De stichting Nederlands Informatici Register (NIR) zegt klaar te zijn om te beginnen met het certificeren van informatici als 'register-informaticus'. De stichting schat dat er in Nederland minstens 50.000 informatici werken die voor registratie in aanmerking komen. Veruit de meesten zijn echter geen lid van een beroepsvereniging.
'Om ook deze mensen tegemoet te komen, is individuele registratie of registratie vanuit een bedrijf na toetsing mogelijk', meldt de stichting in een persbericht.
Ict-beroepsverenigingen kunnen hun leden na een interne ballotage voordragen voor inschrijving in het Informatici Register. Deze verenigingen worden eerst door NIR geaccrediteerd op basis van hun competentie om leden voor te kunnen dragen.
Nieuw bestuur
NIR is in 2006 door de ICT beroepsverenigingen Kivi-Niria, Ngi en VRI opgericht. Aanvankelijk hoopte de stichting dat Nederlandse informatici zich vanaf 2007 zouden kunnen inschrijven in dit register.
'Met het per 10 juni 2010 aantreden van een volledig en deels nieuw bestuur en Raad van Toezicht opereert de Stichting NIR nu los van de oorspronkelijke verenigingen en heeft zij haar interne structuur op orde voor de certificering van informatici in Nederland', meldt de stichting.
Naar de mening van het nieuwe bestuur is het nu 'er op of er onder': 'Niet alleen op technisch vlak, maar vooral ook de huidige economische situatie dwingt de informaticus om zich als professional te presenteren.'
Internationalisering
Naast het bestuur en de Raad van Toezicht van de Stichting NIR zijn diverse externe deskundigen aangetrokken. Eén daarvan is Joep van Nieuwstadt, tot voor kort algemeen directeur van het EXIN (bekend van de AMBI-certificering en tegenwoordig i-tracks). Van Nieuwstadt gaat zich vooral richten op de internationalisering van de NIR. De stichting wil de definitie van de term 'register-informaticus' afstemmen op het European e-Competence Framework (e-CF).
Bij het woord “register” krijg ik persoonlijk heel andere associaties. Alsof de NRI moet gaan dienen om vast te leggen in de toekomst wie er werkzaam (mogen) zijn in de ict en wie niet (meer).
Een soort keurslijf waarin een vrijwillige ict’er (v/m) zich moet persen, wil ie uberhaupt een kans maken op werk in de ict. Een soort “old-boys” netwerk van alleen elkaar vertrouwende personen.
Net zoals in the good old days.. een eliteclubje gecertificeerde HogePriesters die allen toegelaten worden om het Corporate MainFrame en haar Holy IT Infra Structure..” 😛
Waar en Wanneer houd de certificatie waanzin op?
De hoeveelheid (ongeschreven) “Eisen” en “Certificaten” om – als gewone man – in het ict veld je werk te KUNNEN doen, begint langzamerhand te grenzen aan het waanzinnige.
Slaan we met zijn alleen niet een beetje te veel door in het “registeren” van alle ict-gerelateerde frutsels?
Nog even en je mag, als je nog wilt werken in de ict, vrijwillig je eigen hersens laten amputeren/vervangen door een remote-controlled CPU zodat je op afstand bestuurd kan worden door mensen die er steeds meer moeite in lijken te hebben, hun personeel te VERTROUWEN.
Of we krijgen er strak nog een regstratie-orgaan bij die de registratie-organisaties gaat registeren.
Wat een ongelofelijke verspilling van tijd, geld en middelen.
Het kan anders, het kan beter:
Steek liever eens (globaal) de “registratie-koppen”, doe iets nuttigers en kom tot 1 landelijk, globaal erkende “open vendor-neutrale registraties-standaard” waar iedereen het over een is….i.p.v. te blijven kneuteren op het nivo van “iedereen zijn eigen registertje”..
“ICT is en blijf mensenwerk, geen certificatencircus”
RV: Je bedoelt zoiets als The Open Group? Lijst met bedrijven die het ondersteunen: http://reports.opengroup.org/membership_report_all.pdf
Ik ben ruim 20 jaar geleden lid geweest van de vereniging van register informatici (VRI) waardoor ik de RI-titel mocht gebruiken. Niemand die de titel toen kende, en volgens mij nu ook nog amper.
De VRI (“herkenbaar vakmanschap” en een gedragscode) was een mooi initiatief maar veel te veel bla bla in de uitvoering. En de contributie ging natuurlijk elk jaar dik omhoog (professionaliseren van de organisatie en meer van dat soort onzin).
Het doet mij allemaal een beetje te veel denken aan “Ik kies bewust” van Unilever (oh nee, dat mag ik niet zeggen; “ik kies bewust” is *onafhankelijk*, kuch).
Register Informaticus: ben je dan gespecialiseerd in windows registry information ???
Maar alle gekheid op een stokje: als ik kijk naar de criteria die het SNIR hanteert, en kreten in dit artikel als “interne ballotage” dan geloof ik niet dat ik überhaupt lid wil zijn.
Met deze criteria wordt het meer een eliteclubje van mensen met een master opleiding die toevalling de goede vriendjes hebben in deze club.
Overigens werkt RI achter de naam ook op m’n lachspieren, zeker als je technische universiteit hebt gedaan: ir H. de Architect ri
@Anton: Ja zoiets ja.
Anno 2010 zijn we met zijn allen druk om globaal alles te regelen. Wat zitten we dan nog – te mieren in de markt – op deze kleine postzegel genaamd Nederland
Pak het gewoon in een keer, dat gehele certificatie geneuzel en leg wereldwijde standaarden aan op het gebied van ICT certificaten, kennisoverdracht.
Embed deze standaarden in het (staats, bedrijfsleven) model van kennisoverdracht en opleidingen en klaar ben je met het “diplomaatjes ge-oh en certificate circus”.
Kunnen we verder met echte problemen oplossen 😛