De capaciteit van moderne bedrijfsnetwerken is in veel gevallen voldoende om overbelasting door het wereldkampioenschap voetbal te voorkomen. Wel ontstaan capaciteitsproblemen bij de centrale internettoegang, waar de streams het bedrijf binnenkomen. Dat verwachten de netwerkexperts van Computable. 'De gateway en omliggende netwerken maken een goede kans om dicht te slibben', waarschuwt Arjen Verhiel van Logica.
De experts zijn eensgezind over de problemen die kunnen ontstaan als medewerkers tijdens werktijd een voetbalwedstrijd van Oranje via het internet willen volgen. Zeker moderne bedrijfsnetwerken kunnen de gevraagde bandbreedte gemakkelijk leveren, maar de internetverbinding krijgt het zwaar te verduren.
Netwerk is niet het probleem
'Het gaat hier om organisaties die ict en netwerken gebruiken voor hun dagelijkse werkzaamheden', zegt Eric van der Palen van Netboosters. 'Het probleem is niet zozeer de interne belasting van het LAN (het lokale bedrijfsnetwerk, red.) zelf, omdat dit vandaag de dag modern en high-speed is, volledig geswitcht.'
Ad Koolen van Avensus is het met hem eens: 'Over het algemeen zal op het LAN geen probleem ontstaan, doordat de LAN-poorten momenteel toch wel een snelheid van 10 Mbps naar de clients hebben, terwijl de videostream die over internet binnenkomt, een bandbreedte van 128 kbps tot misschien hooguit 512 kbps vraagt.'
Zelfs als het bedrijfsnetwerk alleen unicast datastromen toestaat, is er geen netwerkprobleem, legt Fred Rabouw van Cisco uit. Unicast betekent dat het dataverkeer is gericht op telkens één werkstation en dus voor elke kijker apart van internet wordt gehaald. 'Zelfs dan is het totale verkeer misschien wel 100 tot 500 mbps, maar voor de core van een modern bedrijfsnetwerk is dat vrijwel niets.' Tegenover unicast staat multicast, waarbij één stream vanaf het internet wordt geleid naar meerdere computers op het netwerk.
Internetverbinding kan vollopen
De internetverbinding en wide-area networks (WAN) kunnen tijdens de wedstrijden echter wel vollopen, waarschuwt Dick Hoogendoorn van Legian. 'Dat is afhankelijk van de dagelijks gebruikte capaciteit en de ingestelde quality of service (QoS).' Hij wijst erop dat bedrijfsapplicaties daardoor ook met een verminderde beschikbaarheid te maken krijgen.
De netwerken van veel grote providers zijn niet gedimensioneerd om een massale langdurige download of stream te ondersteunen, zegt Ger Bakker van Unet. 'Een netwerk als dat van Ziggo is waarschijnlijk gedimensioneerd op gemiddeld 80 kbps per klant. Als dan meer dan 8 procent van de klanten langdurig 1 mbps gaan streamen, zal het netwerk congestie vertonen, zichtbaar als blokjes in het beeld of volledig verlies van signaal.'
Het artikel richt zich op potentiële bottlenecks en noemt daarbij het LAN (wat mij doet verbazen) het WAN (logisch) en de internet providers, maar kijkt daarbij niet de provider van de streams.
De NOS gaf al aan dat zij max 120.000 users kon bedienen. Bij een stream van 0.8 Mbit is dat max 1Gbps aan dataverkeer. Dat verkeer wordt vervolgens verdeelt over alle providers. Het lijkt me dat de providers echt geen last hebben van, potentieel, een paar honderd Mbit extra. Daarnaast zal het zo zijn dat het overige gebruik van internet af zal nemen doordat zoveel personen t.v. aan het kijken zijn.
Nu zullen er misschien nog wat meer partijen zijn die streams aanbieden (ik weet niet in hoeverre de NOS alleenrecht heeft tot uitzenden) maar alles bij elkaar zal het issue, lijkt mij, nog steeds vooral bij de providers van de stream liggen en niet bij de afnemers.
Vandaag heeft een collega de wedstrijd gekeken via de NOS-website. Onze medewerkers zijn gecapped op 1 MBit, omdat we helaas niets beters dan een 8 MBit (effectief 6 MBit) ADSL-lijn kunnen krijgen in ons pand. De cap zorgde ervoor dat alleen de low-quality versie van de stream bekeken kon worden. Als ik de cap er af haal dan kon de high-quality stream bekeken worden, echter gebruikte deze 1,5~2 MBit per seconde dus het kost toch aardig wat bandbreedte, om de wedstrijd te bekijken.
Je zou denken dat een moderne proxy server deze datastromen herkent en met 1 stream van het internet de meerdere interne kijkers op het LAN kan bedienen.
Het lijkt me niet zo heel complex. Op het LAN zou je zelfs multicasting kunnen doen, dan wordt het wel wat ingewikkelder allemaal.
Het zou slim zijn van het NOB als ze netwerkbeheerders en internet providers hierin adviseren.
Ik ben het met de stelling ‘Bedrijfsnetwerk kan WK-streaming prima aan’ oneens. Wanneer een bedrijfsnetwerk bestaat uit meerdere locaties en Internet gecentraliseerd ontsloten wordt dmv firewalls, proxyservers, etc. wordt de slagader (HQ danwel datacenterverbinding) dermate belast met internetverkeer dat dit tot performance problemen gaat leiden.
Een bedrijfsnetwerk werkt tenslotte gelijk aan een snelweg met automobilisten. Wanneer meer voertuigen zich op de infrastructuur bevinden dan waarin de infrastructuur voorzien is leidt dit tot vertragingen en in sommige gevallen zelfs tot ongelukken. De impact van internetaudio en Internetvideo is dus afhankelijk van de inrichten van het bedrijfsnetwerk (LAN & WAN). Wanneer netwerkbeheerders geen onderscheid maken tussen bedrijfskritische applicaties en recreatief gebruik verwacht ik zelfs grote problemen. Door het identificeren, classificeren en prioriseren van verkeerstype op het LAN & WAN netwerk kan de impact tot een minimum beperkt worden
Ik zal in ieder geval met veel belangstelling de traffic statistics volgen van de AMS-IX members. Het huidige peak moment staat op 944.8 Gb/s. Ik ben benieuwd of we maandagmiddag een nieuw record kunnen noteren….?
@Joop: Ja, je zou inderdaad creatief met proxy aan de slag kunnen gaan, maar dit zou alleen kunnen als het bedrijf het toe laat dat je kijkt. Zodat het bedrijf het zou faciliteren.
Het gaat juist om de bedrijven waar men officieel niet kijken mag, maar waar men het wel gaat doen.
@Roy: maar is er dan niet iets structureel fout met je netwerk als het dergelijke pieken niet aan kan? Nu niet alleen voor voetbal, maar ik kan me voorstellen dat je ook een probleem krijgt met regulier piekend netwerkverkeer. Net zoals met autosnelwegen moet je in dat geval de bandbreedte aanpassen aan de vraag, wil je problemen voorkomen.
@ Henk
Door prioriteit toe te kennen aan het type verkeerstromen kan de impact tot een minimum beperkt worden. Veel bedrijfsnetwerken zijn niet ingericht voor internetaudio en internetvideo en dit kan dus leiden tot opstoppingen. Wat je in een dergelijke situatie wenst is dat bedrijfskritische toepassingen blijven functioneren.
Zo kunnen spitsstroken, in geval van calamiteiten, nog steeds gebruikt worden voor o.a. ambulance, brandweer en politie.