehouden (wij hadden b.v. werkvrij aangeboden als mogelijke oplossing) en er worden alleen Microsoft-producten aangeboden. In de praktijk is het dus een verkoopkanaal voor Microsoft-producten gesubsidieerd door de overheid.
1. De overheid heeft zich afhankelijk LATEN maken door het niet nemen van haar eigen verantwoordelijkheden op computer- en iCT-gebied in het verleden.
2. De overheid promoot ZELF het “Windows mindframe” via het staatsonderwijs-model. Er worden dus ook – vanuit overheidswege – ook structureel geen “andere dan Windows gebruikers” opgeleid :-).
3. En nu klagen – als overheid – naar het publiek toe over je zelf veroorzaakte vendor lockin??
4. Aan de andere kant kunnen we ook intens medelijden hebben met al die zielige ambtenaartjes in openbare functies, want dat grote boze Microsoft speelt (globaal, niet alleen in Nederland) hele vieze machts-spelletjes om “haar digitale wurggreep op de desktops en servers van deze wereld te verstevingen”.
Zie voor meer feiten en achtergrondverhalen de “Microsoft Monitor” op de Techrights Website!
http://techrights.org/wiki/index.php/Main_Page
Have fun reading up on Microsoft practices
@RV: Hmmm.. ik wist wel van heel veel van hun praktijken, maar ik kende die site nog niet. Apple en IBM zijn ook niet heilig, maar Microsoft spant inderdaad wel altijd de kroon.
@RV:
pas op, achter je!!!!