Veertig procent van de lopende grote ict-projecten bij de Rijksoverheid blijkt duurder dan in eerste instantie is ingeschat. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage over de grote ict-projecten bij het Rijk die demissionair minister Ank Bijleveld naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Van de 44 projecten die in de rapportage worden genoemd, zijn achttien duurder dan de initiële schatting.
Twaalf projecten vallen minder duur uit dan het bedrag dat in eerste instantie werd geschat. Acht projecten verlopen precies volgens budget. Van zes projecten noemt Bijleveld geen bedragen, bijvoorbeeld doordat ze zijn afgerond of doordat ze nog moeten starten.
Volgens de minister zijn er verschillende oorzaken voor de verschillen tussen de geschatte kosten en de uiteindelijke kosten. ‘Daarbij gaat het om scopewijzigingen van bestuurlijke, functionele of technische aard, voortschrijdend inzicht of vertraging als het gevolg van externe omstandigheden. Bij al langer lopende projecten blijkt vaker sprake van wijzigingen ten aanzien van de oorspronkelijke planning en opzet', schrijft de demissionair minister in de begeleidende brief.
Duurder dan 100 miljoen
In totaal lopen er voor 2,23 miljard euro aan ict-projecten bij de Rijksoverheid. Van de 44 genoemde projecten zijn zes duurder dan 100 miljoen euro. De projecten Speer (Strategic Process of ERP Enabled Re-engineering) van Defensie en het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) van Volksgezondheid zijn daarvan voorbeelden.
Bijleveld schrijft in haar brief aan de Tweede Kamer dat er hard wordt gewerkt om de projecten beter te kunnen beheersen. Zo moeten projecten die zijn gestart na 31 december 2008 aan een aantal nieuwe eisen voldoen, onder meer rondom de inhoud van projectplannen. ‘Bij drie projecten die na 31 december 2008 gestart zijn, zijn de gemaakte afspraken ten aanzien van projectplannen en kwaliteitstoetsen volledig toegepast. Van de projecten die daarvoor gestart zijn, beschikken er negentien over een projectplan deels of geheel conform eisen. Bij twintig projecten heeft in 2009 externe kwaliteitstoetsing plaatsgevonden.'
Bij een goed projectmanagement is het helemaal niet nodig dat projecten qua tijd of kosten overschreden worden. Het wordt altijd maar als normaal aangenomen, maar dat is zeker niet waar. En deze kostenoverschreidingen gaan ook nog eens over de rug van de belastingbetaler. Een schande dus.
@Nostra, projectmanagement wordt helaas vaak pas toegepast nadat de offerte de deur uit is.
Zelfs als een echte projectmanager aan de offerte mag meewerken, worden doorlooptijd en of kosten vaak toch politiek bepaald.
Als er gestart wordt met Prince In Name Only, dan komt de projectmanager er ook niet meer uit en kan de belastingbetaler of aandeelhouder de voorspelde ROI ook wel vergeten.