De ict-industrie kenmerkt zich door het veelvuldig gebruiken van conflicterende definities. Door technologische ontwikkelingen en marketingacties worden steeds meer nieuwe termen de wereld in geslingerd. Het ‘first-mover-advantage’ karakter van de ict-industrie heeft ervoor gezorgd dat een definitie vaak na de introductie nog veel te lang te pas en te onpas gebruikt wordt. Pas als de ict-wereld tot bezinning komt en merkt dat door technologische ontwikkelingen de lading van een definitie totaal ongegrond blijkt te zijn, wordt er gezocht naar een nieuwe benaming. Dit is het punt waar virtual desktop infrastructure (VDI) nu is aangekomen. VDI wordt vervangen door desktopvirtualisatie, een term die als kapstok dient voor meerdere technologieën en niet alleen VDI.
Desktopvirtualisatie is een bredere term dan VDI, of ‘hosted virtual desktop' zoals VDI ook wel genoemd wordt. Datacentra zijn een essentieel onderdeel van VDI, zoals de woorden ‘infrastructure' en ‘hosted' eigenlijk al aangeven. VDI is daarom een beperkt systeem dat alleen mogelijkheden biedt voor verbonden vaste desktops.
Deze oplossing zal in alle waarschijnlijkheid genoeg bieden voor veel gebruikers, misschien zelfs voor hele afdelingen, maar het is onmogelijk om een hele organisatie op deze manier op elkaar aan te sluiten. Daarnaast komt VDI tekort voor organisaties met werknemers die veel op pad zijn en vanaf verschillende plekken aan de slag willen.
Om VDI als enige oplossing te zien, is alsof de blazerssectie in zijn eentje de hele opvoering van een orkest moet doen; onmogelijk. Desktopvirtualisatie brengt de strijkers, kopersectie en de percussie in beweging en maakt het orkest compleet. Met desktopvirtualisatie kan de hele organisatie ondersteund worden, en dus niet alleen een paar afdelingen. Desktopvirtualisatie omvat de VDI-oplossing, maar óók de ondersteuning voor applicatievirtualisatie, hosted shared desktops (lees SBC), hosted blade pc's, lokaal gestreamde desktops, randapparatuur buiten de corporate firewall en pc-hypervisors.
Eigenlijk zijn de pc-hypervisors de drijvende kracht achter de term desktopvirtualisatie. Waar het eerst voor onmogelijk werd gezien om virtuele desktops veilig aan te kunnen bieden op pc's als laptops en notebooks, is dat nu door hypervisors mogelijk, zelfs op notebooks of laptops van partners of leveranciers.
VDI zal vervangen worden door desktopvirtualisatie, in de eerste plaats door de beperkte mogelijkheden van VDI. Daarnaast brengt VDI extra kosten met zich mee door de datacenter-infrastructuur die nodig is. VDI zal een onderdeel blijven van desktopvirtualisatie en een grote rol blijven spelen, maar de flexibiliteit van desktopvirtualisatie is kosteneffectiever en kan over de breedte van een hele organisatie geïmplementeerd worden.
Desktopvirtualisatie haakt ten slotte ook aan op de trend van ‘consumerisation'. Werknemers zijn nu in staat om hun pc zowel voor persoonlijke als professionele doeleinden te gebruiken, net als een bedrijfswagen. Desktopvirtualisatie is in staat het beste uit twee werelden aan elkaar te koppelen. Aan de ene kant staan documenten en applicaties van het bedrijf en aan de andere kant de groeiende mogelijkheden van social media en persoonlijke randapparatuur. Dit wil zeggen dat met desktopvirtualisatie bedrijfsdocumenten en programma's probleemloos en veilig aangeboden kunnen worden op bijvoorbeeld een iPhone en iPad.
VDI zal niet verdwijnen, sterker nog, het zal een vitaal onderdeel blijven van de complete dekstopvirtualisatie-oplossing, maar als term is VDI achterhaald en zal snel van het toneel verdwijnen. VDI is dood, lang leve dekstopvirtualisatie.