Telecombedrijf T-Mobile moet een dwangsom van vijf miljoen euro betalen aan het Agentschap Telecom. Volgens de toezichthouder voldoet T-Mobile niet aan de vergunningsvoorwaarden door onvoldoende gebruik te maken van de umts-frequenties van het in 2007 overgenomen Orange.
Als T-Mobile over drie maanden nog steeds in gebreke blijft, volgt er een dwangsom van nog eens vijf miljoen euro. Het bedrag kan oplopen tot maximaal veertig miljoen euro.
Het telecombedrijf raakte onlangs in opspraak, omdat het umts-netwerk vaak overbezet is. Daardoor kunnen abonnees het 3G-netwerk, dat bijvoorbeeld gebruikt wordt om snel te internetten, niet gebruiken. De capaciteitsproblemen worden veroorzaakt door het toegenomen gebruik van internet op smartphones. Vooral de iPhone, die in Nederland uitsluitend via T-Mobile in combinatie met een abonnement wordt verkocht, blijkt de boosdoener. Het resultaat is dat het bedrijf te maken heeft met ‘filevorming’ op bepaalde drukbezette 3G-antennelocaties.
Voldoende dekking
T-Mobile kreeg in november vorig jaar ook al een dwangsom opgelegd, omdat het bedrijf volgens het Agentschap Telecom geen gebruikmaakte van de umts-frequenties van Orange. Het ging toen om een bedrag van vijf miljoen euro. De verbeteringen die de telecomaanbieder toen doorvoerde, zouden nu onvoldoende blijken. ‘Het is belangrijk dat vergunninghouders zich houden aan de voorwaarden. Het is onze taak om daar op toe te zien’, zegt directeur-hoofdinspecteur Peter Spijkerman van het Agentschap Telecom.
De telecombedrijven Orange, T-Mobile, Telfort, Vodafone en KPN kregen in 2000 na een veiling een umts-vergunning. De voorwaarden die de overheid stelde aan de vergunning is dat de gekochte frequentie gebruikt wordt en dat er voldoende dekking wordt geboden.