Vendor lock-in door overheden is een verspilling van publieke gelden. Dat zei eurocommissaris Neelie Kroes donderdag 10 juni op de OpenForum Europe Summit 2010 in Brussel. Ze wil gedetailleerde Europese richtijnen voor overheidsaanbestedingen opstellen, die overheden moeten behoeden voor vendor lock-in. Daarnaast wil ze softwarefabrikanten gaan verplichten om hun producten open te maken.
'Veel autoriteiten hebben zichzelf onbedoeld voor de duur van tientallen jaren opgesloten binnen gesloten technologie', zei Kroes. Na een zeker moment raakt die oorspronkelijke keuze zo ingesleten, dat alternatieven systematisch worden genegeerd, ongeacht de voordelen daarvan. Dat is een verspilling van publieke gelden die overheden zich niet langer kunnen veroorloven.'
Kroes wil er structureel voor zorgen dat 'significante marktspelers' interoperabiliteit binnen hun producten niet langer kunnen negeren: 'De Commissie zou niet iedere keer een epische antitrust-zaak moeten hoeven voeren, iedere keer dat software interoperabiliteit mist. Zou het niet fijn zijn om al zulke problemen in één keer op te lossen?'
‘Fan van open standaarden’
'Ik ben nog steeds een fan van open standaarden', zei Kroes. Ze referereerde met die uitspraak aan een gloedvol betoog voor open standaarden dat ze exact twee jaar geleden hield. Ze zei toen onder meer: 'Geen burger of bedrijf zou moeten worden gedwongen om voor gesloten technologie te kiezen in plaats van open, alleen omdat een overheid die keuze al voor hem gemaakt heeft.'
Licentiekosten
Volgens Arjen Kamphuis, in 2002 initiator van de Motie-Vendrik, heeft Neelie Kroes het 'goed begrepen': 'Markten dienen de samenleving het beste als ze open en eerlijk functioneren en de overheid dient dat te borgen. Goedschiks waar het kan en kwaadschiks waar het nodig is. Informatievoorziening is te belangrijk geworden om in handen te geven van een handvol partijen die vooral zo veel mogelijk software willen verkopen. Overheden maar ook bedrijven en burgers moeten streven naar autonomie en partijen kiezen die ze daarbij willen helpen.'
'Zelfs in het crisisjaar 2009 waar onze economie kromp nam de import van proprietary software met bijna 10 procent toe', vervolgt Kamphuis. 'Dat is niet iets wat Nederland duurzaam kan volhouden en het is ook niet nodig. Voor de miljarden aan licentiekosten kunnen beter Nederlandse en Europese opensourceprojecten worden gesteund en dienstverleners worden ingehuurd om vrije software te maken die we allemaal nodig hebben. De overheid zou met visie en inzet van haar marktmacht (12-13 procent van de markt) dit proces moeten aanjagen.'
@Dirkjan, je hebt gelijk. De opensourcediscussie is een andere discussie, ook al hebben die twee veel met elkaar te maken.
Neelie Kroes heeft ook gelijk. Vendor lock-in is geldverspilling, ongeacht het verdienmodel. Bij closed source wil je ook geen vendor lock-in.
En Arjen Kamphuis heeft macro-economisch ook gelijk. E.e.a. is nog niet zo gemakkelijk te realiseren. De overheden hebben nog wat te leren om te voorkomen dat de steun aan open sourceprojecten alsnog tot geldverspilling leidt.
@ Peter
als je dit “nieuws” gevolgd had, begreep je dat er geen probleem is tussen IBM en de “FOSS Community”, wie die laatsten ook zijn mogen.
Dat Mw. Kroes druk zet op het gebruik van open standaarden kan ik alleen maar toejuichen. Als je ooit een berg bestanden gehad hebt die je niet kon openen zonder x-honderd Euros te investeren dan weet je wat er bedoeld wordt. Ik had het geluk dat een programmeur uit de FOSS-wereld twee jaar later een plugin gemaakt heeft en ik alles, zonder investeringen, konverteren kon naar een open standaard zodat ik het weer lezen kon.
@Kroes
Denk eens na:
1) Ben je werkelijk ONAFHANKELIJK als je open source gebruikt? Wat denk je van security updates, en het bij de tijd houden van de producten?
2) En wat is er MIS met AFHANKELIJKHEID? Ben je niet ook afhankelijk van je gas/water/licht-leverancier? Ben je ook niet afhankelijk van de buschauffeur? Toch neemt men zonder daarover na te denken de bus. Ben je niet ook afhankelijk van wat de koks in de keuken uitspoken met de maaltijd die je in een restaurant bestelt?
Feit is dat Microsoft top-notch software levert die ook nog eens ontzettend goed te integreren is, wanneer gewenst. Met één programmeeromgeving/programmeertaal is alles op maat te maken. Er IS gewoon geen alternatief voor grotere organisaties dergelijke integratiebehoeftes.
De opmerking “vendor-lockin is geldverspilling” is dus zowel kortzichtig als uit emotie geboren. Niet voor niets ben je “fan” van iets, dat is emotie.
Open standaarden zijn natuurlijk prima, maar je zet jezelf wel een beetje te kijk met zo’n opmerking.
‘Feit is dat Microsoft top-notch software levert die ook nog eens ontzettend goed te integreren is, wanneer gewenst.’
I.t.t. Art heeft Mw. Kroes nagedacht.
Gas/licht/water is door de overheid gereguleerd, met leveringsplicht zelfs.
MS in niet “ontzettend goed te integreren”, of toch ja, alleen met MS software, en dat is vendor-lockin.
@ Art: En wat is er MIS met AFHANKELIJKHEID? Ben je niet ook afhankelijk van je gas/water/licht-leverancier?
Neen, wat doe jij als je gas/water/licht-leverancier besluit om de tarieven te verdubbelen of hij draait de kraan dicht? Juist, je gaat ergens anders naartoe. Want je gas/water/licht komt binnen via een open standaard.
Wat doe jij als MS besluit om de tarieven te verdubbelen? Klagen en slikken of een duur verhuistraject opzetten, want al je data zit in gesloten formaten. Dat noemt men vendor lock-in.