Hoewel de grootste ict-dienstverleners weer nieuwe medewerkers werven, zijn recruiters nog voorzichtig over het aantrekken van de markt. ‘Bedrijven blijven kritisch bij de selectie van nieuwe medewerkers', zegt Ramon de Meijer van Michael Page. Bedrijven als Ordina, Logica en Capgemini zeggen weer nieuwe medewerkers te zoeken, soms honderden te gelijk.
‘Er lijkt een discrepantie te bestaan tussen het aantal mensen dat wordt gezocht en het aantal vacatures dat wordt geplaatst', zegt woordvoerder Thijs Nouwens van detacheerder Yacht. Hij verwijst naar de printadvertentie-index van Nielsen, waarin de afgelopen vier maanden geen spectaculaire toename is te zien. Ron Looijen van IT-contracts.nl merkt dat bedrijven nog nerveus zijn. ‘Banken dienen bijvoorbeeld aanvragen bij ons in, maar die worden dan uiteindelijk niet opgestart.'
Ordina startte onlangs een wervingscampagne waarbij het bedrijf driehonderd nieuwe medewerkers zoekt. Ook dienstverlener Logica zegt zevenhonderd nieuwe medewerkers te willen werven. Automatiseerder Capgemini zegt ook weer mensen te zoeken. ‘We zoeken ruim 150 nieuwe young professionals en een paar honderd senior professionals. Hiervoor wordt onder andere een online campagne ingezet', zegt een woordvoerder.
Atos Origin is wat voorzichtiger. ‘Wij gaan gedoseerd met werving om, om zo professionals aan te trekken waarmee wij tekorten op specifieke kennisgebieden kunnen aanvullen', zegt een woordvoerder.
Specifieke kandidaten
Bedrijven zoeken inderdaad specifieke kandidaten, zegt competence director ICT Erik-Jan Monshouwer van Yacht. ‘Bedrijven zoeken ict'ers met specifieke competenties, bijvoorbeeld projectleiders met technische kennis in een bepaald vakgebied.' Volgens De Meijer worden nu nog vooral verkopers gezocht. ‘Die moeten de opdrachten creëren. Daarna worden we ook weer voor andere ict-functies ingezet.'
Looijen, die vooral te maken heeft met zelfstandige ict'ers, denkt dat de toenemende vraag naar freelancers betekent dat de markt langzaam aantrekt. ‘Bedrijven hebben wel behoefte aan ict-projecten, maar vinden het blijkbaar nog lastig om te investeren in eigen personeel.'
Ik word zo moe van dit soort artikelen. De ene week is het halleluja en staan bedrijven weer te schreeuwen dat ze zoveel mensen nodig hebben, de week erna wordt weer een kritische noot geroepen. De week daarna is het weer kommer en kwel. Je kunt gewoon nergens meer van op aan. Dus eigenlijk trek ik me niets meer aan van dit soort stemmingmakerij en zie ik het wel gebeuren als het daadwerkelijk een keer gebeurt.
We lijken ondertussen wel een soort wegwerpartikel…
Ik zie dit in meerdere markten gebeuren. Het is niet alleen voorbehouden aan de ICT-branche. Ook productie en transport is zeer cyclisch: in slechte tijden gaat iedereen eruit en zodra het weer een beetje lijkt aan te trekken worden er weer honderden aangeworven.
Heb dit al vaker meegemaakt. Werven, werven en nog eens werven. In de tussentijd wordt het bestaande personeelsbestand opgeschoond. We zijn idd een wegwerpartikel geworden.
@ Jo,
Welkom in de MBA-wereld waarbij de kostenpost “arbeid” een noodzakelijk kwaad is om winst te genereren.
‘Bedrijven zoeken ict’ers met specifieke competenties, bijvoorbeeld projectleiders met technische kennis in een bepaald vakgebied.’
Oftewel de krenten uit de pap.
Dit gebeurt al vanaf dag nummer één van deze crisis. Hij vergeet er trouwens bij te vertellen dat de kandidaat ook nog alles moet kunnen en dat het ook nog voor een lager salaris of uurtarief moet.
Dus als Mr. Monshouwer nog *écht* nieuws heeft hoor ik het graag.
Weer een typisch voorbeeld van angst-economie, en daardoor angst-bedrijfsvoering. ‘We willen wel doorgaan met onze projecten, maar wat als de economie weer instort?’. De stemmingmakers houden grip op de economie.
Als zzp-er merk ik wel degelijk dat het aantal aanvragen toeneemt. Maar wat tegelijkertijd ook opvalt is dat je vaak niets meer hoort nadat je bent aangeboden bij de eindklant. Het blijft daar op een stapel liggen of verdwijnt in de la. Er worden dus inderdaad veel aanvragen gedaan die uiteindelijk niet ingevuld worden. Hoewel 2010 tot nu toe een lastig jaar is voor de zzp-er zit er wel een groeiende tendens in. En ook de tarieven gaan weer naar een acceptabel niveau! Ik zit gelukkig niet veel “op de bank”, het zijn nu alleen vaker opdrachten voor een wat kortere duur en soms moeten we een paar kilometertjes meer maken per dag…..c’est la vie!
Is er nog wel toekomst voor grote consultancybedrijven? Geen van deze bedrijven doen wat ze horen te doen: goed geëquipeerde competente consultants in de markt zetten.
De ZZP-er heeft met LinkedIn de beschikking over een groot netwerk en door de controle over zijn eigen trainingsbudget veel meer te bieden dan de consultants die al vier jaar kampen met kortingen op training en de lasten van duurbetaalde incompetente managers.
@Consultant: Is er nog wel toekomst voor grote consultancybedrijven?
Vraag ik mij ook af. Ze zijn niet meer dan dure en inefficiënte uitzendbureaus, hoewel ze zich graag groots voordoen. De klant betaalt voor de (management) overhead van deze bedrijven.