IT-afdelingen in het hele land zitten met de handen in het haar nu nieuwe netwerkapparatuur schaars is. Gerenommeerde merken kunnen niet aan de stijgende vraag voldoen. De markt van refurbished apparatuur is op tijd volwassen geworden om de helpende hand te reiken.
Zijn de grote IT-merken nog wel te vertrouwen? Aan de kwaliteit van hun apparatuur zal het niet liggen, die staat niet ter discussie. Tenminste, als hun producten er ook zijn. Heel wat resellers van netwerkapparatuur hebben de laatste tijd lege schappen. Wachttijden voor switchers en routers kunnen maanden bedragen. Vooral bij Cisco zijn de leveringsproblemen groot.
De trage leveringen ontstaan doordat toeleveranciers van software en componenten in het Verre Oosten de plotseling gestegen vraag niet aankunnen. Tijdens de crisis hebben zij heel wat productiecapaciteit afgebouwd. Het duurt wel een half tot een heel jaar voordat die weer is opgetuigd. Pas daarna kan het aanbod van netwerkapparatuur weer in de pas gaan lopen met de vraag. We spreken dan wel over 2011, in het beste geval.
Heel wat IT-afdelingen zitten met de handen in het haar nu ze hun netwerken niet kunnen vervangen. Ze staan onder druk van hun directies, die willen profiteren van de economische groei. Op hun beurt zetten de IT-managers resellers onder druk om toch te leveren. Het risico dat er uiteindelijk ondermaatse oplossingen worden geboden, is verre van denkbeeldig. Bijvoorbeeld door ongeteste of ongeschikte apparaten in te zetten.
Toch hoeft de levering van adequate netwerkapparatuur geen knelpunt te zijn. Naast de levering door de grote merkleveranciers, heeft zich deze eeuw een professionele handel in refurbished apparatuur ontwikkeld, tweedehands netwerk apparatuur. Naar verwachting zal die dit jaar de handel in nieuwe apparatuur overvleugelen. Deze handel heeft inmiddels mondiale proporties. Professionele suppliers, zoals NHR, beheersen de lijnen van toevoer en distributie perfect. Niet alleen is gebruikte apparatuur direct leverbaar, het is ook goedkoper, terwijl de kwaliteit aantoonbaar gelijk is aan die van nieuwe apparatuur.
Nog niet alle IT-afdelingen wagen zich eraan. Er is nog de angst dat gebruikte apparatuur inferieur, nep of zelfs gestolen is. De markt voor refurbished IT- apparatuur is echter even transparant en integer als die van nieuwe merkapparatuur. De tweedehands netwerkapparatuur is afkomstig uit faillissementen en van consolidatie, reguliere vervanging en afgeronde of gestaakte IT-projecten. De ruim driehonderd resellers die zich hebben verenigd in de internationale brancheorganisatie UNEDA, werken volgens strenge normen voor hergebruik, zoals het actief tegengaan van nagemaakte en het opsporen en aangeven van gestolen apparatuur. De leden ondersteunen de apparatuur, ook als de merkleveranciers dit niet meer doen. Marktleider NHR bijvoorbeeld werkt uitsluitend volgens ISO-normen. Cisco-producten worden zelfs geleverd met een jaar garantie.
De professionalisering van de markt voor refurbished apparatuur is een zegen voor de hele IT. Cisco, Microsoft en andere vernieuwers kunnen zich concentreren op ontwikkeling van de IT. De suppliers van refurbished IT zorgen ervoor dat de wereld er blijvend gebruik van kan maken op een verantwoorde manier. Zo loopt het vertrouwen in de IT geen enkel krasje op, zelfs als grote fabrikanten problemen hebben.
Wes Clanton, Network Hardware Resale (NHR)